Ha kifogytál otthon a grill fűszerkeverékből, könnyedén készíthetsz házilag is. Néhány perc alatt kész, többféle változatban is elkészíthető, ráadásul sokkal gazdaságosabb, mint a készen kapható változat. Mutatjuk, hogyan.
Ez a fűszerkeverék előre elkészítve, majd üvegbe töltve ugyanúgy eláll, mint a bolti változat. Amellett, hogy nagyon gyorsan elkészül, szinte elronthatatlan is, ha két dologra odafigyelsz: egyrészt tiszta, teljesen száraz üvegbe töltsd, és csak tiszta eszközökkel érj a fűszerekhez. Használatkor pedig figyelj arra, hogy ne a gőzölgő lábas felett nyisd ki, ha ugyanis nedvesség éri, akkor összeragad. Ezért fontos az is, hogy teljesen zárt üvegben tartsd.
A grill fűszerkeverék rengetegféleképp felhasználható: kerti partikon teheted zöldségekre és tofura, ízesíthetsz vele gyrost, de akár tepsiben sült krumplira is teheted.
Az alábbi recept a „hagyományos” grill fűszerkeverék ízvilágát adja vissza, de kisebb változtatásokkal különlegesebbé teheted:
- Magyaros ízvilágért adj hozzá őrölt fűszerköményt, szárított petrezselymet és füstölt pirospaprikát;
- szárított bazsalikom, rozmaring és zsálya hozzáadásával mediterrán fűszerkeverékké alakíthatod át;
- ha pedig keleti beütést szeretnél, adj hozzá garam masalát, szárított gyömbért és őrölt chilit.
Hozzávalók
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1 teáskanál vöröshagymapor
- 2 teáskanál fokhagymapor
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- ½ teáskanál őrölt római kömény
- ½ teáskanál Cayenne-bors vagy chilipehely
- 1 evőkanál morzsolt oregánó
Grill fűszerkeverék elkészítése
- Keverd össze a fentebb található fűszereket, és töltsd tiszta, lezárható üvegbe.
- Ezzel az aránnyal változtathatod az elkészített mennyiséget, de mivel sokáig eláll, érdemes nagyobb adagot készíteni. Tartsd száraz helyen, ugyanis nedvesség hatására könnyen összeáll.