Most olvasott cikk
Így utazd be a világot állatok kihasználása nélkül

Így utazd be a világot állatok kihasználása nélkül

Így utazd be a világot állatok kihasználása nélkül

A világ csodálatos hely, és mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy egy olyan korban élhetünk, amikor eljuthatunk a világ minden tájára – könnyebben, mint eddig bármikor.

Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy a turisták számára sok helyen olyan attrakciókat tartanak fenn, amelyben állatokat használnak ki és tartanak kegyetlen körülmények között. A következő tippek abban lehetnek segítségedre, hogy a nyaralásod alatt is elkerülhesd a kegyetlenség támogatását.

Ha állatokat akarsz látni: menj a vadonba

Az állatkertek sokszor még az állatok alapszükségleteit sem tudják ellátni, és ez kiváltképp igaz az egzotikus állatokra. Sok helyen szűk ketrecekben élik le az egész életüket, és ezek csak azért tudnak így fennmaradni, mert a turisták fizetnek érte.

A tengeri parkokat, amelyekben delfineket, bálnákat tartanak fogva, szintén jobb elkerülni: ezek a vízi állatok fogságban rendkívül szenvednek. Itt van ezek helyett egy csomó jó hely, ahol láthatsz állatokat a vadonban.

Ha szeretnél többet megtudni arról, miért rossz a legtöbb állat számára az állatkerti tartás, olvasd el ezt a cikket.

Ülj biciklire, ne elefántra

Elefánt lovaglás - thaiföld elefánt rezervátum
PETA Asia

Az elefánt-lovaglás mögött olyan kegyetlenség bújik meg, amire sokan nem is gondolnának. Izgalmasan hangzik, hogy egy elefánt hátáról járjuk be Thaiföld gyönyörű vidékeit, a felmerülő állatjóléti kérdést pedig sokan elhessegetik azzal: azt a kis súlyt meg sem érzi ez az óriási állat.

A valóság azonban ennél sokkal összetettebb és sötétebb. Az elefántok rendkívül érzékeny és intelligens állatok, így számukra különösen kegyetlen az élet, amit “munkaadójuk” a profit érdekében rájuk kényszerít.

Amikor nem hosszas órákat dolgoznak pihenés nélkül a tűző napon, akkor kegyetlen tréningre kényszerítik őket, vagy épp láncra verve várják a hátukra a következő turistát, aki talán az utolsó lesz.

Rengeteg utazási iroda mára már kiiktatta a programfüzetéből az elefánt-lovaglásos attrakciókat. Mit szólnál, ha inkább te is felhagynál vele?

Óvatosan a “helyi különlegességekkel”

A helyi különlegességek kipróbálása sok ember számára elengedhetetlen része az utazásnak. De ez sok esetben olyan ételeket jelent, amik állatok rendkívüli szenvedése árán kerülnek a turisták asztalára. Ilyen például a libamáj, a homár, sőt: az élő polip.

Ne félj tisztában lenni azzal, hogy az étkezési szokásaid milyen hatással vannak az állatokra: ez nem csak utazáskor fontos.

Emlékeket vigyél magaddal, ne állati részeket

Ne vegyél állati részekből készült szuveníreket: ebbe beletartozik az elefántcsont, szőrme, teknőspáncélból készült tárgyak, állati bőr.

Ezek nem csak, hogy sokszor veszélyeztetett állatok felhasználásával készülnek (ami miatt a határnál akár komoly bajba is kerülhetünk), de majdnem minden esetben állatok szenvedése és meggyilkolása útján kerülhetnek a bőröndünkbe. Hagyjuk meg ezeket az eredeti tulajdonosuknak: az állatoknak.

Ne fizess vadállatokkal fotózkodásért

Tigris szelfi - miért ne szelfizz vadállatokkal
World Animal Protection

Csak pár dollárba kerül a kölyöktigrissel vagy a kismajommal a fotó, és olyan aranyos, miért ne fotózkodnál le vele? Persze, hogy nehéz ellenállni, amíg nem tudatosítjuk magunkban: hol nincsenek ezek a bébiállatok, ha turisták kezében vannak egész nap?

A válasz: a vadonban, az anyjukkal, akitől sok esetben nem csak elragadják a kölyköket, de meg is ölik a szüleiket.

A kölyköket pedig, amikor épp nem “dolgoznak”, legtöbbször láncra verik, a fogaikat kihúzzák, kegyetlen módszerekkel engedelmességre képzik ki és bedrogozzák.

A vadállatoknak nem az a feladata, hogy kézről kézre adva cukin mutassanak mellettünk. Egy fotóért ne tegyük félre a lelkiismeretünket!

