A gomba az egyik legsokoldalúbb alapanyag, amit a konyhában felhasználhatsz: könnyen variálható, tele van ízzel, és szinte minden étrendbe beilleszthető. Ebben a válogatásban összegyűjtöttünk kilenc izgalmas gombás receptet, amelyek garantáltan a legjobbat hozzák ki ebből a csodás alapanyagból.
Az alábbi receptek között megtalálod tradicionális magyar ételek vegán változatait, mediterrán ízvilágot idéző fogásokat vagy épp különleges fúziós ételeket. Az egyszerű hétköznapokhoz is találsz gyorsan elkészíthető ötleteket, de az ünnepi asztalra való fogások sem maradnak ki.
Hogy néhányat említsünk, találsz fogásokat a különleges laskasülttől egészen a szószos gombás Sztroganov-tésztán át a mediterrán rakott muszakáig. Bármelyik receptet is választod, garantáltan az asztal fénypontja lesz.
Aszalt szilvás gombafasírt glutén- és olajmentes változatban
Ez az aszalt szilvás gombafasírt amellett, hogy mennyei és esztétikus, még a teljes értékű növényi étrendbe is beleilleszthető. Az alapja zabpehely, gomba, lencse és édesburgonya. Nem tartalmaz hozzáadott olajat, mégis isteni a végeredmény, úgyhogy mindenképp érdemes kipróbálnod.
Csakúgy, mint a hagyományos fasírtot, ezt a változatot is sokféleképp felhasználhatod: tökéletesen illik hozzá például bármilyen főzelék vagy friss saláta, de sült zöldségekkel és házi kencével akár szendvicstöltelék is készülhet belőle.
Hajdina sült koktélparadicsommal, dióval és gombával variálva
A hajdinára legtöbbször csak köretként gondolunk, pedig jóval több van ebben az alapanyagban. Egy méltatlanul alulértékelt álgabonáról van szó, pedig amellett, hogy teljes értékű növényi fehérjeforrás, isteni, karakteres íze is van.
Ráadásul jól megválasztott összetevőkkel dúsítva laktató, ízletes önálló fogásként is megállja a helyét, mint például ebben a sült koktélparadicsommal, dióval és gombával készült változatban.
Vegán gombás Sztroganov egyszerűen
A Sztroganov eredetileg hússal és tejföllel készülő, orosz étel, amelynek vegetáriánus, gombás változata is nagy népszerűségnek örvend. Az alábbi receptben ezt tisztán növényi alapon, egyszerűen, mindössze néhány összetevővel készítettük el.
Ehhez a recepthez semmilyen drága húshelyettesítőre nem lesz szükséged, hiszen gombát használunk, tejföl helyett pedig egyszerűen növényi tejet, ami már minden sarki közértben kapható. A tejföl savanyúságát kevés száraz fehérbor és citromlé hozzáadásával fogjuk a vegán Sztroganovunkba varázsolni.
Diós-gombás enchiladas
Ha szereted a sós, töltött palacsintákat, a mexikói enchiladas-t nem érdemes kihagyni. Egyrészt mivel kész tortillalapokból készül, nem kell a tűzhely fölött állni, mint a palacsintánál, másrészt a mexikói konyha egészen más oldalról közelíti meg ezt a klasszikus komfortételt.
A leggyakrabban hússal készülő tölteléket most olyan, növényi alapokra helyezett változatban hoztuk el, amihez sem tofu, sem semmilyen vegán „húshelyettesítő” nem szükséges, csak olyan, mindenhol kapható hozzávalók, mint például a gomba.
Vegán gombapaprikás nokedlivel
Igazi magyar étel a gombapaprikás nokedlivel, ráadásul egyike azon kevés főételünknek, ami hús nélkül készül. Pontosan ezért mindössze egy-két összetevőt kell benne variálni ahhoz, hogy tökéletesen illeszkedjen a növényi étrendbe.
A nokedliben például a tojást a csicseriborsóliszt helyettesíti, a paprikásban a tejfölt pedig egyszerűen vegán tejföl. Ennél a receptnél is érvényes, hogy minél többféle gombát használsz benne, annál finomabb és komplexebb a végeredmény.
Kapros „juhtúróval” töltött gombafejek
Ha gombás receptek merülnek fel, elsőként a rántott gombafej jut mindenki eszébe. A töltött gombafej ennek a kevésbé unalmas, ám hasonlóan egyszerű unokatestvére: krémesebb, fűszeresebb és ízesebb.
Ráadásul sokkal különlegesebb lesz a végeredmény, ha fehér csiperkegomba helyett valami izgalmasabb fajtából készíted. A töltelék alapját morzsolt tofu adja, ami remekül helyettesíti a juhtúró állagát.
Laskasült: agávés-mustáros rizslapban sült laskagomba
Ha van egy bizonyos hagyományos étel, amire ez a laskasült kinézetre megszólalásig hasonlít, az nem a véletlen műve. A hagyományos sültek adták az inspirációt, ennek a növényi alapú változata ez a recept.
Fűszeres, szálaira szedett laskagomba az alapja a tölteléknek, amit beáztatott rizspapírba tekerünk. Végül egy agávés-mustáros máz kerül rá, és így tesszük a sütőbe, amitől a mázzal lekent rizslap ropogósra sül.
Vegán muszaka
A muszaka kétségtelenül Görögország egyik legnépszerűbb étele. Úgy is emlegetik, mint a görög lasagnét, azonban a paradicsomos ragu tésztalap helyett padlizsánnal van rétegezve, besamel szósszal a tetején.
A hagyományos muszaka elkészítése beletelik némi időbe, de megéri a fáradtságot, ezért ajánljuk, hogy egyszerre nagyobb adagot készíts, mivel másnap még mennyeibb.
Fenséges, diós céklaburger
A cékla, a dió és a bab hármasa páratlan ízélményt ígér. Már csak ezért is érdemes kipróbálni ezt a fenséges, gombás-diós céklaburgert. További előnye lehet még az is, hogy gluténmentes.
Ez a gombás céklaburger annyira finom, hogy még a megrögzött klasszikus burgerfanok is imádni fogják.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.