A görögdinnyés gazpacho igazi kánikularecept: hideg, könnyű, mégis izgalmas ízvilágot kínál. Ha valami gyorsat, frissítőt és színeset keresel, ez a leves tökéletes választás.
Kánikula idején a nehéz, forró ételek helyett inkább valami frissítő, üdítő fogásra vágyunk. Ilyenkor jön el gyorsan elkészíthető, hideg levesek ideje – készíthetsz kovászosuborka-levest, eperlevest vagy a spanyolok klasszikusát, gazpachót is.
Utóbbinak számos variációja létezik, ebben a receptben például most a görögdinnye is főszerepet kap, aminek az édes és frissítő hatás mellett még egészségügyi haszna is van. Egy kutatás szerint ugyanis mind a gyerekek, mind a felnőttek körében azok, akik rendszeresen fogyasztottak görögdinnyét, nagyobb mennyiségben vittek be a szervezetükbe olyan létfontosságú tápanyagokat, mint a rostok, a magnézium, a kálium, a C-vitamin, az A-vitamin, a likopin és más karotinoidok.
Lássuk tehát, hogy készül a görögdinnyéből hűsítő leves!
Hozzávalók
4 adaghoz
- 500 g görögdinnye
- 2 db paradicsom
- 1 db kígyóuborka
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 kis fej lilahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 8-10 db friss bazsalikomlevél
- 6-8 db friss mentalevél
- só
- bors
A görögdinnyés gazpacho elkészítése
- Tarts vissza díszítéshez kb. 50-80 gramm alapanyagot – paradicsomot, uborkát, lilahagymát –, a többit tedd a turmixba.
- Add hozzá a kockázott görögdinnyét, kaliforniai paprikát, fokhagymát, friss bazsalikomot, mentaleveleket, sót és borsot.
- Turmixold teljesen simára, körülbelül 1-2 percig. Kóstold meg, és ha szükséges, adj még hozzá sót vagy borsot.
- Hűtsd le legalább 1 órára, de a legjobb, ha előző este elkészíted, így másnapra még intenzívebb íze lesz.
- Tálaláskor öntsd poharakba vagy mélytányérokba, és díszítsd a félretett felkockázott paradicsommal, uborkával és lilahagymával. Friss mentalevél vagy bazsalikomlevél is jól mutat a tetején.

Varga Szilárd több mint 25 éve dolgozik szakácsként, de 2019-ben végleg szakított az állati eredetű alapanyagokkal. Egy jógára épülő életmódváltó program során belső meggyőződésből váltott növényi étrendre, és azóta teljes szívvel ezt az utat képviseli. Szakmai tudását ma már a vegán gasztronómia szolgálatába állítja, hitelesen és szenvedéllyel. Célja, hogy inspirálja az embereket az együttérzőbb és tudatosabb étkezésre.