Most olvasott cikk
Visszatoloncolták a kecskéket eredeti élőhelyükre, nem lett jó vége

Visszatoloncolták a kecskéket eredeti élőhelyükre, nem lett jó vége

Fehér hegyi kecske

Sok problémát okozott a havasi kecske az embereknek új élőhelyén, ezért döntöttek a visszaköltöztetés mellett. Ám ezt sok állat nem élte túl. Kutatók szerint ugyanakkor nem kizárólag a projekt kudarcának tudható be a példányszám visszaesése, a klímaváltozás is okolható ezért.

Turisztikai és ökológiai szempontból kétségtelenül sikeres volt az a vadvédelmi projekt az afrikai Malawiban, amelynek keretében 2022-ben elefántokat költöztettek egyik nemzeti parkból a másikba. A helyi halálesetek azonban belerondítanak a képbe: az áttelepítésen dolgozó szervezetek egy ponton nagyot hibáztak. A parkot, ahová költöztették az állatokat, az eredeti tervekkel ellentétben végül nem vették körül elektromos kerítéssel, mivel az nem készült el időre. Az elefántok így emberek lakta területekre is eljutottak.

Most egy másik áttelepítési projektről is kiderült, hogy kudarcba fulladt. Ez az Egyesült Államokban zajlott. Havasi kecskéket költöztettek vissza az eredeti lakóhelyükre

  • a Nemzeti Park Szolgálat (National Park Service),
  • a Washingtoni Hal- és Vadgazdálkodási Minisztérium (Washington Department of Fish and Wildlife),
  • az Egyesült Államok Erdészeti Szolgálata (U.S. Forest Service) és
  • a helyi törzsek együttműködésével.

Nem őshonos élőhelyükről, az Olimpiai Nemzeti Parkból szállították vissza 2018-ban az állatokat a Cascade-hegységbe, ahol egykor szabadon kószáltak. Befogták a kecskéket, bekötötték a szemüket, hámot raktak rájuk, majd helikopterrel vitték vissza őket régi-új otthonukba – írta meg a Green Matters.

A kutatók számítottak rá, hogy a költözködés és az alkalmazkodás az új helyzethez nehéz lesz a kecskék számára. Sejtették, hogy az első tél különösen bajos lesz az állatoknak, amikor nem pusztán az új területhez kell alkalmazkodni, hanem az ilyenkor jellemző táplálékhiány is gondokat okoz.

Mindezek ellenére is ragaszkodtak a tervekhez, arra hivatkozva, hogy a kecskék már őshonos növényekben tettek kárt, valamint legalább egy ember is meghalt miattuk.

Rengeteg havasi kecske halt bele a projektbe

Az áttelepítést követően biológusok egy 217 példányból álló mintacsoportot követtek, és megállapították, hogy ebből 165 állat 2022 decemberére elpusztult. Az erről szóló tanulmány publikálása óta ráadásul ez a szám emelkedhetett. A tudósok mindenesetre azt a következtetést vonták le, hogy a mintacsoport tendenciái alapján a túlélési arány 56 százalékos lehet. Ennyire alacsony értékkel pedig a költöztetés levezénylése előtt sem számoltak a szakértők.

Az okok után kutatva megállapították, hogy a projekt sikertelensége jelentős részben a klímaváltozásnak is betudható. Szerintük nem kizárólag az áttelepített példányok életkörülményei váltak nehezebbé, hanem a helyben maradt példányoké is. Utóbbiak példányszáma is fogyatkozott a vizsgált időszakban. Szerintük manapság már az érintett területeken télen a szokásosnál több hó esik, amit tavasszal gyors hóolvadás követ, így a rétek kiszáradnak és kopárrá válnak. Ez pedig azzal a veszéllyel fenyeget, hogy Washington államban végül egyáltalán nem marad havasi kecske.

Attól egyébként egyelőre nem kell tartani, hogy globális szinten kihalna ez az állat. A Természetvédelmi Világszövetség (International Union for Conservation of Nature, IUCN) osztályozásában a faj a nem fenyegetett (Least Concern, LC) besorolást kapta.

Kecskeproblémával a közelmúltban előállt Alicudi szigetének polgármestere, Riccardo Gullo is. Az olasz szigeten hatszor több az ideálisnál a vadkecske, ezt pedig egy örökbeadási programmal kezelnék. A jelentkezőknek maguknak kell elkapni az állatokat, és 15 napjuk van az elszállításukra.

Nem akarjuk lemészárolni az állatokat, ezért inkább örökbe szeretnénk adni őket. Bárki kérhet magának kecskét, nem kell hozzá gazdálkodási ismeretekkel rendelkeznie, és mennyiségi korlátozás sincs

nyilatkozta a polgármester.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.