Libatömés egy izraeli telepen

Újabb francia város tiltja be a hízott libamájat

Nem szolgálnak fel több libamájat vagy abból készült ételt Pessac városának önkormányzati fenntartású intézményeiben és rendezvényein. A tiltást állatjóléti indokokkal magyarázta a konzervatív polgármester. Idén Pessac városa a harmadik, amely a libamáj betiltása mellett döntött, országosan pedig már több mint egy tucat francia városban él ilyen tiltás.

Valószínűleg nem a Márton-napi ünnepségekhez időzítették a döntést a franciaországi Pessac városában, amely betiltja a libamáj felszolgálását az önkormányzati intézményekben és rendezvényeken. Mindenesetre az ünnep közelsége nagyszerűen egybecseng a döntéssel, amelynek hátterében állatjóléti megfontolások húzódnak meg. A város polgármestere ezt egy nyílt levélben közölte az L214 állatvédő szervezettel – írja a Daily Mail. Ezzel a lépéssel Pessac városa idén már a harmadik (Poitiers és Montpellier után), amelyből száműzték a hízott libamájat, francia nevén a foie gras-t.

Ez egy jelképes döntés, amely szinkronban áll az állat- és környezetvédelmi elképzeléseinkkel. Reméljük, hogy ezzel felkelthetjük a figyelmet az állatjóléti intézkedések fontosságára, kiváltképp a nagyüzemi állattartás berkein belül

– írja Franck Raynal, Pessac polgármester.

Hozzátette, hogy az országban elfogyasztott hízott libamáj legnagyobb része ipari keretek között készül. Az emberek pedig egyre inkább rájönnek, hogy ezeken a telepeken nem különösebben foglalkoznak az állatok jólétével.

A libamáj élményéhez nincs szükség kényszertakarmányozásra, de még libára sem

A kényszertakarmányozás (libatömés), amivel az állatok máját szó szerint megbetegítik, régóta vitatott eljárás. Az utóbbi időben pedig már nem csak az állatvédők emelik fel a hangjukat az eljárás ellen. Az Egyesült Királyságban már betiltották a madarak erőszakos hizlalását (bár továbbra is importálják a terméket), és Hollandiában is ugyanez a helyzet. Pedig semmi nem indokolja a komoly mentális és fizikai fájdalommal járó gyakorlat alkalmazását.

Egyes libatenyésztők a kényszertakarmányozás helyett édes eledellel (kenyérrel, mézzel) próbálják elérni, hogy túlegyék magukat az állatok, ami erkölcsileg továbbra is megkérdőjelezhető, de talán kellemesebb, mint amikor egy 30-50 centiméteres fémcsövet tolnak le az állat torkán. Emellett viszont elképzelhető, hogy rövidesen sejtalapú eljárással készült libamáj is kerülhet a Márton-napi asztalra.

Teljesen biztosak vagyunk benne, hogy a termékünk meg fog felelni ezeknek a nagyon szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeknek. Szóval mindenkinek része lehet az ínyenc élményekben –

– mondta Nicolas Morin-Forest, a Gourmey élelmiszergyártó cég vezetője a terméküket érintő eljárásokról.

A Gourmey kacsatojásból vett őssejtekből állít elő laboratóriumi körülmények között foie gras-t. Elmondásuk szerint ők az elsők, akik az EU-hoz is benyújtották az engedélyezési kérelmet a termékkel kapcsolatban. Emellett Szingapúrban, az USA-ban, az Egyesült Királyságban és Svájcban is hasonló kérvényeket terjesztettek be.

Franciaországban készítik és fogyasztják is a legtöbb hízott libamájat, miközben Magyarország a világ legnagyobb hízottlibamáj-exportőre. Hazánkban 2013 óta hungarikumnak számít a hízott libamáj.

Ez a cikk is érdekelhet:

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Kóstold meg a klasszikus magyar túrós csusza vegán változatát! Krémes

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

Quesadilla kapros uborkasalátával|Quesadilla piros színű szósszal|

Mexikói ízvilágú, batátás quesadilla – laktató, fehérjében gazdag fűszeres fogás

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének