Most olvasott cikk
Hawaii lakosai beperelték a tejipart a brutális környezetszennyezés miatt

Hawaii lakosai beperelték a tejipart a brutális környezetszennyezés miatt

Hawaii lakosai bepereltek egy tehénfarmot a brutális környezetszennyezés miatt

A Vegnews hírei szerint az ookalai lakosság egy része, akiket a Kupale Ookola nevű nonprofit szervezet fog össze, pert indított a Big Island Dairy tejipari vállalat ellen 2017-ben, mivel az több millió liter fekáliával szennyezte be a környékbeli vizeket, ezzel pedig beteggé tette a lakosságot.

A perben a lakosság azt állította, hogy a tejipari vállalat többször is vétett a vizek tisztaságát szabályozó törvény ellen. A honolului civil szervezetek szerint a helyzet két évvel ezelőtt lett kritikus, mikor egy vihar áttörte azt a lagúnát, ahová a vállalat a farmról származó trágyát öntötte, így pedig a szennyezett víz a csatornahálózatba került.

„A szennyvíz nagy része így Ookolában kötött ki”

– állítja Charlene Nishida, a Kupale Ookala elnöke.

„ A város lezárták, még az iskolabusz sem szállította el a gyerekeket.”

A Hawaii Egészségügyi Részleg megbírságolta a vállalatot, mivel 2017-ben vétett a törvények ellen, de a felperesek állítása szerint a probléma azóta sem oldódott meg. A honolului civil szervezetek szerint újabb per indult a vállalat ellen, hiszen májustól augusztusig a Big Island Dairy farmjáról majdnem 30 millió gallon szennyvíz zúdult 3 részletben a csatornákba, amely miután áthaladt a városon, az óceánba ömlött.

Az emberek csak érvényesítik a jogaikat

Charles Tebbutt szerint, aki a Kupale Ookola jogásza, a farm és az Egészségügyi Részleg nem tesz eleget annak, hogy a problémát megoldja;

„A civilek által indítványozott perek lényege mindig ugyanaz; a szövetségi állam és a kormány elbukott abban, hogy megvédje a közösséget és az embereket, így a civilek nem tehetnek mást, mint hogy maguk érvényesítsék a jogaikat.”

A tejipari vállalatok évről évre rekordokat döntenek a környezetvédelmi és a tiszta vizek védelméről szóló törvények megszegésében.

Korábban ebben az évben az Indiana államban tevékenykedő High Point Dairy tejipari vállalat 9600 dollár büntetést, plusz 1775 dollár kártérítést fizetett az indianai természetvédelmi részlegnek, miután a közeli Fountain Creek nevű folyóba engedték a farmon keletkező fekáliát, megölve ezzel körülbelül 3500 halat.

Továbbá Oregon állam második legnagyobb tejipari vállalata elveszítette a működési engedélyét, miután egymás után többször is előfordult, hogy a farmon keletkezett trágyát nem megfelelően kezelte, szennyezve ezzel a törvény által védett talajvizeket.

Hawaii lakosai beperelték a tejipart a brutális környezetszennyezés miatt

Ritka véletlenek? Aligha.

Múlt évben egy coloradoi tejipari vállalat működését helyezték vizsgálat alá, miután a közegészségügy dolgozói felfedezték, hogy a tehéntrágyát közvetlenül a Big Thompson folyóba ürítik.

Emellett pedig több mint 703.000 liter fekália ömlött az Oregon államban található Tillamook- öbölbe, amely a Tony Silveira nevű tejipari vállalat farmjairól származott.

A HP Hood tejtermelő vállalat ellen is vizsgálat indult, miután a farmjairól származó szennyvízben található szennyeződések mértéke rendszeresen meghaladta a törvényben előírt küszöbértéket.

Az olyan méreganyagok, amelyek a farmokról származó műtrágyából és fekáliából származnak, beszivárognak a közeli vizekbe. Ezek a toxinok elősegítik a vizek elalgásodását, ami miatt ún. halálzónák alakulnak ki, ahol elpusztul a vízi élővilág. A felmérések szerint az agráriumból származó szennyvíz és állati ürülék az USA vizeinek körülbelül egyharmadát szennyezi.

Mindenkire veszélyes

A tejipar nem csupán az emberi egészségre és a környezetre nézve veszélyes, de rendkívül kegyetlen is.

A teheneket a tejipar egyszerű tejtermelő gépként kezeli; erőszakosan megtermékenyítik őket, majd borzalmas körülmények között kell leélniük rövid életüket.

Nem sokkal azután, hogy a borjú megszületett, elválasztják őt az anyjától; a hímnemű borjakat lemészárolják a húsukért, míg a nőneműeket a tejipar beszippantja, és egy olyan ördögi körben kell élniük éveken keresztül, ahol a bántalmazások mindennaposak, és amelyből az egyetlen kiút a halál; amikor elhasználtnak tekinti őket az ipar és vágóhídra küldi őket.

Szívszorító, igaz? Ha szeretnél többet megtudni erről, nézd meg ezt a 2018-as dokumentumfilmet:

Segíts megvédeni a bolygónkat, az egészségünket és az állatokat, kövess teljes értékű növényi étrendet!

Olvasd a Prove.hu cikkeit, hogy többet megtudj erről a témáról, és ne felejtsd el kipróbálni az oldalon található recepteket sem!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.