Most olvasott cikk
Csökken a hús iránti igény Hollandiában: ez a két ok áll mögötte

Csökken a hús iránti igény Hollandiában: ez a két ok áll mögötte

Közel egyhatodával estek vissza a húsvásárlási mutatók a hollandoknál az utóbbi három évben. Az elemzők ezt a háború következtében megnövekedett áraknak és a növényi termékek egyre nagyobb népszerűségének tudják be. A felmérés kizárólag a friss hústermékek eladási adatait vizsgálta, a húsos készételek adatait nem.

Hollandiában az elmúlt három év leforgása alatt 16,4 százalékkal csökkent a húsvásárlási kedv – számolt be a legújabb adatokról a Vegconomist. A trend nem meglepő, hiszen már 2019-ben beszámoltunk arról, hogy az országban egyre többen csökkentik a húsfogyasztásukat. Ráadásul az európai országban egy ideje a növényi húskészítmények azonos vagy akár alacsonyabb áron elérhetők, mint az állati megfelelőjük. Ami azért is fontos, mert az alternatív húskészítményekkel szemben az egyik legsűrűbben megfogalmazott kritika a termékek ára.

Számos vásárló már most kevesebb húst fogyaszt, és egyre több szupermarket teszi le a voksát a növényi termékek mellett. Ezek a hatások mostanra szépen összeadódtak. Manapság a kevesebb hús fogyasztása nemcsak az állatoknak, a bolygónak és az egészségednek tesz jót, de a pénztárcádat is kíméli

– nyilatkozta Collin Molenaar a Wakker Diertől.

A mostani felmérést a Wakker Dier állatvédő szervezet állította össze a Circana eladási adatait alapul véve. A szervezet kiemeli, hogy a jelenlegi trendben szerepet játszhat az árképzés, a termékek megfelelő kihelyezése és az üzletek szemléletmódja is. Ezekre a következő példákat említi a Vegconomist cikke:

  • A Jumbo szupermarketlánc idén májustól nem akcióz friss húskészítményeket.
  • Az Albert Heijn vezető szupermarketlánc több mint 200 saját márkás növényi termékkel rukkolt elő a közelmúltban.
  • A Jumbo 2030-ra a fehérjekínálat 60 százalékát növényi forrásból szeretné fedezni.
  • A hét legnagyobb szupermarketláncból hatnál olcsóbbak a növényi alapú termékek, mint az állatokból készült megfelelőik.

Nem csak a hollandoknál figyelhető meg a pozitív változás a húskészítmények vásárlásával kapcsolatban. A németek is minden évben negatív rekordot döntenek a húsvásárlás csökkenése tekintetében.

Nincs ez másként a briteknél sem. A szigetországban az 1970-es évektől kezdve mérik a húsfogyasztás mértékét, és a szám sohasem volt még olyan alacsony, mint tavaly.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.