Most olvasott cikk
Három növény, amely tisztítja otthonodban a levegőt

Három növény, amely tisztítja otthonodban a levegőt

növény a lakásban

Ha növény díszíti az otthonodat, nem csak a lakásod hangulatát, hanem egészségedet is felturbózhatod. A növények számos előnnyel járnak a közérzetünk szempontjából, amelyek közül a legjelentősebb, hogy megtisztítják a körülöttük lévő levegőt, ami egy forgalmas, szennyezett városban élő lakos számára kifejezetten hasznos lehet.

Sokunk számára, akiknek meg kell birkózniuk a városi élet nyüzsgésével, különösen fontos, hogy otthonunk a pihenés és regenerálódás tere legyen. A levegő minőségének javítására, illetve a mentális egészség fenntartásához szükséges nyugodt környezet kialakítására való igény egyaránt a cserepes növények elterjedéséhez vezetett. Egyes tanulmányok még azt is megállapították, hogy a szobanövények fizikai regenerálódást elősegítő tulajdonságokkal is rendelkeznek, csökkenthetik a megbetegedés esélyét, továbbá csökkenthetik a szorongás és a stressz szintjét.

Bár rengeteg gyönyörű növény létezik, mi háromra szűkítettük a listánkat. Az alábbiakban megosztjuk a legjobb szobanövényeket, amelyekkel zöldítheted otthonodat és tisztíthatod a lakásod levegőjét.

1. Eukaliptusz a zuhanyzóban

Az eukaliptusz növény egy kötegét a zuhanyzóba akasztva enyhítheted az influenza és a megfázás okozta betegségek tüneteit. A növény pompás illata igazi spa-hangulatot varázsol a reggeli fürdőszobai rutinodhoz, mivel a gyógynövény illóolajai a zuhanyzás okozta hő és gőz hatására felszabadulnak. Az eukaliptusz nem csak jó illatú – természetes olajainak antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek a légúti tünetek enyhítésében, a hangulat és a mentális tisztánlátás fokozásában.

A friss eukaliptusz gyakran megtalálható a helyi virágboltokban és körülbelül egy hétig tartható. Egyszerűen köss össze egy köteget zsineggel, és rögzítsd a zuhanyrózsa köré, csak arra ügyelj, hogy a növény ne kerüljön közvetlenül a vízsugár alá.

2. Anyósnyelv növény a nappali megtisztítására

Napjaink nagy részét a városban töltjük, szennyezett levegőt lélegezve, így különösen fontos, hogy otthonunkban adjunk egy kis pihenést a tüdőnknek. A beltéri levegő is sajnos tele lehet káros szennyező anyagokkal, például szén-monoxiddal, vagy nitrogén-monoxiddal. Ilyenkor nyújthat segítséget az anyósnyelv, más néven szobai tigrislevél, amely jótékony hatásaira már egy 1989-es NASA-tanulmány is felhívta a figyelmet. Az anyósnyelv 107 ismert légszennyező anyag eltávolításával javítja a beltéri levegő minőségét, emellett egész éjszaka oxigént termel és juttat a levegőbe, így tökéletes növény a nappali és a hálószoba benépesítésére.

Jó hír azok számára, akiknek rosszul megy a növénytartás: az anyósnyelv szinte bármilyen éghajlaton jól érzi magát, és akár hetekig is kibírja víz nélkül. A háziállatokkal rendelkezők számára azonban fontos, hogy a kaspót ne érjék el az állatok, mivel a növény levele lenyelve mérgező lehet.

3. Szukkulens az asztalodra a hatékonyabb munkáért

A szukkulens növények közé tartoznak a kaktuszfélék és a pozsgások, amik az utóbbi években váltak slágerré. Ennek számos oka van, legfőképp az, hogy ezeknek a népszerű növényeknek nincsenek nagy igényeik, emiatt egyszerű a gondozásuk. Emellett viszont számos jótékony hatással büszkélkedhetnek a közérzetre: segítenek jobban lélegezni azáltal, hogy az éjszaka folyamán oxigént bocsátanak ki, eltávolítják a levegőből a méreganyagokat, így segítenek távol tartani a légúti betegségeket. Továbbá hozzájárulnak a megfázás és az influenzaszerű tünetek csökkentéséhez, és még a szorongást és a fáradtságot is megelőzhetik.

Talán a leglenyűgözőbb mind közül az, hogy segítenek összpontosítani, növelik az agyi kapacitást és a figyelmet. Az Exeteri Egyetemen végzett tanulmány szerint a diákok és az alkalmazottak memóriája, produktivitása és munkával kapcsolatos koncentrációja javult a fent említett szukkulens növényekkel, például kaktuszokkal díszített helyiségekben.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.