Veganuár

Miért nem hordanak gyapjút a vegánok?

Gyapjúipar kegyetlenség

Biztosan láttál már birkákat a mezőn legelészni, sőt, talán hagyományos birkanyíráson is részt vettél már. Ezek a dolgok önmagukban nem tűnnek rossznak, így hát sok ember azt hiszi, a gyapjúval nincs semmi gond.

Sajnálatos módon a gyapjú előállítása távol áll attól, amit a legtöbb ember erről gondol – és semmi esetre sem állatbarát módszer.

Import gyapjú

A fő ok, ami miatt az embereknek nem sok elképzelése van a gyapjúipar valódi arcáról, az az, hogy a legtöbb országban alig van gyapjúipar, vagy egyáltalán nincs is.

Az európai országokra különösen jellemző, hogy a birkákat a húsuk miatt tenyésztik, és azoknak a birkáknak, akiket itt látsz, nem sok közük van a gyapjúholmikhoz, amiket az országban árulnak.

A gyapjú előállításának fő helyszíne Ausztrália (145 millió birka) és Új-Zéland (60 millió birka). A merinói gyapjú 80%-át Ausztráliában készítik, ebből a fajta gyapjúból készül a legtöbb ruha.

Sajnos az ausztrál gyapjúipar hírhedt arról, hogy különösen kegyetlen az állatokra nézve. De Új-Zéland, az Egyesült Államok vagy Anglia sem különb náluk.

Azok a feltételek és gyártási módszerek, melyeket ebben a cikkben ismertetünk, mind a négy országra jellemzőek, kivétel nélkül.

Birkatenyésztés

Az egyes farmokon eltérő, hogy a birkákat természetes úton hagyják megtermékenyülni, vagy főként inszeminációt (mesterséges megtermékenyítést) alkalmaznak, de mindegyik országban elterjedt az inszemináció.

Ez azért okoz problémát, mert a tenyésztők mesterséges beavatkozásának következményeként gyakran kettes- vagy hármasikrek születnek.

Ez persze hasznot hoz a tenyésztőnek, ám elég kockázatos. Mindenek előtt az anyára nézve veszélyes, mert megnöveli a vetélés esélyét. Ráadásul az anyáknak két emlőjük van, így legfeljebb két kisbárány szoptatására képesek egy időben.

Ha az anyának több, mint két báránya születik, előfordul, hogy a harmadikról már nem tud gondoskodni, sőt, egy másik anyabárányra sem tudja rábízni az etetését, hiszen neki is a saját csemetéjét kell táplálnia. Így megesik, hogy a harmadik kisbárány éhen hal!

Sok bárány olyan okok miatt veszíti életét, melyek megelőzhetőek lennének (ezt alább ismertetjük). Ráadásul az angliai bárányok 15%-a néhány hetes korban meghal.

Az inszeminációval a másik nagy probléma, hogy nagyon borzasztó és fájdalmas módon végzik. Sok videón látható, hogy a bárányt egy gépezetbe kényszerítik és vascső használatával termékenyítik meg. A többi módszer ehhez hasonlóan kegyetlen.

Összefoglaló videó a gyapjúiparról:

Kasztráció és farokcsonkítás

Minden gyapjútermelő országban az a szokás, hogy a hím birkákat néhány hetes korukban kasztrálják. Ennek leggyakoribb módja, hogy egy gumigyűrűt szorítanak a heréik köré, hogy elszorítsák a vérkeringést. Így a herék előbb-utóbb elhalnak, leesnek és nincs is szükség egyéb beavatkozásra.

Ez azonban rendkívül fájdalmas a birkák számára, és még csak el sem kábítják őket. Ezzel egy időben a hím és a nőstény birkáknak is csonkolják a farkát.

A kasztrációhoz hasonló módon, elszorítják a farok vérkeringését, mely körülbelül egy hét múlva leesik. Emiatt a birkák nagy fájdalmakat állnak ki, ezt is fájdalomcsillapítás és kábítás nélkül kell elszenvedniük.

A faroklevágás oka, hogy a birkákat gyakran megtámadja egy légyfajta, ami veszélyes kórt okoz.

Nem ajánljuk, hogy megkeresd a betegség, a Myasis jellemzőit, mert elrettentő képeket fogsz találni. Férgek ezrei mintegy felzabálják a birkák testét, nagy sebeket és hatalmas fájdalmakat okozva.

