Harira, a gazdag marokkói paradicsomleves

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Wonton leves húsmentesen

Húsmentes wonton leves – tökéletes gyógyír az őszi-téli megfázásokra

Wokban szószókkal barnára sült dinnyehéj szezámmaggal, mellette kurkumás rizs, ázsiai hangulatú tányér

Wok’n’rind – avagy így lesz a görögdinnyehéjból tüzes ázsiai street food

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

A harira egy gazdag paradicsomos leves csicseriborsóval és lencsével, amit gyömbérrel, borssal, fahéjjal és friss fűszernövényekkel ízesítenek. A marokkói konyha egyik kiemelkedő levese, ami különösen népszerű a ramadán idején, ugyanis tipikusan a böjt megtörésekor szolgálják fel.

Összetevők (4 adag):

  • 1 fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • egy ujjnyi friss gyömbér
  • 200 g kockázott paradicsom
  • 3 közepes sárgarépa
  • 4 szál szárzeller
  • 1 konzerv lencse (240 g)
  • 1 konzerv csicseriborsó (240 g)
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • ½ teáskanál kurkuma
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • 1 csokor friss koriander
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • ½ citrom
  • 4 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés:

  1. Először pucold meg a zöldségeket, a hagymát kockázd fel apróra, a fokhagymát zúzd össze, a gyömbért reszeld le, a répát vágd negyedkarikákra, a szárzellert pedig vágd hosszában ketté, majd azt is szeleteld fel keresztben (a leveleit ne dobd el, aprítsd fel és az is mehet a levesbe, még intenzívebb zelleres ízt fog adni neki).
  2. Hevítsd fel az olajat egy lábasban, majd alacsony-közepes lángon párold üvegesre a hagymát (kb. öt perc). Ezután add hozzá gyömbért és a fokhagymát, amihez két perc kavargatás után jöhet a répa és a zeller. Pirítsd még ezt is 1-2 percig, majd húzd le a lángról, add hozzá a fűszereket és keverd el alaposan. Ha visszatetted a lángra, add hozzá a kockázott paradicsomot és 1-2 perc keverés után öntsd fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje.
  3. Főzd lefedve (amíg felforr, felveheted magasabbra a lángot, de utána állítsd alacsonyra), amíg a zöldségek meg nem puhulnak (kb. 20 perc), utána tedd bele a lencsét és a csicseriborsót.
  4. Keverd hozzá az apróra vágott, friss petrezselymet és a koriandert, forrald még 1-2 percig és zárd el.
  5. Tálaláskor ízesítsd tovább friss citromlével.

Ez a cikk is érdekelhet:

Vegan Summit zsűri - Berezvai Zombor, Szilágyi Zsófia, Litkai Gergely, Töreky Bence, Vida Raul - Prove,hu

Keressük az év kiemelkedő vegán civiljeit és zöld vállalatait – szakmai zsűri dönt a nyertesekről

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének