Most olvasott cikk
Hogyan beszélj az orvosoddal a növényi étrendről?

Hogyan beszélj az orvosoddal a növényi étrendről?

Benne van az orvos a növényi étrendben

A vegán orvos nem terem ám a fán. A legtöbben azt tanulták még a régi elvek szerint, hogy állati eredetű termékeket muszáj fogyasztani. Bár a Harvardtól kezdve a The Lancetig, a leghitelesebb források szerint növényi étrenden tökéletesen egészségesek lehetünk, mégis előfordulhat, hogy az orvosod – minden tudományos bizonyíték ellenére – nem támogatja a vegán étrendet és vegán életmódot.

„Egyre több és több orvos ismeri fel az egészségügyi előnyeit a növényi alapú táplálkozásnak, de még nem mindenki jutott el eddig. Nagyon fontos, hogy olyan orvosod legyen, aki hajlandó veled dolgozni, különösen akkor, ha gyógyszeres kezelés alatt állsz vagy krónikus betegséged van.”

– mondta nemrég Dr. Michelle McMacken, a New Yorki Orvosi Egyetem tanársegédje és a Belleveu Dietetikai Klinika igazgatója.

Ahhoz, hogy biztosan megkapd a megfelelő támogatást, kövesd az alábbi tippeket:

1. Tudasd az orvosoddal, hogy felelősséget vállalsz az egészségedért!

„Ezzel a mondattal az orvosok figyelmét könnyebben felkeltheted, hiszen igen kevésszer hallják ez a mondatot. Így nyitottabbak lesznek a további párbeszédre.”

– fejti ki Dr. Scott Stoll, aki a pennsylvaniai Bethlehem orvosi szakértője és a Plantrician Project alapítója.

„Bizonyosodj meg róla, hogy a megfelelő kutatási eredményekkel vagy felfegyverkezve; olyan dokumentumokkal, amelyek inspiráltak téged abban, hogy válts. Olyan szakértők által publikált kutatásokkal, mint a világ legnagyobb dietetikai szervezet, a Táplálkozástudományi Akadémia hivatalos állásfoglalása növényi étrendről.”

2. Ne kérdezd meg az orvosod arról, hogy ő milyen étrendet követ!

„Sok orvos úgy érzi, hogy ez már túl személyes kérdés, és emiatt túlságosan védekezőek lehetnek.”

– fejti ki McMacken

Támogatja-e az orvos a vegán étrendet

3. Válts szakembert, ha falakba ütközöl!

Ha az orvosod szkeptikus, elutasító és nincs tisztában a teljes értékű növényi étrend előnyeiről, akkor váltsd le. Ez nem arról szól, hogy csak olyannal tárgyalsz, aki a te álláspontodon van, hanem arról, hogy olyan orvost keresel, aki nem csak egy papírral, hanem valódi és modern szakértelemmel rendelkezik.

„Az egészséged a te felelősséged, te kontrollálod. Ehhez pedig szükséged van egy olyan orvosra, aki tiszteli a döntésedet.”

– mondta Stoll.

4. Vegán orvos online?

Magyarországon is egyre több orvos ismeri fel a növényi étrend egészségügyi előnyeit. Köztük megemlíthetjük Dr. Tamási József belgyógyászt, de a vegán szakemberek facebook csoportban is találhatsz egészségügyi dolgozókat.

Kérj tippeket a közösségtől!

Rengeteg közösségi portál és csoport van, ahol segítséget tudsz kérni, esetleg tanulhatsz a többi tag által feltett kérdésekből. A magyar csoportok közül a legnépszerűbbek a Vegan in Hungary, a Békés Vegán Közösség vagy a Titkos Vegán Traccsparti.

Ezektől a csoportoktól egyrészt támogatást kaphatsz, másrészt ajánlhatnak szakembereket arról a környékről, ahol laksz.

A Harvard mondja a hosszú élet titka, hogy egyél több növényt, kevesebb húst!

5. Vedd fel a kapcsolatot egy növényi étkezés elveit követő dietetikussal, vagy egy egészségügyi coach-al!

„Annak ellenére, hogy ők nem orvosok, segíthetnek abban, hogy bővítsd a tudásodat a növényi alapú étkezésről, különösen akkor, ha az orvosod nem ismeri ki magát a teljes értékű növényi táplálkozás útvesztőjében”

– mondta McMacken.

6. Oszd meg a sikereidet!

Mindegy, hogy az adott orvossal először vagy századszor találkozol, mindenképp említsd meg neki, hogy mennyire jól érzed magad, mióta növényi étrendre váltottál – amennyiben ez valóban így van.

„Ez egy potenciális lehetőség arra, hogy inspirálj valakit, aki az egészségügyi eredményeidet folyamatosan követi.”

– nyilatkozta Stoll.

Ő nagyon sok orvossal találkozott, akiket a növényi alapú étkezés azért kezdett el érdekelni, mert látták a pácienseik javuló eredményeit. Próbálj meg te is hatni az orvosodra – főleg a jó példával.


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.