A birkák saját magukat harapdálják védekezésképpen, amivel még nagyobb sebeket okoznak. Mivel a légy petéi a birkák farka alatt telepednek meg legszívesebben, ezért a farok eltávolításával próbálják megakadályozni a betegséget.

Sajnos a farok nélküli birkák 80%-ánál ugyanúgy kialakul a Myasis, szóval a módszer szinte hatástalan. Hollandiában be is tiltották, de sajnos sok országban továbbra is alkalmazzák.

A betegség megakadályozása az lenne, hogy trimmelik a gyapjút és speciális kemikáliákkal kezelik a birkák bőrét – ez azonban elég költséges és időigényes.

Ausztrália: bőreltávolítás

Ausztráliában a Myasis ellen egy olcsóbb módszert alkalmaznak. Nem csak a farkat távolítják el, de a hátsó lábak és a fenék bőrét is!

Ez mindenféle fájdalomcsillapítás nélkül történik, így el lehet képzelni, mekkora kínokat okoz. Alig van törvényi szabályozása ennek az eljárásnak, így a tenyésztők döntik el, hogy mely birkáknál alkalmazzák, és, hogy végeznek-e bármilyen sebfertőtlenítést.

Ez általában a kasztrációval egy időben történik, Ausztráliában gyakori, hogy egyúttal a heréket is levágják. Ausztrália ígéretet tett, hogy 2010. után betiltja a módszert, mivel sok kritika érte őket külföldről, ennek ellenére még mindig folytatják.

Évente 10 millió birkának kell elszenvedni ezt a borzalmas eljárást. Ráadásul ez sem előzi meg a Myasis kialakulását, mégis sok birka szenved a bőrlenyúzás fájdalmaitól.

„Birkaállomások” Ausztráliában és Új-Zélandon, birkacsordák Angliában

Az úgynevezett birkaállomások nagy, akár több ezer négyzetkilométernyi területek, ahol birkákat tartanak gyapjútermelés céljából.

Akárcsak egy nagyobb vállalatnál, itt sem a tulajdonos végzi a munkát egy személyben. Mivel a birkákról való gondoskodás nem túl népszerű munka, rendszerint fiatal, időszakos munkásokkal végeztetik, mindenféle előképzettség nélkül.

Itt birkák ezreiről kell gondoskodni, nem meglepő tehát, hogy a betegségek, sérülések, halálozások felfedezés nélkül maradnak, a szenvedő birkák pedig kezelés nélkül tűrnek. Például a tőgy gyulladása jól kezelhető lenne antibiotikummal, ám ez sok esetben nem történik meg.

Sajnos ez a kisebb telepeken is jellemző. Angol kutatók feltárták, hogy Skóciában és Angliában sem figyelnek kellőképpen a birkákra, gyakran nem kapják meg a szükséges kezelést.

Birkák a gyapjúiparban

A birkanyírás

A természetben élő birkák nem igényelnek nyírást. Elegendő gyapjuk van, hogy megvédje őket a környezeti hatásoktól. Télen vastagabb a gyapjú, hogy megvédje őket a hidegtől, míg nyáron kissé megritkul, hogy ne melegedjen át a testük.

Sajnos manapság a birkáknak szükségük van a nyírásra. Úgy tenyésztik őket, hogy hatalmas gyapjuk legyen, és ezt már maguktól nem tudnák megritkítani. Ha nem nyírnák őket, nyáron szenvednének a hőségtől.

De a nyírás sok probléma forrása is. Gyakran kora tavasszal nyírják le őket, amikor még hideg van, és ettől akár meg is halhatnak! Angliában évente több ezer birka pusztul el így.

A nyírás procedúrája egyáltalán nem állatbarát. A gyapjút kilóra mérik és fizetik, ezért a birkanyírókat arra buzdítják, hogy minél gyorsabban végezzenek a munkával.

Ez sérülésekhez vezet, sokszor a bőrt is levágják a nyírás közben! Még a legsúlyosabb sérülések esetén sem adnak fájdalomcsillapítót.

Az is gyakori, hogy a birkanyírók erőszakot alkalmaznak a birkáknál, akik szabadulni próbálnak a nyírás elől – megrúgják őket, agresszíven a nyakukra lépnek vagy ütéseket mérnek az állatra.

