A klímatudatosság jelenlétét kutatta a fiatal felnőttek élelmiszer-fogyasztási szokásaiban egy új tanulmány. Mindezt a fizikai aktivitásra és a nemekre való tekintettel értékelték a kutatók. Az eredmények alapján a férfiak továbbra is az állati fehérjét részesítik előnyben. A húsfogyasztás csökkenésének egyik fő oka a vegetáriánus vagy vegán partner ennél a csoportnál.
Újabb kutatás erősítette meg azt a régóta fennálló sztereotípiát, hogy a húsfogyasztás egy férfiasnak tartott szokás. Az augusztusban megjelent tanulmány 47 alany részvételével zajlott. A 25 nő és 22 férfi számos különböző étrendi kategóriába tartozott, így az alanyok között voltak vegyes táplálkozásúak, peszkatáriánusok, vegetáriánusok, vegánok.
A kutatás azt próbálta kideríteni, milyen módon jelentkezik a klímatudatosság a fiatal felnőttek étrendjében, valamint ez milyen összefüggésben van az alanyok aktivitásával és nemével. A kutatásban részt vevők életkora átlagosan 28,6 év volt.
Habár mindegyik csoport rendelkezik alapvető fenntarthatósági elvekkel, a fizikai aktivitás alapján jól kivehető étrendi különbségek figyelhetők meg. A magasabb aktivitás magasabb energiaszükséglettel és nagyobb szénlábnyommal hozható összefüggésbe. Akik többet mozognak, azok a teljesítményre helyezik a hangsúlyt az étrend összeállításában. A közepesen aktívak inkább gazdasági szempontokat helyeznek előtérbe. A közepesen aktív nők rendelkeznek a leginkább klímatudatos étrendi választásokkal és a legkisebb szénlábnyommal
– olvasható a tanulmány konklúziójában.
A meginterjúvolt férfiak 64 százaléka vegyes táplálkozású volt, és erős affinitást mutattak a húsfogyasztás iránt. Azon férfiak között, akik egyáltalán nem, vagy kevesebb húst fogyasztottak, számukra a fő motiváció a vegetáriánus vagy vegán partner volt.
Az is bebizonyosodott, hogy a nők gyakrabban veszik figyelembe az állatjóléti szempontokat az étrendjük összeállításakor, mint a férfiak.
A húsfogyasztás és a macsóság gondolata még mindig szorosan összefügg
Az állatok fogyasztásának gyakorlata mint a férfiasság fokmérője több negatív következménnyel is jár. Van olyan kutatás, ami szerint a vegán férfiak a munkaerőpiacon sem számíthatnak hasonló elbírálásra a hagyományosan férfiasnak tartott szakmák kapcsán, mint a húst is fogyasztó társaik. Ráadásul ez a képzettársítás azt eredményezi, hogy a férfiakhoz magasabb szén-dioxid-kibocsátás kapcsolódik, mint a nőkhöz. A kutatók szerint viszont egyes demográfiai rétegekben változás figyelhető meg.
A vegetáriánus étrendre való áttéréssel kapcsolatos ellenérzés és a férfiasság hagyományos megnyilvánulási formái között gyakran összefüggés figyelhető meg, főleg a húsfogyasztás kontextusában. Mindezek ellenére a társadalmi hozzáállások változni látszanak, különösen a fiatal, iskolázott, városban élő férfiak esetében. Ez a réteg különösen nyitott arra, hogy vegetáriánus elemekkel tarkítsa az étrendjét, ami előnyös étrendbeli változásokat mutat
– írják a kutatók a tanulmányban.
A férfiasság és a húsfogyasztás között húzódó kapcsolat azért is érdekes, mert egyre több orvosi kutatás bizonyítja, hogy a szexuális teljesítőképességre negatívan hathat az állati fehérjék túlzott fogyasztása. A növényi étrend pedig egy új kutatás szerint nemcsak a szexuális teljesítményt javítja, hanem nagyobb védelmet is nyújt a prosztatarák ellen.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.