Most olvasott cikk
Hajdina sült koktélparadicsommal, dióval és gombával variálva

Hajdina sült koktélparadicsommal, dióval és gombával variálva

Hajdina sült paradicsommal, dióval és gombával

A hajdinára legtöbbször csak köretként gondolunk, pedig jóval több van ebben az alapanyagban, kiváló főételeket is készíthetünk belőle. Jól megválasztott összetevőkkel dúsítva laktató, ízletes önálló fogásként is megállja a helyét.

Ezt a receptet pár évvel ezelőtt az észt lakótársam inspirálta, aki először készített nekem ehhez hasonló ételt, amikor még azt sem tudtam, eszik vagy isszák a hajdinát.

Azóta tudom, hogy méltatlanul alulértékelt álgabonáról van szó, pedig amellett, hogy teljes értékű növényi fehérjeforrás, isteni, karakteres íze is van, és még szuper állagú péksütemények és kenyérfélék is készülhetnek a lisztjéből.

Hozzávalók:

3 adaghoz

  • 20 dkg hajdina (szárazon)
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • 25 dkg barna csiperkegomba
  • 1 bögre/10 dkg dióbél
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál jó minőségű margarin*
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • frissen őrölt bors,

Hajdina sült paradicsommal, dióval és gombával - vegán recept

Elkészítés:

  1. A sütőt melegítsd elő 150 fokra.
  2. A koktélparadicsomokat vágd félbe, egy tálban keverd össze egy nagy csipet sóval és egy evőkanál olívaolajjal, majd rendezd el őket egy sütőpapírral bélelt tepsin úgy, hogy ne érjenek egymáshoz. 150 fokon, lassan süsd meg őket.
  3. A hajdinát másfélszeres sós vízben főzd meg. A hajdina hamar pépesen puhává válik: alacsony-közepes lángon főzd, maximum 10-15 percig. Ha a víz elfőtt, zárd el a tűzhelyet, majd az edényt húzd félre, és fedd le további 5 percre.
  4. Késsel vagy aprítóban darabold apróra, kb. 3 mm-esre a gombát, majd járj el hasonlóan a dióval is.
  5. Egy nagy serpenyőben egy evőkanál olívaolajon kezdd el pirítani a hagymát közepes lángon, majd öt perc után dobd rá a gombát is, és vedd a lángot magasra. Ha úgy látod, az összes víz elpárolgott a gombáról és szépen megbarnult, adj hozzá egy nagy csipet sót, vedd le a lángot közepesre, és add hozzá a fokhagymát és a diót is.
  6. Zuttyantsd rá a füstölt paprikát, a frissen őrölt fekete borsot, gyorsan keverd el, és dobd rá a hajdinát és a sült paradicsomot (egy párat hagyj meg belőle, hogy tálaláskor a tetejére szórhasd).
  7. Keverj bele egy evőkanál margarint és egy teáskanál citromlevet, majd öt perc múlva zárd el, és tálalhatod is.

*Fenntarthatóbb, finomabb és egészségesebb is, ha szupermarketes margarin helyett bioboltban kapható, pálmaolajmentes, állagában és ízében a vajhoz sokkal jobban hasonlító vegán margarint veszel. Főleg sós ételeknél sokkal ízletesebb eredményt érhetsz el ezekkel a termékekkel.

Variációk: készítheted dió és gomba helyett morzsolt füstölt tofuval, de akár lencsével is, illetve illik hozzá a spenót, a sült cékla és a zöld spárga is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.