A hétköznapok mindenki életében rohanósak tudnak lenni – ilyenkor jól jön, ha van a tarsolyunkban pár gyorsan elkészíthető recept. Ebben a válogatásban olyan gluténmentes ételek receptjeit gyűjtöttük össze, amik nagyjából fél óra alatt elkészíthetőek.
Ezek a gluténmentes ételek nemcsak gyorsan összedobhatóak, de mind igazi testet-lelket melengető, otthonos érzést adó komfortétel, amelyek tökéletesek a borúsabb hétköznapokra.
A főételek mellett olyan válogatásokat is találsz az oldalunkon, amelyekből teljes gluténmentes menüsort állíthatsz össze. Gluténmentes levesreceptekért kattints ide, ha pedig gluténmentes süteményeket keresel, kattints ide.
Krémes édesburgonya curry
A fűszeres, ázsiai jellegű ételek elkészítése a növényi alapú és gluténmentes konyhában szinte elengedhetetlen. Ez a kókusztejes, édesburgonyás-csicseriborsós ragu kiváló választás egy hétköznapi vacsorához, hiszen gyorsan elkészíthető, és gazdag ízvilágának köszönhetően másnap, újramelegítve is ugyanolyan finom marad.
A lágy kókusztej és a fűszerek harmonikus kombinációja tökéletesen egészíti ki az édesburgonya természetes édességét, így egy valóban különleges ételt varázsolhatsz az asztalra. Kerül még bele csicseriborsó, ami nemcsak extra fehérjét ad az ételhez, hanem egyúttal textúrát is, amely jól ellensúlyozza az édesburgonya puhaságát.
A receptért kattints ide!
Chili sin carne, a vegán chilis bab
A hűvösebb napokon nincs is jobb annál, mint bekuckózni a meleg takaró alá egy tál kiadós, fűszeres chilivel. Ha a teljes értékű növényi étrendet követed, akkor ez a chili sin carne éppen neked való.
Ebben a receptben a babon kívül rengeteg zöldség kerül a chili sin carnéba, úgymint szárzeller, édesburgonya és kaliforniai paprika, amiktől színes, vitaminokban gazdag lesz a végeredmény.
A receptért kattints ide!
Gluténmentes thai tészta mogyoróvajas szósszal
Bizonyára mindenki evett már pirított tésztát, de találkoztál már a mogyoróvajas thai tésztával? Ez a fogás olyan, mint egy kis varázslat: könnyű, mégis gazdag ízekkel teli tészta selymes, mogyoróvajas mártással.
Ez a tészta nem csupán különleges, de rendkívül egyszerű elkészíteni, és könnyen csomagolható is. Ráadásul bármilyen friss zöldség felhasználható a tészta elkészítéséhez, így az évszakok változásával mindig új és izgalmas fogást alkothatsz.
Ahhoz, hogy teljesen gluténmentes ételt kapj, a receptben használt szójaszószt cseréld gluténmentes szójaszószra vagy tamari szószra.
A receptért kattints ide!
Gluténmentes lencsefasírt
Ez a lencsefasírt gombával, édesburgonyával, dióval és zabpehellyel készül, és nem tartalmaz hozzáadott olajat. Így ez az étel nemcsak gluténmentes, de a teljes értékű növényi étrendbe is illeszthető.
Ráadásul a végeredményt tekintve az ízéről nem ez árulkodik, ugyanis a gombának és diónak hála olyan mély, umami ízhatása van, ami még a húsevőket is garantáltan leveszi a lábukról.
A receptért kattints ide!
Hajdina sült koktélparadicsommal, dióval és gombával
A hajdinára legtöbbször csak köretként gondolunk, pedig jóval több van ebben az alapanyagban: kiváló főételeket is készíthetünk belőle. Jól megválasztott összetevőkkel dúsítva laktató, ízletes önálló fogásként is megállja a helyét.
A hajdina amellett, hogy teljes értékű növényi fehérjeforrás, isteni, karakteres ízű, ami a paradicsommal, dióval és gombával variálva egy mennyei gluténmentes ételt alkot.
A receptért kattints ide!
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.