Több mint ötvenezer holland támogatta 2020-ban a húsadó bevezetését. A nyomás akkora volt a lakosság részéről, hogy a kormány megbízott egy szolgáltató céget, hogy mérje fel az új adó bevezetésének lehetőségeit. A felmérés eredményeit követően a húsadót elkaszálták. A Follow the Money oknyomozásának következtében most kiderült, hogy a felmérés a kezdetektől hamis képet festett a helyzetről.
A 2020-ban belengetett, több mint ötvenezer holland által támogatott húsadó mögött összetett érvek álltak. Az egyik a húsfogyasztás csökkentésének ösztönzése volt, ami az üvegházhatású gázok kibocsátásnak mérsékléséhez vezetett volna. Másrészt komoly bevételt is generált volna a holland állam számára, amit aztán a tervek szerint a gyümölcsök és zöldségek olcsóbbá tételére, a mezőgazdasági eljárások korszerűsítésére fordítottak volna. A kevesebb húsfogyasztás pedig előreláthatólag egészségesebb lakosságot, ebből kifolyólag pedig alacsonyabb közegészségügyi költségeket jelentett volna.
A társadalmi nyomás következtében a kormány lépett az ügyben. Megbízták az Ernst & Young (EY) szolgáltató céget, hogy mérjék fel, megvalósítható-e a húsadó bevezetése. A felmérés végül úgy látta, túlságosan bonyolult egy ilyen adó rendszerbe illesztése, a kormány ennek következtében pedig elkaszálta az ötletet. A legújabb fejlemények szerint viszont kezdettől fogva az volt a cél, hogy ilyen eredmény szülessen – számolt be a hírről az NL Times.
A felméréssel kapcsolatos oknyomozás a Follow the Money (FTM) munkájának eredménye, akik egy fülest követően kezdtek el kutakodni az ügyben. Az adatokhoz az Open Government Actnek köszönhetően jutottak hozzá, ami nagyjából a közérdekű adatigénylésnek felel meg.
A húsadó bevezetésével kapcsolatos felmérés nem is végződhetett máshogy
Az FTM által megszerzett adatok szerint a kormány már a felméréssel kapcsolatos megkeresésben jelezte, milyen eredményt szeretnének látni. A megbízás külön kiemelte, hogy a húsadó bevezetésének bonyolultsága legyen a jelentés középpontjában, az adó környezeti, egészségügyi és gazdasági aspektusait pedig kifejezetten kerüljék. A kormány explicit módon közölte az Ernst & Younggal, hogy nem szándékoznak bevezetni az adót, és ennek okaként a kezdetektől fogva a bevezetés komplexitását nevezik meg. Ezek után talán senki nem lepődik meg azon, hogy az EY felmérése pontosan erre a következtetésre jutott. Úgy találták, hogy a húsadót túlságosan bonyolult beilleszteni a létező rendszerbe.
Tekintettel arra, hogy semelyik másik szempontot nem vizsgálták, mint a környezeti és egészségügyi tényezők, fennáll a veszélye, hogy a jelentés részrehajló. Sűrűn találkozunk azzal, hogy a felmérés csak egy bizonyos részlettel foglalkozik, ami rendben is van, ha a többi szempontot már megvizsgálták. Ezt követően aztán a teljes képet le kell festeni
– nyilatkozta Geert Bergsma, a CE Delft kutatója, akinek a munkáján alapult a kezdeményezés.
Az EY azon túlmenően, hogy számos fontos nézőpontot egyáltalán nem vizsgált, még csak szakemberekkel sem konzultált a témát illetően. Valamint olyan feltételezéseket is belevett a jelentésbe, mint hogy az adó nem vonatkozna a feldolgozott húskészítményekre, amik ezáltal olcsóbbak lennének, emiatt pedig többen vásárolnák őket, ami előreláthatóan rosszabb egészségi állapotokat eredményezne.
A részrehajló jelentés következtében felmerült az igény egy új, átfogóbb képet nyújtó kutatásra, ám ettől a kormány elhatárolódott. A húsadó témája azóta nem merült fel komolyabb kontextusban.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.