A Vegnews hírei szerint az ookalai lakosság egy része, akiket a Kupale Ookola nevű nonprofit szervezet fog össze, pert indított a Big Island Dairy tejipari vállalat ellen 2017-ben, mivel az több millió liter fekáliával szennyezte be a környékbeli vizeket, ezzel pedig beteggé tette a lakosságot.

A perben a lakosság azt állította, hogy a tejipari vállalat többször is vétett a vizek tisztaságát szabályozó törvény ellen. A honolului civil szervezetek szerint a helyzet két évvel ezelőtt lett kritikus, mikor egy vihar áttörte azt a lagúnát, ahová a vállalat a farmról származó trágyát öntötte, így pedig a szennyezett víz a csatornahálózatba került.

„A szennyvíz nagy része így Ookolában kötött ki”

– állítja Charlene Nishida, a Kupale Ookala elnöke.

„ A város lezárták, még az iskolabusz sem szállította el a gyerekeket.”

A Hawaii Egészségügyi Részleg megbírságolta a vállalatot, mivel 2017-ben vétett a törvények ellen, de a felperesek állítása szerint a probléma azóta sem oldódott meg. A honolului civil szervezetek szerint újabb per indult a vállalat ellen, hiszen májustól augusztusig a Big Island Dairy farmjáról majdnem 30 millió gallon szennyvíz zúdult 3 részletben a csatornákba, amely miután áthaladt a városon, az óceánba ömlött.

Az emberek csak érvényesítik a jogaikat

Charles Tebbutt szerint, aki a Kupale Ookola jogásza, a farm és az Egészségügyi Részleg nem tesz eleget annak, hogy a problémát megoldja;

„A civilek által indítványozott perek lényege mindig ugyanaz; a szövetségi állam és a kormány elbukott abban, hogy megvédje a közösséget és az embereket, így a civilek nem tehetnek mást, mint hogy maguk érvényesítsék a jogaikat.”

A tejipari vállalatok évről évre rekordokat döntenek a környezetvédelmi és a tiszta vizek védelméről szóló törvények megszegésében.

Ez is érdekelhet ➡  Egyre valószínűbb, hogy Hollandia bevezeti a húsadót

Korábban ebben az évben az Indiana államban tevékenykedő High Point Dairy tejipari vállalat 9600 dollár büntetést, plusz 1775 dollár kártérítést fizetett az indianai természetvédelmi részlegnek, miután a közeli Fountain Creek nevű folyóba engedték a farmon keletkező fekáliát, megölve ezzel körülbelül 3500 halat.

Továbbá Oregon állam második legnagyobb tejipari vállalata elveszítette a működési engedélyét, miután egymás után többször is előfordult, hogy a farmon keletkezett trágyát nem megfelelően kezelte, szennyezve ezzel a törvény által védett talajvizeket.

Hawaii lakosai beperelték a tejipart a brutális környezetszennyezés miatt

Ritka véletlenek? Aligha.

Múlt évben egy coloradoi tejipari vállalat működését helyezték vizsgálat alá, miután a közegészségügy dolgozói felfedezték, hogy a tehéntrágyát közvetlenül a Big Thompson folyóba ürítik.

Emellett pedig több mint 703.000 liter fekália ömlött az Oregon államban található Tillamook- öbölbe, amely a Tony Silveira nevű tejipari vállalat farmjairól származott.

A HP Hood tejtermelő vállalat ellen is vizsgálat indult, miután a farmjairól származó szennyvízben található szennyeződések mértéke rendszeresen meghaladta a törvényben előírt küszöbértéket.

Az olyan méreganyagok, amelyek a farmokról származó műtrágyából és fekáliából származnak, beszivárognak a közeli vizekbe. Ezek a toxinok elősegítik a vizek elalgásodását, ami miatt ún. halálzónák alakulnak ki, ahol elpusztul a vízi élővilág. A felmérések szerint az agráriumból származó szennyvíz és állati ürülék az USA vizeinek körülbelül egyharmadát szennyezi.

Mindenkire veszélyes

A tejipar nem csupán az emberi egészségre és a környezetre nézve veszélyes, de rendkívül kegyetlen is.

A teheneket a tejipar egyszerű tejtermelő gépként kezeli; erőszakosan megtermékenyítik őket, majd borzalmas körülmények között kell leélniük rövid életüket.

Ez is érdekelhet ➡  A hús- és a tejipar jobban hozzájárul a klímaváltozáshoz, mint az olajipar

Nem sokkal azután, hogy a borjú megszületett, elválasztják őt az anyjától; a hímnemű borjakat lemészárolják a húsukért, míg a nőneműeket a tejipar beszippantja, és egy olyan ördögi körben kell élniük éveken keresztül, ahol a bántalmazások mindennaposak, és amelyből az egyetlen kiút a halál; amikor elhasználtnak tekinti őket az ipar és vágóhídra küldi őket.

Szívszorító, igaz? Ha szeretnél többet megtudni erről, nézd meg ezt a 2018-as dokumentumfilmet:

Segíts megvédeni a bolygónkat, az egészségünket és az állatokat, kövess teljes értékű növényi étrendet!

Olvasd a Prove.hu cikkeit, hogy többet megtudj erről a témáról, és ne felejtsd el kipróbálni az oldalon található recepteket sem!

Prove.hu
Eszter

Eszter

Közgazdász, publicista
Budapesten jártam egyetemre és végeztem közgazdaságtan szakon. Már akkor is visszásnak tartottam a fogyasztói társadalom túlkapásait, és elkezdtem megoldás után kutatni, így találtam rá a veganizmusra. Azért kezdtem el írni, hogy másokkal is megosszam az állat- és környezetvédelem fontosságát.

Írd le a véleményed!