A húsvét sokunk számára nemcsak egy vallási vagy családi ünnep, hanem egy valódi gasztronómiai élmény is. Azonban, ha növényi alapokon éljük a mindennapokat, vagy csak szeretnénk idén valami újat, különlegeset kipróbálni, a klasszikus sonka-tojás kombó kihívás lehet – vagy éppen egy izgalmas lehetőség!
Egyre többen vannak, akik nem feltétlenül vegánként élnek, de egészségügyi okokból, orvosi javaslatra vagy épp az állatvédelem iránti elköteleződésből keresnek növényi alternatívákat. Az ünnepek idején azonban ez még nehezebbnek tűnhet, hiszen ilyenkor a hagyományos ízekhez, ételekhez ragaszkodunk leginkább. Manapság azonban már nem kell kompromisszumokat kötni.
Három különleges, mégis otthon is elkészíthető vegán receptet mutatunk, amik nemcsak látványra, de ízre is méltó társai az eredeti, hagyományos változatoknak.
- A sonka növényi alapú változatának belsejében egy élethű tojásalternatíva rejlik,
- a kaszinótojásra hajazó vegán változat szó szerint megtévesztésig hasonlít a valódi verzióra,
- de a sajttekercset is elő tudjuk állítani úgy, hogy az minden sajtimádó vendéget levegyen a lábáról, mivel könnyed, krémes, mégis ünnepélyes falat lesz a vendégváró tálon.
Akár régóta élsz állati eredetű ételektől mentes étrenden, akár most kacsintgatsz ebbe az irányba, ezekkel a receptekkel segítünk, hogy a húsvéti asztal idén is bőséggel, élményekkel és fenséges ízekkel teljen meg – kompromisszumok nélkül.
Növényi alapú sonkautánzat „tojással” töltve

Ez az izgalmas, házi készítésű vegán „sonka” igazi sztárja lehet az ünnepi asztalnak! A szaftos, fűszeres sonkamassza közepén egy komplett vegán „tojásrúd” bújik meg, amit krémes tormás mártással tálalunk.
Hozzávalók
Tormás krém:
- 1 doboz Fino Vegajó Vegaföl
- 4 ek ecetes torma
- 2 ek vegán majonéz
- só és citromlé ízlés szerint
„Tojássárgája”:
- 2 ek búzasikér
- 2 ek csicseriborsóliszt
- 2 tk fekete só
- 1 tk kurkuma
- 1 tk mustár
- 1 dl víz
„Tojásfehérje”:
- 2 ek búzasikér
- 1 ek tápióka keményítő
- 1 tk só
- 1 dl víz
- 1 ek rizsliszt
Növényi alapú „sonka”:
- 300 g búzasikér
- 150 g csicseriborsóliszt
- 25 g füstölt fűszerpaprika
- 1 tk só
- 1 tk őrölt fekete bors
- 2 tk fokhagyma-granulátum
- 1 tk majoránna
- 1 tk lestyán
- 2 ek olívaolaj
- 1 tk őrölt kömény
- 4 ek szójaszósz
- 2 dl víz
- 1 dl paradicsomlé
- 240 g konzerv vörösbab (levével együtt)
- 200 g cékla
- 50 g sárgarépa
- 50 g petrezselyem
- 80 g lilahagyma
Páclé:
- 1 ek szójaszósz
- 2 db babérlevél
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 tk egész koriander
- 1 tk egész fekete bors
- ½ tk ecet
- 1 ek cukor
- 1 db lilahagyma
- 1 tk só
- 3 dl víz
- 1 ek folyékony füst
Elkészítés
- „Tojássárgája”: Keverd össze a száraz hozzávalókat, add hozzá a mustárt és vizet, majd 10 perc pihentetés után formázz egy hengert fóliába csomagolva. Zárd le a végeit, és főzd nem lobogó vízben 15 percig. Hűtsd ki, majd távolítsd el a fóliát.
- „Tojásfehérje”: Készítsd el ugyanígy, majd a kihűlt sárgáját burkold körbe a fehérjével. Újra tekerd fóliába, és főzd 10 percig, majd hűtsd ki.
- „Sonka”: A zöldségeket és a nedves hozzávalókat turmixold simára, majd keverd össze a száraz alapokkal. Hagyd pihenni 10 percig. A masszát oszd részekre, lapítsd ki, és helyezd a közepébe a „tojásrudat”. Tekerd fóliába, és főzd nem lobogó vízben 2 órán át. Hűtsd ki.
- Pácolás: Keverd ki a páclevet, és egy éjszakára áztasd bele a kihűlt „sonkát”.
- Sütés: Másnap pirítsd meg a „sonka” külső részét kevés olívaolajon, majd hűtsd le.
- Tálalás: Tálald a „sonkát” vékony szeletekben a tormás krémmel. Extra tipp: füstöléssel még autentikusabb ízt érhetsz el.

