Most olvasott cikk
Halálos medvetámadás történt Olaszországban

Halálos medvetámadás történt Olaszországban

A medvék életterének csökkenése és a terjeszkedő urbanizáció hatására az általában visszahúzódó, konfliktuskerülő óriások néha veszélyessé válhatnak.

Egy 26 éves fiatal olasz férfi, Andrea Papi az ország első halálos medvetámadásának áldozata.

Az északkelet-olaszországi Trentino régióban található hegyi ösvényen kocogó férfit szerdán támadta meg a nagy testű erdei emlős. Családja akkor értesítette a hatóságokat, amikor a férfi nem tért haza az edzésből. Szétmarcangolt testét hamar megtalálták.

Andrea a nyakán, a karján és a mellkasán szenvedett végzetesnek bizonyuló sérüléseket, a boncolás pedig minden kétséget kizáróan megerősítette, hogy az elkövető egy medve volt.

A barna medvék visszatelepítése, amely 1996 és 2004 között zajlott, nem aratott osztatlan sikert a lakosság körében. A vita egy idén márciusban történt támadást követően lángolt fel újra, mely ugyanebben a régióban esett meg.

2014-ben egy gombászó férfire, a 38 éves Daniele Maturira támadt rá egy Daniza nevű nőstény medve. Az állat a bocsaival volt a támadás idején, minden valószínűség szerint őket védte.

Danizát a támadást követően megpróbálták elfogni, de a szerencsétlenül sikerült kábítást követően elpusztult. Bocsai csodával határos módon túlélték anyjuk elvesztését, legutóbb 2016-ból érkezett róluk jelentés.

A mostani halálos támadásért felelős medve után hajtóvadászat indult, az állatot biztosan megölik, ha sikerül minden kétséget kizáróan azonosítani a támadásért felelős egyedet. Ebben nem csak a régió vezetői, de az olaszországi WWF is egyetért.

„Jelen esetben a WWF Olaszország, mérlegelve a helyzet súlyosságát, és kizárólag egy minden kétséget kizáró genetikai azonosítást követően, de úgy gondolja, hogy a PACOBACE által javasolt eljárást kell alkalmazni, ami magában foglalja az érintett egyed kiiktatását. A mostani eset nagyban különbözik az eddigiektől (a legutóbbi múlt márciusban az MJ5 nevű medvével kapcsolatos), amelyek az elfogási és kilövési utasításokhoz vezettek, melyek véleményünk szerint indokolatlanok és túlzók voltak. Az alpesi medvék populációjának megóvása az ilyen tragédiák megfelelő kezelésén is múlik” – olvasható sajtónyilatkozatukban.

Maurizio Fugatti, a régió vezetője ígéretet tett az állat elfogására és likvidálására.

Az állatvédők úgy gondolják, a térség vezetőinek lenne a feladata, hogy minimalizálják az emberek és medvék közötti érintkezés lehetőségét megfelelő intézkedésekkel. Kiváltképp azokon a részeken, ahol a nőstények a bocsaikat nevelik.

Érdekesség, hogy nem sokkal a tragédia előtt, március 23-án volt a World Bear Day.

Teendők medvetámadás elkerülésére

Annak érdekében, hogy csökkentsük a medvékkel való találkozást, van pár tanács, amit mindenképpen érdemes megfogadni.

A legfontosabb talán az, hogy igyekezzünk túrázás közben zajt csapni. Beszélgessünk, néha tapsoljunk, fütyüljünk, hogy a medve már messziről tudja, hogy jövünk, és elcammoghasson, ezáltal nem ijesztjük meg azzal, hogy hirtelen felbukkanunk a közelében.

Éjszakára a nálunk lévő ételeket ne a sátorban, vagy a táborhely közelében, hanem attól messze, lehetőleg a medve által el nem érhető módon tároljuk, például kössük fel egy fára.

És soha, semmilyen körülmények között ne etessünk, simogassunk látszólag egyedül lévő bocsokat. Ahol bocsok vannak, ott az anyjuk sincs távol, a legtöbb támadásért pedig a bocsukat féltő nőstények felelősek.

(The Guardian)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.