A kultúrát ünnepeld, ne a kegyetlenséget

Az utazás egyik nagy vonzereje sokak számára az, hogy belemerülhetnek egy teljesen más kultúrába. Ez egyrészt valóban csodálatos, másrészt viszont fontos észben tartani azt is, hogy a “kulturális különbség” sokszor olyan szlogenként is szolgál, amivel kifogást lehet találni a kegyetlenségre.

Kakasviadalok, kutyaviadalok, bikaviadalok, rodeók és lóversenyek — ezek mind olyan embertelen dolgok, amelyeket a “kulturális érték” köntösébe bújtatva sokan megvédenek.

Csak azért, mert valami hagyomány, a brutalitás nem érdemel zöldkártyát. A civilizációs fejlődésnek mindig is része volt, hogy az idejétmúlt, többek között a másokkal szembeni kegyetlen hagyományokat magunk mögött hagyjuk. Miért ne védenénk meg az állatokat is?

Ezek támogatása helyett vegyél inkább részt olyan kulturális eseményekben, mint például a lenyűgözően színes fesztiválok és karneválok, szerte a világon.

A hagyományok elhagyása néha jó dolog

Sok olyan dolgot, amit ma erkölcsileg egyemberként elfogadhatatlannak tartunk, régen a hagyomány védelme alatt elfogadhatónak vélték. A tradíció valójában csak egy olyan szokás, ami régóta ismétlődően történik: nem jelenti azt, hogy ezek automatikusan, csak és kizárólag jó dolgok lehetnek. Vizsgáld meg, hogy a te hagyományodban van-e olyan szokás, ami miatt valaki rosszul jár.

Az állatokkal szembeni kegyetlenség ennek nagyon szembetűnő példája, hiszen ha megkérdeznénk az emberek többségét, a legtöbben azt mondanák, elítélik az állatkínzást. Ne cselekedjünk másképp ebben az esetben sem: egyszerűen ne támogassuk anyagilag és a jelenlétünkkel az ilyen helyeket.

Látogass el egy állatmenhelyre vagy természetvédelmi parkba

Sanctuary mentett állatoknak
Hugletts Wood Farm Sanctuary

A sanctuary menedékek a hagyományos menhelyekkel ellentétben az állatokat természetes halálukig ellátják, céljuk nem az állatok örökbeadása, hanem a gondozásuk, illetve az, hogy minél természetesebb élőhelyet biztosítsanak számukra. Sanctuary menhelyek a világ minden táján vannak, és legtöbbjük önkéntes programokat is futtat.

Utazásod során, ha van rá lehetőséged, lépj kapcsolatba egy ilyen hellyel, és kérdezd meg, ellátogathatsz-e hozzájuk: ezzel sokkal valódibb képet kaphatsz az ottani állatvilágról, és megtudhatod azt is, milyen problémákkal küzdenek az állat-, természet-, és vadvédők.

Hasonló élményt adhat a WWF valameny vad- és természetvédelmi parkja is, ilyenekkel is találkozhatsz világszerte. Ezek a védett parkok helytől függően előjegyzéssel vagy anélkül, idegenvezetővel vagy anélkül látogathatóak — csak Olaszországban több, mint százötven ilyen területetet kereshetsz fel! — keresőmotorra fel, nyomozd ki, hol vannak WWF parkok a célországodban!

Ha szervezetten utaznál, menj természetvédő szervezetekkel

A hagyományos utazási irodáknál résen kell lenni, hogy semmi olyasmi ne legyen a programunkban, amivel az állatokkal szembeni kegyetlenséget támogatnánk, ezeknek a cégeknek ugyanis az egyetlen célja a profit.

Ezzel szemben léteznek olyan szervezett turnék is, amiket természetvédelmi csoportok szerveznek, akiknek a profit mellett prioritás az is, hogy a turizmusnak azt a formáját támogassák, ami a lehető legkevésbé károsítja a természetet, beleértve az állatokat is. A WWF-nek például rengeteg izgalmas programja van.

Legyél nyitott, együttérző és tiszteletteljes

Sanctuary menedékhely az állatoknak

Kegyetlenséggel szembesülni mindenhol nehéz. Fontos szem előtt tartani, hogy minden országnak vannak állatjóléti és állatjogi problémái. Ahelyett, hogy rasszokat vagy országokat hibáztatnánk az “elmaradottságukért”, inkább azt a folyamatot kell megérteni, amiért minden nemzet ott tart bizonyos kérdésekben, ahol.

Az agresszív támadás és általánosítás csak arra jó, hogy eredmény nélküli negativitást generáljunk.

Az viszont, hogy példát állítunk azzal, hogy utazásunk során nem veszünk részt az állatokat kihasználó tevékenységekben, és amilyen formában csak tudjuk, elmondjuk az embereknek, miért tesszük ezt — beleértve az utazási irodákat is, akik sokszor felelősek az ilyen turnék támogatásáért —, hozhat igazi változást. 

 


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.