Nem szolgálnak fel több libamájat vagy abból készült ételt Pessac városának önkormányzati fenntartású intézményeiben és rendezvényein. A tiltást állatjóléti indokokkal magyarázta a konzervatív polgármester. Idén Pessac városa a harmadik, amely a libamáj betiltása mellett döntött, országosan pedig már több mint egy tucat francia városban él ilyen tiltás.
Valószínűleg nem a Márton-napi ünnepségekhez időzítették a döntést a franciaországi Pessac városában, amely betiltja a libamáj felszolgálását az önkormányzati intézményekben és rendezvényeken. Mindenesetre az ünnep közelsége nagyszerűen egybecseng a döntéssel, amelynek hátterében állatjóléti megfontolások húzódnak meg. A város polgármestere ezt egy nyílt levélben közölte az L214 állatvédő szervezettel – írja a Daily Mail. Ezzel a lépéssel Pessac városa idén már a harmadik (Poitiers és Montpellier után), amelyből száműzték a hízott libamájat, francia nevén a foie gras-t.
Ez egy jelképes döntés, amely szinkronban áll az állat- és környezetvédelmi elképzeléseinkkel. Reméljük, hogy ezzel felkelthetjük a figyelmet az állatjóléti intézkedések fontosságára, kiváltképp a nagyüzemi állattartás berkein belül
– írja Franck Raynal, Pessac polgármester.
Hozzátette, hogy az országban elfogyasztott hízott libamáj legnagyobb része ipari keretek között készül. Az emberek pedig egyre inkább rájönnek, hogy ezeken a telepeken nem különösebben foglalkoznak az állatok jólétével.
A libamáj élményéhez nincs szükség kényszertakarmányozásra, de még libára sem
A kényszertakarmányozás (libatömés), amivel az állatok máját szó szerint megbetegítik, régóta vitatott eljárás. Az utóbbi időben pedig már nem csak az állatvédők emelik fel a hangjukat az eljárás ellen. Az Egyesült Királyságban már betiltották a madarak erőszakos hizlalását (bár továbbra is importálják a terméket), és Hollandiában is ugyanez a helyzet. Pedig semmi nem indokolja a komoly mentális és fizikai fájdalommal járó gyakorlat alkalmazását.
Egyes libatenyésztők a kényszertakarmányozás helyett édes eledellel (kenyérrel, mézzel) próbálják elérni, hogy túlegyék magukat az állatok, ami erkölcsileg továbbra is megkérdőjelezhető, de talán kellemesebb, mint amikor egy 30-50 centiméteres fémcsövet tolnak le az állat torkán. Emellett viszont elképzelhető, hogy rövidesen sejtalapú eljárással készült libamáj is kerülhet a Márton-napi asztalra.
Teljesen biztosak vagyunk benne, hogy a termékünk meg fog felelni ezeknek a nagyon szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeknek. Szóval mindenkinek része lehet az ínyenc élményekben –
– mondta Nicolas Morin-Forest, a Gourmey élelmiszergyártó cég vezetője a terméküket érintő eljárásokról.
A Gourmey kacsatojásból vett őssejtekből állít elő laboratóriumi körülmények között foie gras-t. Elmondásuk szerint ők az elsők, akik az EU-hoz is benyújtották az engedélyezési kérelmet a termékkel kapcsolatban. Emellett Szingapúrban, az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Svájcban is hasonló kérvényeket terjesztettek be.
Franciaországban készítik és fogyasztják is a legtöbb hízott libamájat, miközben Magyarország a világ legnagyobb hízottlibamáj-exportőre. Hazánkban 2013 óta hungarikumnak számít a hízott libamáj.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.