A grillen nemcsak a klasszikusoké a terep: néhány jól megválasztott gyümölccsel új szintre emelheted a nyári sütögetést. Édes, sós és füstös ízek találkoznak meglepő kombinációkban – mutatjuk a kedvenceinket.
Nem kizárólag a zöldségek, a tofu és a szejtán lehetnek a grillezés főszereplői – a gyümölcsök is elképesztően új arcukat mutatják meg, ha forró rácsra kerülnek. A karamellizálódó cukrok, a füstös íz és a meleg textúra egyszerűen ellenállhatatlanná teszik őket. Ráadásul néhány igazán meglepő párosítás is felkerülhet a grillre – ezekből mutatunk most néhányat.
Grillezett alma szójaszósszal – az umami és az édes találkozása
Igen, jól olvasod: alma és szójaszósz. A szaftos, enyhén savanykás almakarikák fantasztikusan karamellizálódnak a grillen, a kevés sós, umamis szójaszósz pedig kiemeli az édességüket.
Tálald friss zöldfűszerekkel, például kakukkfűvel, vagy akár grillezett tempeh mellé köretként – zseniális.
Görögdinnyeszeletek grillen – egyszerű, mégis lenyűgöző

Fotó: Lajos Laura / Prove
A görögdinnye nem csak arra kiváló, hogy hőségben hűsítsen: ha vastag szeletekre vágod, és pár percig grillen sütöd, meglepően húsos, füstösen édeskés karaktert kap.
Balzsamecetkrémmel vagy lime-lével locsold meg – igazi nyári ízbomba! Jól áll neki ugyanakkor a vegán feta is.
Mangó-chili-tofu saslik – édes, csípős, füstös tökély
Lédús mangókockák váltakoznak chilis pácolt tofuval saslikon. A mangó karamellizálódik, a tofu füstösre sül – és a chili ad a kombinációnak egy kis extra izgalmat.
Ha készítesz mellé egy lime-os, földimogyorós mártogatóst, végképp garantált a siker!
Szamócás, füstölt tofus saslik – egy igazi ízrobbanás

Fotó: Lajos Laura / Prove
A szamóca pácolt füstölt tofuval kiegészítve tökéletes párost alkot egy forró nyári napon. Friss, nyers salátával vagy egy szelet polentával pedig igazán mennyei grillharmónia érhető el. A lédús, édes szamóca és füstölt tofu felváltva nyársra húzva pár perc alatt elkészül.
A gyümölcs kissé karamellizálódik, a füstölt tofu mély, sós karaktere pedig ellensúlyozza az édességét – így lesznek benne egyensúlyban az édes, sós és füstös ízek. Friss bazsalikompestóval pedig még magasabb gasztronómiai szintre emelheted.
Grillezett nektarin – természetes desszert új szinten
A nektarin édeskés-savanykás íze tökéletesen működik grillen. A héja enyhén roppanós marad, a belseje pedig krémes és forró.
Párosítsd egy kanál növényi joghurttal, pár szem pirított dióval, és kész is a nyári grilldesszert, amely garantáltan feledhetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki megkóstolja.
Grillezett datolyaszilva – selymes édesség füsttel megbolondítva
A datolyaszilva alapjáraton is mézédes és krémes, de grillezve egészen új dimenzióba lép: a hő hatására a belseje lágy sziruppá válik, a külseje enyhén karamellizálódik. A füstös jegyek pedig fantasztikusan kiegyensúlyozzák az édességét.
Kínáld pirított magokkal, egy csipet sóval vagy akár egy kanál növényi joghurttal – mennyei desszert lesz belőle!

Fotó: Lajos Laura / Prove
Tippek a grillezéshez
- Válassz keményebb húsú gyümölcsöket – így jobban megtartják a formájukat.
- Ne szeleteld túl vékonyra!
- A kevés zsiradék vagy szójaszószos pácolás segít a karamellizálódásban.
- Egy csipet só szinte minden gyümölcsöt jobban kiemel, főleg ha sós alapanyaggal – tofuval vagy szósszal – kombinálod.
Miért zseniálisak a grillezett gyümölcsök?
A gyümölcsökre valószínűleg elsősorban főétkezések közötti vitaminbombaként és éhségodázóként gondoltál eddig, ezen túl pedig esetleg desszertek, esetleg levesek alapanyagaként.
A grillrács azonban jókora csavart visz a gyümölcsök gasztronómiai szerepébe: megmutatja, hogy akár sós fogások részei is lehetnek – köretként vagy éppen a fogások főszereplőiként is. A meglepő, mégis harmonikus ízpárok – mint az alma szójaszósszal vagy a mangó chilivel – játékteret nyújtanak a kreativitásnak.
Ha egyszer kipróbálod, onnantól garantáltan nem csak a cukkini vagy paprika lesz nálad a grill királya. A gyümölcsök meglepnek – de pont ettől lesz zseniális a nyári menü.