Nem tekinthető a vásárló megtévesztésének, ha húsos elnevezés kerül egy növényi alapú helyettesítő termék csomagolására – mondta ki az Európai Bíróság. Ezzel a döntéssel pedig az Európai Unió számos tagállamában válnak jogilag támadhatóvá az ilyen téren tervezett szigorítások.
A vásárlók megtévesztése, ha egy növényi alternatívát hagyományos eredetijére hajazó névvel árulnak, csőbe húzzák a vevőt a gabonakolbász és a tofubacon kifejezésekkel. Azokban az országokban, ahol elszabadult már a címkeháború, rendszerint ezzel az érvvel támadják a növényi helyettesítők gyártóit.
Ezt elégelték meg érdekvédelmi csoportok, köztük az Európai Vegetáriánus Unió (European Vegetarian Union, EVU) és a Franciaországi Vegetáriánus Szövetség (Association Végétarienne de France, AVF). Közösen támadták meg azt a 2021-es franciaországi rendeletet, amellyel megtiltották volna, hogy húsos elnevezés kerülhessen egy növényi alternatívára. A francia indítványt végül nem léptették érvénybe, időközben azonban már az Európai Bíróság elé került. Az érdekvédelmi csoportok arra hivatkozva támadták a rendeletet, hogy az nem egyeztethető össze az uniós jogrendszerrel.
Nem tiltható el a gyártó az „állati” címkék használatától
Az Európai Bíróság most ítéletet hozott az ügyben. Kimondta, hogy a tagállamok nem akadályozhatják meg a gyártókat abban, hogy a hagyományos ételekre emlékeztető névvel dobják piacra növényi eredetű termékeiket – írta meg a Euronews. A bíróság hozzátette, amennyiben valóban félrevezető reklámról van szó, a tagállami hatóságoknak fel kell lépni a fogyasztók védelmében. A húsos elnevezés azonban önmagában nem tekinthető a vásárló megtévesztésének.
Az élelmiszerek világos címkézésével elősegíthető a növényi alapú alternatívák népszerűsítése. Ezzel dolgozhatunk a környezetvédelmi célok elérésén, valamint fokozhatjuk az uniós versenyképességet és az innovációt
– mondta Rafael Pinto, az EVU vegetáriánus szervezet uniós szakpolitikai vezetője az ítéletre reagálva.
Az igazsághoz mindeközben hozzátartozik az is, hogy a környezetvédelmi célok elérésének és a növényi innovációk térnyerésének egy uniós kerékkötője is van. Mégpedig az, hogy az EU 2013-ban a mezőgazdasági támogatások 80 százalékát az állattenyésztésbe öntötte, és a helyzet azóta nem sokat változott. 2022-ben az uniós agrárszubvenciók mintegy fele továbbra is az állati eredetű élelmiszerek előállítását könnyítette meg.
A belga kormányt végül nem zavarja a húsos elnevezés
A növényi alapú húshelyettesítők címkézését érintő vita Franciaországon kívül fellángolt már
- Lengyelországban,
- Svájcban,
- Olaszországban
- és Belgiumban is.
Utóbbi országban a 2020 óta húzódó vita végére az év elején tett pontot a kormány. Pierre-Yves Dermagne gazdasági miniszter jelentette be, hogy a kabinet nem dolgoz ki a vegetáriánus és vegán termékek elnevezésére és címkézésére vonatkozó irányelveket. Pedig a gazdák külön munkacsoportot hoztak létre – a Boerenbond belga gazdaszövetség, valamint a henteseket és vendéglátósokat tömörítő nemzeti szövetség együttműködésének gyümölcseként – annak érdekében, hogy megtörténjen a szigorítás.

Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.