Sajnos ezek az esetek nem egyediek, hanem elég jellemzőek. Rejtett kamerás leleplező videók tucatjai tárták fel az állattenyésztő iparágak borzalmait.

Ezért Ausztráliában több birkanyíró is bíróság elé került és elítélték őket bántalmazásért. Sajnos a büntetés mindössze annyi volt, hogy nem dolgozhattak többé nyíróként, a telep tulajdonosa pedig egy kis büntetést volt köteles fizetni. Ez a büntetés semmiképp nem elegendő ahhoz, hogy megakadályozza a további hasonló eseteket.

Mészárlás

Ahogy a birka öregedni kezd, egyre kevesebb gyapjút termel. Míg a természetben átlagosan 17 évig él egy birka, a gyapjúiparban élő állatoknak csupán 4-6 év az élettartama.

Ausztráliában és Új-Zélandon majdnem minden birkát Közép-Európába szállítanak levágásra, néha más országokból, így Angliából is szállítanak.

A birkák a hajóút közben szűk helyre vannak bezsúfolva, és alig kapnak enni és inni és a mostoha környezeti hatásoknak is ki vannak téve.

Így nem csoda, hogy sokan közülük túl sem éli az utat. Közép-Európában a lemészárlásuk kábítás nélkül történik, elvérzenek, miközben teljesen tudatuknál vannak!

Előfordul, hogy a tenyésztés országban vágják le a birkákat. Angliában például évente 16 millió birkát mészárolnak le, sok közülük még kisbárány.

Elektromos árammal kábítják el őket, de kutatók bebizonyították, hogy a kábítás gyakran nem tökéletes, ezért a birkák halála nagyon fájdalmas.

A gyapjúipar környezeti terhei

Sok ember úgy véli, hogy a gyapjú egy természetes megoldás, lebomló és környezetbarát viselet. Valójában a gyapjú környezetszennyezőbb, mint bármilyen más textília. A gyapjútermelés rengeteg vizet és földterületet igényel és hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Ráadásul, birkák százmilliói hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak a természetbe. Sőt, mi több, rovarirtók és kemikáliák szükségesek ahhoz, hogy az élősködőket távol tartsák. Ezek nem csak a birkákra, de a természetre nézve is veszélyesek.

A birkanyírás a vizeket is szennyezi. Végül sok más állatfajt levadásznak a birkatenyésztés miatt, mint a prérifarkasokat és egyéb farkasokat (akik a birkatelep közelében élnek).

Ez egyes fajok kihalását is eredményezheti. Mindezek miatt javasolt olyan textíliákat választani, melyek sokkal környezetkímélőbbek és fenntarthatóak.

Alternatívák a gyapjú helyett

A bio gyapjú sajnálatos módon egyáltalán nem jó választási lehetőség. Az organikus gyapjú címke nem levédett, szóval ezzel a címkével ellátott gyapjúknál nincs garancia az eredetre.

Általában az organikus jelző azt jelenti, hogy az állatokat természetes élelemmel etetik, nem nyúzzák le a bőrüket, lassan nyírják őket és a nyírók megfelelő fizetést kapnak.

Sajnos mindezt nehéz ellenőrizni, és sok kegyetlenség még mindig engedélyezett a gyapjúiparban. Szerencsére sok más textília létezik, melyek állatok szenvedése nélkül készülnek.

Az ilyen anyagok is kellőképpen melegítenek, ráadásul nem kötődik hozzájuk erőszak és nem is okoznak viszketést. Sokkal jobb opciók!

Galgóczi Dóra

Galgóczi Dóra

Író és természetgyógyász
Évek óta követem a vegán életmódot. A könyveimmel egy kis iránytűt szeretnék adni az embereknek, hogyan találják meg az útjukat a világban. A gyógyítással pedig szeretnék testi-lelki egészséget adni, személyre szabott módszerekkel. Hiszek abban, hogy minden élet egyformán értékes, és mindenkiben ott rejlik az együttérzés.

1 hozzászólás

  1. Nagyon hasznos a cikk, ugyanakkor szívesen olvasnék többet az alternatív lehetőségekről.

Írd le a véleményed!

Mindjárt kész vagy!

Ide fogjuk küldeni a napi útmutatókat, ezért kérlek pontos adatokat adj meg.