Most olvasott cikk
Dupla terítékkel készülnek a szegedi vegánok az idei Halfőző Családi Napra

Dupla terítékkel készülnek a szegedi vegánok az idei Halfőző Családi Napra

Baloldalt A 2023-as XXVI. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon induló vegán csapat az arany minősítésüket tartva, jobb oldalt a díjnyertes, Hallatlan Halászlé névre keresztelt vegán étel

Idén elmarad Szegeden a Huszár Mátyás rakpartra szervezett Tiszai Halfesztivál. Az esemény részét képező Halfőző Családi Napot viszont ennek ellenére is megrendezik. Ezen az eseményen párszor már megmutatták magukat a szegedi vegánok. Sőt, tavaly arany minősítést kapott az általuk készített halmentes hallé. A rutinos versenyzőknek számító társaság tagjai idén még nagyobb dobásra készülnek.

Szeged számos dologról híres. Ez a város kapja a legtöbb napsütéses órát hazánkban – ezért hívják sokszor a napfény városának –, de a paprika, a papucs vagy akár a kézilabdás srácok is beugorhatnak egyeseknek. Ha ételt kell a városhoz kötni, akkor pedig egyértelműen a szegedi halászlé az, ami a legtöbbeknek eszébe jut – kivéve talán a bajaiakat.

Nem meglepő, hogy van olyan rendezvény a városban, ami e köré a népszerű és a szegedi identitást meghatározó egytálétel köré épül. Az idén viszont nem rendezik meg a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivált, aminek minden év szeptemberében a Huszár Mátyás rakpart adott otthont.

Frank Sándor főszervező, Venesz-díjas mesterszakács azzal indokolta a döntést, hogy a rendezvény egyszerűen nem éri meg. Tavaly veszteséggel zártak, ezért idén nem kockáztatják az újbóli deficitet. A halfesztivállal egyetemben megrendezett Családi Halfőző Napot viszont továbbra is megtartják, aminek helyszínéül most is a Partfürdő szolgál majd. Ezen a rendezvényen néhány alkalommal már megvillantották főzőtudományukat a szegedi vegánok. Tavaly már a zsűri is elismerte a hal nélkül készült halászlevet, ami arany minősítést kapott.

A tavalyi hallatlan nemhallé arany minősítést kapott a fesztivál szakmai zsűrijétől. A siker és a fokozott érdeklődés örömére idén kétféle nemhallével indulunk a versenyen. Ebben az évben a szokásos vegán halászlé mellett nemharcsapaprikást is fogunk főzni

– avatta be a Prove-ot a társaság idei terveibe Gyarmati Dorka szervező.

A szegedi vegánok demonstráció helyett információs pulttal készülnek

A főzőversenyen való részvétel nem kizárólag a megmérettetés miatt fontos a társaságnak. Idővel egy regionális találkozóvá nőtte ki magát az esemény, amire nagy lelkesedéssel járnak a régióban élő vegánok. A kezdeményezéshez csatlakozva pedig sokszor tartottak állatjogi demonstrációt a fővárosból leutazott aktivisták. Ez viszont idén elmarad. A rakpartra szervezett demonstrációt felváltja a főzőállásnál kihelyezett információs pult, ahol minden érdeklődő választ kaphat a veganizmussal kapcsolatos kérdéseire.

Természetesen a rendezvényen való részvételünk elsődleges célja idén is az, hogy felhívjuk a figyelmet az állatok jogaira. Nem kell egy állat életét kioltani ahhoz, hogy finomakat ehessünk

– magyarázta Gyarmati Dorka a szegedi vegánok alapvető motivációját.

Az esemény érdekessége, hogy idén a Szegedi Horgász-Vadásznap (Szehova) is csatlakozik a Halfőző Családi Naphoz. A vadászok és horgászok jelenléte viszont nem tántorította el a vegánokat, sőt, saját eseményt hoztak létre, amit ezen a linken keresztül lehet elérni. A halmentes halételeket idén Dér Lilla és Vári Nagy Krisztina fogják elkészíteni. Az eseményt szeptember 7-én rendezik meg a Szegedi Partfürdőn.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.