Egyre nagyobb a kereslet Magyarországon a hazai görögdinnyére, ez pedig egészségügyi szempontból is előnyös lehet. A gyümölcsben rejlő tápanyagokkal és vitaminokkal még szeptember végéig feltöltheted a szervezeted, profitálva a görögdinnye szívbetegségek megelőzésére is alkalmas tulajdonságaiból.
Ha te is azok közé tartozol, akik az izzasztó kánikulában sokszor nem is ennének mást egész nap, csak görögdinnyét, van egy jó hírünk. Akár még a vénasszonyok nyara idején is – már ha lesz ilyen idén – falatozhatsz magyar dinnyét.
Miközben az idei szezon már június közepén elkezdődött a fóliás dinnyékkel, a Nyírségben csak egy hónappal később kezdett érni a görögdinnye. Így a növekvő termőterületnek és a széthúzódó szezonnak köszönhetően idén szeptember végéig hazai dinnyét ehetünk
– nyilatkozta a Prove-nak Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.
Rámutatott, számos tényező miatt tartósan megváltoztak a gazdálkodási körülmények, ezek közé sorolható
- a klímaváltozás,
- a fokozódó exportpiaci verseny,
- a költségek – főként a munkaerőköltségek – emelkedése.
Ezek pedig a vetésszerkezet újragondolására kényszerítették a növénytermesztőket. Ennek tudható be, hogy az utóbbi években növekedésnek indult a görögdinnye termőterülete, „az elmúlt két évben mintegy 3300 hektárra nőtt”.
Az időjárás felborította azt a menetrendet, amelynek keretében a magyar dinnye volt a legnagyobb mennyiségben elérhető a kontinensen. Az exportpiaci versenyben egyre több riválisunk akad, így felértékelődik a belföldi piac is. Ez nem új keletű, hiszen több mint egy évtizede minden évben fogyasztásélékítő közösségi marketingkampányok népszerűsítik a hazai dinnyefélék fogyasztását
– mondta a szakértő.
Hozzátette, a stratégia működik: a belső kereslet egyre nagyobb. „Immár 13,5 kilogramm az egy főre jutó görögdinnye-fogyasztás, ami 2010 óta 4,5 kilogrammos növekedést jelent. A kereslet szerkezete a kisebb méretek felé tolódik, és egyre népszerűbbek a mag nélküli változatok.”
Nem csak finom, egészségügyi szempontból is jó választás a görögdinnye
A keresletnövekedés mutatja, hogy a görögdinnye – különösen a hazai – egyre népszerűbb gyümölcs Magyarországon. Ennek pedig a magyar termelők és a szezonalitás támogatása mellett számos egyéb előnye is van. Amellett ugyanis, hogy – ideális esetben – egyszerre édes és frissítő hatású, még egészségügyi haszna is van annak, ha rendszeresen eszel dinnyét.
Egy, a Nutrients folyóiratban közzétett kutatás arra a megállapításra jutott, hogy mind a gyerekek, mind a felnőttek körében azok, akik a görögdinnyét beillesztették étrendjükbe, nagyobb mennyiségben vittek be a szervezetükbe létfontosságú tápanyagokat. Ezek között említették a tanulmány szerzői
- a rostokat,
- a magnéziumot,
- a káliumot,
- a C-vitamint,
- az A-vitamint,
- a likopint
- és más karotinoidokat.
Megfigyelték emellett azt is az amerikai országos egészségügyi és táplálkozási felmérés (NHANES) adataiból, hogy a görögdinnye-fogyasztók összességében kevesebb hozzáadott cukrot és telített zsírsavat vittek be a szervezetükbe. Ez pedig tovább javította az általános egészségi állapotukat.
Egy másik vizsgálat keretében pedig arra jutottak, hogy a görögdinnye leve kedvező hatást gyakorolhat az érrendszeri funkciókra. A benne található L-citrullinnak, L-argininnek, antioxidánsoknak, C-vitaminnak és a likopinnak köszönhetően szívbetegségek megelőzésében is hasznos lehet ennek a gyümölcsnek a fogyasztása – idézi a VegNews Jack Lossót, a Louisiana Állami Egyetem (LSU) professzorát, a tanulmány egyik szerzőjét.
Csernik-Varga Adrienn korábban sport-, jelenleg gazdasági újságíróként dolgozik. Kamaszkora óta az volt az álma, hogy újságíróvá váljon, és ezt az álmot felnőttként is csak rövid időre engedte el, majd gyorsan visszatalált hozzá. Fontosnak tartja, hogy tudatos választásaival az öltözködés, étkezés, takarítás, vásárlás és az élet minden területén példát mutasson a kislányának, valamint mindazoknak, akik a környezetében és az olvasói között nyitottak a zöld megoldásokra. Amik igazán feldobják egy napját: egy jól sikerült interjú, az őszi és tavaszi napsütés, egy jó könyv és az, ha a kis családja repetázik egy-egy vegán fogásból.