Most olvasott cikk
Végre egy jó hír: az ibériai hiúz lekerült a veszélyeztetett fajok listájáról

Végre egy jó hír: az ibériai hiúz lekerült a veszélyeztetett fajok listájáról

Három ibériai hiúz egy mohás sziklán kora esti fényben, a háttérben csupasz fák

Az ibériai hiúz két évtizednyi komoly fajvédelmi munkának köszönhetően nem számít többé veszélyeztetett fajnak. A fajvédő program a szoros helyi és nemzetközi együttműködésnek köszönheti sikerét.

A Spanyolországhoz és Portugáliához tartozó Ibériai-félszigeten őshonos hiúzfaj veszélyeztetettségi státuszának változását múlt hét csütörtökön jelentette be a vörös listát jegyző Természetvédelmi Világszövetség. A faj két évtized leforgása alatt a súlyosan veszélyeztetett kategóriából először a veszélyeztetett, most pedig a sebezhető kategóriába került át.

Az ibériai hiúz húsz éve a kihalás szélén állt. Javier Salcedo, a Lynxconnect névre hallgató hiúzmentő projekt koordinátora szerint a program kezdetén, 2002-ben senki sem gondolta, hogy ennyire súlyos a helyzet. Ekkorra az egész félszigeten összesen kevesebb mint száz egyed és mindössze két populáció maradt.

A legutóbbi adatok jelentős növekedésről számolnak be: ma több mint 2000 hiúz népesíti be a területet. A populációnövekedés annak a két évtizednyi kemény munkának köszönhető, ami az Európai Unió, a két ország kormánya, a helyi önkormányzatok, természetvédelmi szervezetek, valamint a helyi lakosok közreműködésével jött létre.

Az ibériai hiúz az ember miatt sodródott a kihalás szélére

A fajt az emberi hatás sodorta a kihalás szélére az előző évezredben. Francisco Franco, a hetvenes évek közepéig Spanyolországban uralkodó diktátor sok fajjal együtt az ibériai hiúzt elpusztítandó „kártevőknek” nyilvánította – ennek a politikának több ezer egyed esett áldozatul.

A szintén ember által okozott élőhelyvesztésen kívül a másik fő ok, amiért a faj a kihalás szélére sodródott, az a fő táplálékuk, az európai nyúl számainak hirtelen és óriási csökkenése volt. Ez szintén emberi közrejátszás hatására történt, a nyúlpopulációk pusztulását ugyanis részben egy szándékosan elterjesztett vírus okozta.

Ramón Pérez de Ayala, a WWF Spanyolország hiúzszakértője szerint a projekt jelenleg a kitűzött cél elérésének nagyjából felénél jár. 2040-re azt szeretnék, ha 750 reproduktív korú nőstény élne a félszigeten – ez a szám jelenleg 406.

Hozzátette, sok korábbi fenyegetés még ma is veszélyezteti az ibériai hiúz populációit. Tavaly 144 hiúzt gázoltak halálra a spanyol és portugál utakon, 45 pedig betegségben vagy egyéb okból pusztult el. A legnagyobb fenyegetést azonban szerinte továbbra is a nyúlpopulációk csökkenése jelenti.

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listájának vezetője, Craig Hilton-Taylor szerint az ibériai hiúz számainak emelkedése a sokoldalú megközelítésnek köszönhető. Figyelmet fordítottak mind a hiúzpopulációk, mind a nyúlpopulációk bővítésére, valamint az oktató jellegű kampányokra is.

A szakember úgy gondolja, kitartó munkával az elkövetkező száz évben valószínűleg teljesen helyreállhat a félszigeten a hiúzok száma.

A legaggasztóbb tényező a klímaváltozás, mert nem tudjuk, mivel fog járni – láttuk, hogy a mediterrán térségben nőtt az erdőtüzek száma, és az, hogy ez hogy fog hatni a hiúzokra, még nem tiszta. Tehát, bár ez óriási siker, még hosszú utat kell megtennünk odáig, hogy a faj visszakerüljön arra a szintre, ahol lennie kell

– mondta Hilton-Taylor.

A projektet koordináló Salcedo szerint nincs idő hátradőlni, továbbra is sok a teendő. Ha pedig már nem lesz teendő, akkor arról kell gondoskodni, hogy soha többé ne történhessen meg ehhez hasonló.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.