Most olvasott cikk
Heti 3 tojás fogyasztásától is jelentősen csökkenhet az élettartamunk

Heti 3 tojás fogyasztásától is jelentősen csökkenhet az élettartamunk

A tojás egészségtelen egy új tanulmány szerint

Egy új tanulmány szerint csupán heti három tojás elfogyasztása növelheti a korai halálozás kockázatát.

A Northwestern Egyetemen lefolytatott és a JAMA orvosi folyóiratban megjelent tanulmány rávilágít arra, milyen kockázat rejlik napi 300 milligramm, illetve ennél nagyobb mennyiségű koleszterin, vagy heti 3, és ennél több tojás elfogyasztása mögött.

Victor Zhong, a tanulmány vezető szerzője fontosnak tartja kiemelni, hogy már egyetlen darab nagy tojással is körülbelül 186 mg koleszterint veszünk magunkhoz.

Az eddigi legátfogóbb tanulmány

A nagy mennyiségű tojásfogyasztás potenciális kockázatának meghatározásához Zhong és csapata több, mint 29.000 személy adatait értékelte – osztja meg a CNN.

A 17 és fél éven át tartó vizsgálatban 5400 szív- és érrendszeri megbetegedést – közte 1302 stroke-ot, 1897 szívbetegséget és 113 egyéb szívbetegség okozta halálesetet – regisztráltak a résztvevők között. A tanulmány megjegyzi ugyanakkor, hogy 6132 fő más okok miatt hunyt el.

A Zhong féle tanulmány szerint napi 300 mg étrendi koleszterin bevitelével 3.2%-kal növeljük a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint adagonként 4.4%-kal nő a korai halálozás kockázata.

Azoknál az alanyoknál, akik kettő vagy több tojást ettek naponta, a legnagyobb volt a kockázata a szívbetegségek kialakulásának és a korai halál bekövetkeztének.

A tojás koleszterin tartalma miatt egészségtelen egy kutatás szerint
Jakub Kapusnak / Rawpixel

Dr. Norrina Allen, az egyik kutató, aki a tanulmányon dolgozott, elmondta az Independentnek:

„Emlékeztetni szeretnénk az embereket arra, hogy a tojás – kifejezetten a sárgája – jelentős mennyiségben tartalmaz koleszterint, és ez káros hatással van rájuk.”

Hozzátette:

„Az egészséges étrend részeként az embereknek alacsonyabb mennyiségű koleszterint kellene fogyasztania. Azoknál, akik kevesebb koleszterint fogyasztanak, kisebb a szívbetegség kockázata.”

Egészséges-e a tojás?

A tojást már régóta az egészséges étrend részeként tartják számon és számos ország nemzeti táplálkozási iránymutatásai tartalmazzák.

Bár eddig ellentmondásos kutatási eredmények jelentek meg a témában, Dr. Robert Eckel, a Colorado Egyetem kardiológus professzora is felhívja a figyelmet a Northwestern Egyetem legfrissebb tanulmányának fontosságára.

Megállapítja, hogy:

„[ez a tanulmány] sokkal átfogóbb, mint az eddigiek, és elegendő adatot dolgoz fel ahhoz, hogy kijelenthessük: a tojás és az általános étrendi koleszterin továbbra is meghatározó szerepet játszik a korai halál és a szívbetegségek kockázatának befolyásolásában.”

Számos tanulmány mutatott már ki egyértelmű kapcsolatot a növényi alapú étrend és a szívbetegségek kockázatának csökkenése között.

Egy decemberi tanulmány szerint a vegán étrend hatékonyabb a szívbetegségek megelőzésében, mint az American Heart Association (AHA) által ajánlott étrend, amely kis mennyiségű halat, sovány húst és tojást is tartalmaz.

 


 

3 hozzászólás
 • Kedves REA, a közgazdász maradjon a közgazdaságnál és ne írjon – terjesszen egészséggel kapcsolatos cikkeket. Ha egy kicsit is értene ehhez – akkor pontosan tudná, hogy a koleszterin problémák leginkább a szénhidrátok számlájára írhatóak…. megy ám ezerrel a vegán propaganda! Mire jó hülyíteni az embereket? Az emberek döntő hányada nem tudja, hogy ezek a kísérletek (melyekre oly szívesen hivatkoznak a pancser magukat szakértőnek tartó firkászok) többnyire kényszerből születnek. Mert a kutatók csak úgy tathatnak meg munkahelyeket ha évente ( vagy intézettől elvárt időközönként ) publikálnak valamit- sokszor akármit, csak ott legyen a név alatta. A kísérletek zöme úgy van lefolytatva – kontrollcsoporttal vagy annélkül- hogy a lehető legkevesebb változót vegyenek figyelembe, hogy minél egyszerűbben lehessen az eredményt számokban kifejezni. Ez azonban egyáltalán nem fedi a valóságot- az esetek döntő többségében. Á, kár is belemenni ebbe…. hülye firkász írogat a megélhetésért vagy hírnévért- hülyeségeket. Én szakmabeli vagyok és tojásérzékeny, de felelősségem minden tudatában soha nem tanácsolnám senkinek a tojás fogyasztás mellőzését- és főleg nem riogatnám az embereket azzal, hogy meghalnak heti 3 tojás elfogyasztása esetén….pfujjjj

 • Én is közgazdász vagyok, de igen, igaza van az előttem szólónak, jobb lett volna, ha “maradtál volna a kaptafánál”. Mielőtt publikálsz valamit, érdemes lenne több oldalról megvizsgálni a dolgot! Ebben az esetben meg sem született volna ez a cikk. 🙂

  Én ezt javaslom elolvasásra válaszul a “cikked”-re:
  https://www.tenyek-tevhitek.hu/tojas-rehabilitalasa.htm?fbclid=IwAR0mBi0tkmZX11-mGraJ8pkaoH8SegFanDMevGOXpxSMQqJfcx2efH0JEEk

 • Nem akarom nagyon bonyolítani, talán csak annyit, hogy ez egy qrva nagy hülyeség!
  Az a tojás / koleszterin / veszélyes, amelyből egy élet fejlődik ki?
  Sima paraszti ésszel kellene utána gondolnod! Maradj a közgazdaságtannál.

Mi a véleményed?

Az e-mail címed természetesen nem kerül ki a nyilvánosság elé.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.