Hivatalos: kikerül a lovaglás az öttusa sportágai közül

A Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) megerősítette a hírt csütörtökön: a lovaglás kikerül az öttusa sportágai közül.

A Szövetség csütörtöki nyilatkozata szerint 2016-ban felállított egy innovációs bizottságot, amelynek feladata annak ellenőrzése volt, hogy az öttusa hogyan illik bele a 2020-as olimpiai reformprogram, az Olympic Agenda 2020 elképzeléseibe. 

A vezető bizottság október 31-én virtuális ülést tartott, ahol úgy döntöttek, ennek az innovációs bizottságnak a javaslatára lecserélik a lovaglást egy másik sportágra, amely az öttusa népszerűségét és hitelességét támogatja.

Bizonyos források szerint az idén nyáron tartott Tokiói Olimpia lovas számának felkavaró eseményei sürgették meg a döntést: ezen esemény alatt a résztvevők egy teljesen idegen lovat kapnak, amivel az esemény kezdete előtt húsz percük van valamiféle kapcsolatot kialakítani.

Az elem során az egyik ló nem akart elindulni, a lovas edzője pedig ezért az állatot megütötte, és a lovast is erre biztatta. Az edzőt az esemény után kizárták az olimpiáról.

A PETA hálás a UIPM-nek, amiért javaslatunkra elhagyja az öttusából a lovaglást, és a helyébe a kerékpározást teszi. […] A világ hozzáállása a lovak kihasználásához az idők során megváltozott, és nincs többé helye a rettegő állatok megbüntetésének az ugróakadályok előtt. […] A kerékpárnak nem fáj, ha megütik vagy megrúgják, ez tehát óriási győzelem mind a lovaknak, mind a kerékpárosoknak

— nyilatkozta Kathy Guillermo, a PETA vezető alelnöke.

Bár több forrás szerint is a kerékpározás lép majd a lovaglás helyébe, az Öttusa Szövetség nyilatkozata szerint az új sportágról még nem született döntés, a bizottság decemberben fog összeülni ennek megvitatására.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.