Újragondolt, növényi alapú kaszinótojás
Egy klasszikus húsvéti hidegtál kötelező eleme a kaszinótojás – most teljes egészében növényi alapanyagokból elkészítve.
A zselés „tojásfehérje” és selymes „tojássárgája” ízben és látványban is hűen idézi az eredeti, tojásos változatot.
Hozzávalók
Fehérjéhez:
- 75 g Fino Vegajó Vegaföl
- 1,5 dl víz
- 2 g fekete só
- 2 g agar-agar
Sárgájához:
- 75 g Fino Vegajó Vegaföl
- 1 ek olívaolaj
- 3 tk csicseriborsóliszt
- 2 tk mustár
- 1,5 tk fekete só
- ¼ tk kurkuma
- fehérbors, curry ízlés szerint
- 0,5 dl víz
- 0,5 tk agar-agar
Elkészítés
- Fehérje: Keverd össze az alapanyagokat, forrald fel, majd öntsd tojásformákba. Dermedés után vájd ki a közepét karalábévágóval vagy mokkáskanállal.
- Sárgája: Az olívaolajon pirítsd a lisztet, majd add hozzá a fűszereket, agar-agart, Vegafölt és vizet. Forrald össze, majd hűtsd le.
- Töltsd a kihűlt sárgáját habzsákból a „tojásfehérje” közepébe.
- Díszítsd snidlinggel, fűszerpaprikával, salátával.

Sajttekercs sajt nélkül – ez a vegán változat is isteni
Függetlenül attól, hogy húsevő vagy vegán ül az asztalnál, ez a látványos és ízekben gazdag előétel mindenkit levesz a lábáról! Krémes töltelék, füstölt tofu és hajszálvékony növényi sajtpótló szeletek teszik ellenállhatatlanná.
Hozzávalók
- 200 g Fino Vegajó Trapi
- 150 g Fino Vegajó Vegaföl
- 2 ek olívaolaj
- 4 tk zabpehelyliszt
- 1 marék apróra vágott póréhagyma
- 1 tk só
- 1 db füstölt tofu
- 2 tk szójaszósz
- 1 tk agar-agar
- 3 tk ecetes torma
- füstaroma ízlés szerint
- csipet fehérbors
Elkészítés
- A Trapi-szeleteket fektesd egymás mellé fólián, hogy enyhén fedjék egymást.
- Krém: Pirítsd a zabpehelylisztet olajon, add hozzá a póréhagymát, tormát, sót, agar-agart, majd Vegafölt, és főzd össze.
- A tofut szeleteld, pirítsd olajon, ízesítsd szójaszósszal és füstaromával.
- A Trapi-alapra kend a krém felét, fedd le tofuszeletekkel, majd kend rá a krém másik felét. Tekerd fel, fóliázd be, főzd 20 percig, és pihentesd egy éjszakán át hűtőben.
- Másnap szeleteld fel, és díszítsd ízlésed szerint – akár dióval, zöldfűszerekkel, virágokkal is.
A receptek megjelenését a Fino Vegajó támogatta.

A Prove.hu vegán szemmel mutatja be a világot - növényi alapú receptek, riportok itthonról és a nagyvilágból, elemzések, véleménycikkek és még sok más.