Grillezett gyümölcsök nyárson és tányéron

Grillezett gyümölcsök? Igen! Zseniális ízkombinációk a tűzről

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Egy tál színes paella, rajta pár gerezd lime, a háttérben zöldségek

Vegán paella – színes-zamatos spanyol klasszikus extra fehérjetartalommal

Édesburgonyás pásztorpite fekete tepsiben

Édesburgonyás pásztorpite – tápláló és szaftos fogás kevesebb mint egy óra alatt

Vegán Tom Kha leves fekete tányérban, mellette ázsiai asztaldíszekkel

Vegán Tom Kha leves – illatos és melengetően pikáns fúziós fogás

A grillen nemcsak a klasszikusoké a terep: néhány jól megválasztott gyümölccsel új szintre emelheted a nyári sütögetést. Édes, sós és füstös ízek találkoznak meglepő kombinációkban – mutatjuk a kedvenceinket.

Nem kizárólag a zöldségek, a tofu és a szejtán lehetnek a grillezés főszereplői – a gyümölcsök is elképesztően új arcukat mutatják meg, ha forró rácsra kerülnek. A karamellizálódó cukrok, a füstös íz és a meleg textúra egyszerűen ellenállhatatlanná teszik őket. Ráadásul néhány igazán meglepő párosítás is felkerülhet a grillre – ezekből mutatunk most néhányat.

Grillezett alma szójaszósszal – az umami és az édes találkozása

Igen, jól olvasod: alma és szójaszósz. A szaftos, enyhén savanykás almakarikák fantasztikusan karamellizálódnak a grillen, a kevés sós, umamis szójaszósz pedig kiemeli az édességüket.

Tálald friss zöldfűszerekkel, például kakukkfűvel, vagy akár grillezett tempeh mellé köretként – zseniális.

Görögdinnyeszeletek grillen – egyszerű, mégis lenyűgöző

Grillezett dinnyeszeletek bazsalikomdíszítéssel egy tányéron

Fotó: Lajos Laura / Prove

A görögdinnye nem csak arra kiváló, hogy hőségben hűsítsen: ha vastag szeletekre vágod, és pár percig grillen sütöd, meglepően húsos, füstösen édeskés karaktert kap.

Balzsamecetkrémmel vagy lime-lével locsold meg – igazi nyári ízbomba! Jól áll neki ugyanakkor a vegán feta is.

Mangó-chili-tofu saslik – édes, csípős, füstös tökély

Lédús mangókockák váltakoznak chilis pácolt tofuval saslikon. A mangó karamellizálódik, a tofu füstösre sül – és a chili ad a kombinációnak egy kis extra izgalmat.

Ha készítesz mellé egy lime-os, földimogyorós mártogatóst, végképp garantált a siker!

Szamócás, füstölt tofus saslik – egy igazi ízrobbanás

Tofu, szejtán, koktélparadicsom és szamóca saslikokon, sütőtálcában

Fotó: Lajos Laura / Prove

A szamóca pácolt füstölt tofuval kiegészítve tökéletes párost alkot egy forró nyári napon. Friss, nyers salátával vagy egy szelet polentával pedig igazán mennyei grillharmónia érhető el. A lédús, édes szamóca és füstölt tofu felváltva nyársra húzva pár perc alatt elkészül.

A gyümölcs kissé karamellizálódik, a füstölt tofu mély, sós karaktere pedig ellensúlyozza az édességét – így lesznek benne egyensúlyban az édes, sós és füstös ízek. Friss bazsalikompestóval pedig még magasabb gasztronómiai szintre emelheted.

Grillezett nektarin – természetes desszert új szinten

A nektarin édeskés-savanykás íze tökéletesen működik grillen. A héja enyhén roppanós marad, a belseje pedig krémes és forró.

Párosítsd egy kanál növényi joghurttal, pár szem pirított dióval, és kész is a nyári grilldesszert, amely garantáltan feledhetetlen élményt nyújt mindenkinek, aki megkóstolja.

Grillezett datolyaszilva – selymes édesség füsttel megbolondítva

A datolyaszilva alapjáraton is mézédes és krémes, de grillezve egészen új dimenzióba lép: a hő hatására a belseje lágy sziruppá válik, a külseje enyhén karamellizálódik. A füstös jegyek pedig fantasztikusan kiegyensúlyozzák az édességét.

Kínáld pirított magokkal, egy csipet sóval vagy akár egy kanál növényi joghurttal – mennyei desszert lesz belőle!

Grillezett gyümölcsök – nektarin, datolyaszilva, mangó –vegyesen, koktélparadicsommal és bazsalikomdíszítéssel

Fotó: Lajos Laura / Prove

Tippek a grillezéshez

  • Válassz keményebb húsú gyümölcsöket – így jobban megtartják a formájukat.
  • Ne szeleteld túl vékonyra!
  • A kevés zsiradék vagy szójaszószos pácolás segít a karamellizálódásban.
  • Egy csipet só szinte minden gyümölcsöt jobban kiemel, főleg ha sós alapanyaggal – tofuval vagy szósszal – kombinálod.

Miért zseniálisak a grillezett gyümölcsök?

A gyümölcsökre valószínűleg elsősorban főétkezések közötti vitaminbombaként és éhségodázóként gondoltál eddig, ezen túl pedig esetleg desszertek, esetleg levesek alapanyagaként.

A grillrács azonban jókora csavart visz a gyümölcsök gasztronómiai szerepébe: megmutatja, hogy akár sós fogások részei is lehetnek – köretként vagy éppen a fogások főszereplőiként is. A meglepő, mégis harmonikus ízpárok – mint az alma szójaszósszal vagy a mangó chilivel – játékteret nyújtanak a kreativitásnak.

Ha egyszer kipróbálod, onnantól garantáltan nem csak a cukkini vagy paprika lesz nálad a grill királya. A gyümölcsök meglepnek – de pont ettől lesz zseniális a nyári menü.

Ez a cikk is érdekelhet:

Menzai környezetben a pulton egy tálcán egy tányér gabona zöldségekkel.

Ikonikus nemzeti étel került le az iskolai menza kínálatából – tajtékzik az agrárminiszter

Lajos Laura több mint hét éve élvezi a vegán életmódot, amely számára nemcsak táplálkozási forma, hanem tudatos döntés a bolygó, az állatok és a saját egészsége érdekében. Vegán séfként és életmód tanácsadóként nap mint nap azon dolgozik, hogy megmutassa: az etikus étkezés lehet változatos, izgalmas és nagyon is finom. Hiszi, hogy a jövő kulcsa a fenntarthatóságban, a tudatosságban és az együttérzésben rejlik – ezek az értékek pedig minden egyes receptjében ott vannak.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének