Egy új tanulmány szerint csupán heti három tojás elfogyasztása növelheti a korai halálozás kockázatát.
A Northwestern Egyetemen lefolytatott és a JAMA orvosi folyóiratban megjelent tanulmány rávilágít arra, milyen kockázat rejlik napi 300 milligramm, illetve ennél nagyobb mennyiségű koleszterin, vagy heti 3, és ennél több tojás elfogyasztása mögött.
Victor Zhong, a tanulmány vezető szerzője fontosnak tartja kiemelni, hogy már egyetlen darab nagy tojással is körülbelül 186 mg koleszterint veszünk magunkhoz.
Az eddigi legátfogóbb tanulmány
A nagy mennyiségű tojásfogyasztás potenciális kockázatának meghatározásához Zhong és csapata több, mint 29.000 személy adatait értékelte – osztja meg a CNN.
A 17 és fél éven át tartó vizsgálatban 5400 szív- és érrendszeri megbetegedést – közte 1302 stroke-ot, 1897 szívbetegséget és 113 egyéb szívbetegség okozta halálesetet – regisztráltak a résztvevők között. A tanulmány megjegyzi ugyanakkor, hogy 6132 fő más okok miatt hunyt el.
A Zhong féle tanulmány szerint napi 300 mg étrendi koleszterin bevitelével 3.2%-kal növeljük a szívbetegségek kialakulásának kockázatát, valamint adagonként 4.4%-kal nő a korai halálozás kockázata.
Azoknál az alanyoknál, akik kettő vagy több tojást ettek naponta, a legnagyobb volt a kockázata a szívbetegségek kialakulásának és a korai halál bekövetkeztének.
Dr. Norrina Allen, az egyik kutató, aki a tanulmányon dolgozott, elmondta az Independentnek:
„Emlékeztetni szeretnénk az embereket arra, hogy a tojás – kifejezetten a sárgája – jelentős mennyiségben tartalmaz koleszterint, és ez káros hatással van rájuk.”
Hozzátette:
„Az egészséges étrend részeként az embereknek alacsonyabb mennyiségű koleszterint kellene fogyasztania. Azoknál, akik kevesebb koleszterint fogyasztanak, kisebb a szívbetegség kockázata.”
Egészséges-e a tojás?
A tojást már régóta az egészséges étrend részeként tartják számon és számos ország nemzeti táplálkozási iránymutatásai tartalmazzák.
Bár eddig ellentmondásos kutatási eredmények jelentek meg a témában, Dr. Robert Eckel, a Colorado Egyetem kardiológus professzora is felhívja a figyelmet a Northwestern Egyetem legfrissebb tanulmányának fontosságára.
Megállapítja, hogy:
„[ez a tanulmány] sokkal átfogóbb, mint az eddigiek, és elegendő adatot dolgoz fel ahhoz, hogy kijelenthessük: a tojás és az általános étrendi koleszterin továbbra is meghatározó szerepet játszik a korai halál és a szívbetegségek kockázatának befolyásolásában.”
Számos tanulmány mutatott már ki egyértelmű kapcsolatot a növényi alapú étrend és a szívbetegségek kockázatának csökkenése között.
Egy decemberi tanulmány szerint a vegán étrend hatékonyabb a szívbetegségek megelőzésében, mint az American Heart Association (AHA) által ajánlott étrend, amely kis mennyiségű halat, sovány húst és tojást is tartalmaz.
Rea vagyok, közgazdász és marketinges. Gyerekkorom óta ösztönösen kerültem a húst, majd 7 éve száműztem, mikor megismerkedtem a nyers vegán étrenddel. Ez elindított egy egészségesebb, tudatosabb életmód irányába, majd 2018. januárjától teljes értékű, olajmentes vegán étrendre tértem át és szerelmese lettem a növényi alapú táplálkozástudománynak. Ennek eredménye a közérzetemen kívül kilókban is mérhető. Az pedig csak bónusz, hogy egészségesen étkezve az állatoknak és a bolygónknak sem ártok. Hiszem, hogy a marketingnek és a megfelelő kommunikációs eszközöknek óriási szerepe van a hiteles információk átadásában. Ezért örülök, hogy a prove.hu csapat tagjaként ismereteimmel egy olyan nemes célt támogathatok, mint a vegán életmód népszerűsítése.