Idén elmarad Szegeden a Huszár Mátyás rakpartra szervezett Tiszai Halfesztivál. Az esemény részét képező Halfőző Családi Napot viszont ennek ellenére is megrendezik. Ezen az eseményen párszor már megmutatták magukat a szegedi vegánok. Sőt, tavaly arany minősítést kapott az általuk készített halmentes hallé. A rutinos versenyzőknek számító társaság tagjai idén még nagyobb dobásra készülnek.
Szeged számos dologról híres. Ez a város kapja a legtöbb napsütéses órát hazánkban – ezért hívják sokszor a napfény városának –, de a paprika, a papucs vagy akár a kézilabdás srácok is beugorhatnak egyeseknek. Ha ételt kell a városhoz kötni, akkor pedig egyértelműen a szegedi halászlé az, ami a legtöbbeknek eszébe jut – kivéve talán a bajaiakat.
Nem meglepő, hogy van olyan rendezvény a városban, ami e köré a népszerű és a szegedi identitást meghatározó egytálétel köré épül. Az idén viszont nem rendezik meg a Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivált, aminek minden év szeptemberében a Huszár Mátyás rakpart adott otthont.
Frank Sándor főszervező, Venesz-díjas mesterszakács azzal indokolta a döntést, hogy a rendezvény egyszerűen nem éri meg. Tavaly veszteséggel zártak, ezért idén nem kockáztatják az újbóli deficitet. A halfesztivállal egyetemben megrendezett Családi Halfőző Napot viszont továbbra is megtartják, aminek helyszínéül most is a Partfürdő szolgál majd. Ezen a rendezvényen néhány alkalommal már megvillantották főzőtudományukat a szegedi vegánok. Tavaly már a zsűri is elismerte a hal nélkül készült halászlevet, ami arany minősítést kapott.
A tavalyi hallatlan nemhallé arany minősítést kapott a fesztivál szakmai zsűrijétől. A siker és a fokozott érdeklődés örömére idén kétféle nemhallével indulunk a versenyen. Ebben az évben a szokásos vegán halászlé mellett nemharcsapaprikást is fogunk főzni
– avatta be a Prove-ot a társaság idei terveibe Gyarmati Dorka szervező.
A szegedi vegánok demonstráció helyett információs pulttal készülnek
A főzőversenyen való részvétel nem kizárólag a megmérettetés miatt fontos a társaságnak. Idővel egy regionális találkozóvá nőtte ki magát az esemény, amire nagy lelkesedéssel járnak a régióban élő vegánok. A kezdeményezéshez csatlakozva pedig sokszor tartottak állatjogi demonstrációt a fővárosból leutazott aktivisták. Ez viszont idén elmarad. A rakpartra szervezett demonstrációt felváltja a főzőállásnál kihelyezett információs pult, ahol minden érdeklődő választ kaphat a veganizmussal kapcsolatos kérdéseire.
Természetesen a rendezvényen való részvételünk elsődleges célja idén is az, hogy felhívjuk a figyelmet az állatok jogaira. Nem kell egy állat életét kioltani ahhoz, hogy finomakat ehessünk
– magyarázta Gyarmati Dorka a szegedi vegánok alapvető motivációját.
Az esemény érdekessége, hogy idén a Szegedi Horgász-Vadásznap (Szehova) is csatlakozik a Halfőző Családi Naphoz. A vadászok és horgászok jelenléte viszont nem tántorította el a vegánokat, sőt, saját eseményt hoztak létre, amit ezen a linken keresztül lehet elérni. A halmentes halételeket idén Dér Lilla és Vári Nagy Krisztina fogják elkészíteni. Az eseményt szeptember 7-én rendezik meg a Szegedi Partfürdőn.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.