Most olvasott cikk
Görögdinnyés gazpacho – hűsítő spanyol leves, édes nyári csavarral

Görögdinnyés gazpacho – hűsítő spanyol leves, édes nyári csavarral

Görögdinnyés gazpacho poharakban, aprított zöldségekkel díszítve, mellettük görögdinnyeszeletek.

A görögdinnyés gazpacho igazi kánikularecept: hideg, könnyű, mégis izgalmas ízvilágot kínál. Ha valami gyorsat, frissítőt és színeset keresel, ez a leves tökéletes választás.

Kánikula idején a nehéz, forró ételek helyett inkább valami frissítő, üdítő fogásra vágyunk. Ilyenkor jön el gyorsan elkészíthető, hideg levesek ideje – készíthetsz kovászosuborka-levest, eperlevest vagy a spanyolok klasszikusát, gazpachót is.

Utóbbinak számos variációja létezik, ebben a receptben például most a görögdinnye is főszerepet kap, aminek az édes és frissítő hatás mellett még egészségügyi haszna is van. Egy kutatás szerint ugyanis mind a gyerekek, mind a felnőttek körében azok, akik rendszeresen fogyasztottak görögdinnyét, nagyobb mennyiségben vittek be a szervezetükbe olyan létfontosságú tápanyagokat, mint a rostok, a magnézium, a kálium, a C-vitamin, az A-vitamin, a likopin és más karotinoidok.

Lássuk tehát, hogy készül a görögdinnyéből hűsítő leves!

Hozzávalók

4 adaghoz

  • 500 g görögdinnye
  • 2 db paradicsom
  • 1 db kígyóuborka
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 8-10 db friss bazsalikomlevél
  • 6-8 db friss mentalevél
  • bors

A görögdinnyés gazpacho elkészítése

  1. Tarts vissza díszítéshez kb. 50-80 gramm alapanyagot – paradicsomot, uborkát, lilahagymát –, a többit tedd a turmixba.
  2. Add hozzá a kockázott görögdinnyét, kaliforniai paprikát, fokhagymát, friss bazsalikomot, mentaleveleket, sót és borsot.
  3. Turmixold teljesen simára, körülbelül 1-2 percig. Kóstold meg, és ha szükséges, adj még hozzá sót vagy borsot.
  4. Hűtsd le legalább 1 órára, de a legjobb, ha előző este elkészíted, így másnapra még intenzívebb íze lesz.
  5. Tálaláskor öntsd poharakba vagy mélytányérokba, és díszítsd a félretett felkockázott paradicsommal, uborkával és lilahagymával. Friss mentalevél vagy bazsalikomlevél is jól mutat a tetején.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének