Egyszerű, egészséges összetevők, könnyű elkészítés, laktató végeredmény: ez a hasa adas, a líbiai vöröslencseleves receptje, ami a római köménytől és a karamellizált hagymás feltéttől lesz különleges.
A líbiai vöröslencselevesbe a fűszereken kívül répa és paradicsom is kerül. Így ez nemcsak isteni, de csupa egészséges, zöldségekkel teli fogás. Hogy még laktatóbb legyen, kínálhatsz mellé lapos kenyeret, amihez ide kattintva találsz receptet. Ha pedig kicsit elrugaszkodnál a hagyományos változattól, levesbetétnek készíthetsz hozzá főtt quinoát is: tálaláskor szedj a tányérba quinoát, arra jöhet a krémleves, a tetejére pedig a karamellizált hagyma és friss citromlé.
Létezik ennek az észak-afrikai ételnek olyan variációja is, amit nem krémesítenek. Ebben a fattet adas nevű változatban a levest kisebb darabokra tépkedett, pirított arab kenyérre öntik. Hasonló hozzá a libanoni vöröslencseleves is, vagyis a shorbat adas. A különbség, hogy ezt kizárólag vöröslencséből készítik, nem krémesítik, és nem tálalnak hozzá pirított hagymát.
Hozzávalók
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 300 g vöröslencse átmosva
- 1 közepes sárgarépa
- 1 közepes paradicsom
- 800 ml zöldségalaplé
- 1 evőkanál olaj
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- frissen őrölt bors
- só
A tetejére
- 2 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál olaj
- friss citromlé
A vöröslencseleves elkészítése
- Az egyik hagymát vágd fel apró kockára, a másik kettőt vékony félkarikákra, a fokhagymát pedig reszeld le. A sárgarépát hámozd meg, majd vágd karikákra. A paradicsomot vágd kis kockákra, a vöröslencsét pedig alaposan mosd át, és hagyd egy szűrőben lecsepegni.
- Egy lábasban hevíts fel egy evőkanál olívaolajat, és kezdd el rajta közepes pirítani a felkockázott hagymát. Két perc után adj hozzá egy teáskanál sót, és ha már öt perce pirul, add hozzá a reszelt fokhagymát és a répát, majd két perc múlva jöhet hozzá a vöröslencse és a felkockázott paradicsom. Pirítsd még 1-2 percig, majd öntsd fel zöldségalaplével, vedd fel a lángot magasra, és fedd le. Ha felforrt, vedd le a lángot alacsonyra, és főzd 20 percig, vagy amíg a vöröslencse és a répa megpuhul.
- Amíg fő a leves, készítsd el a pirított hagymát. Hevíts fel egy evőkanál olajat egy serpenyőben, majd add hozzá a félkarikára vágott hagymát, egy teáskanál sót, és 10-15 perc alatt karamellizáld rajta a hagymát. Ha úgy vennéd észre, hogy a folyamatos kevergetés mellett is elkezd leégni, akkor adj hozzá néhány csepp vizet, és ezt kis adagokban pótold, ahogy szükségesnek érzed.
- Ha kész a leves, botmixerrel krémesítsd el, és már tálalhatod is a pirított hagymával és frissen facsart citromlével.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.