Most olvasott cikk
Gombás receptek: 9 varázslatos fogás a hidegebb napokra

Gombás receptek: 9 varázslatos fogás a hidegebb napokra

Gombás receptek - hűvösebb napokra

A gomba az egyik legsokoldalúbb alapanyag, amit a konyhában felhasználhatsz: könnyen variálható, tele van ízzel, és szinte minden étrendbe beilleszthető. Ebben a válogatásban összegyűjtöttünk kilenc izgalmas gombás receptet, amelyek garantáltan a legjobbat hozzák ki ebből a csodás alapanyagból.

Az alábbi receptek között megtalálod tradicionális magyar ételek vegán változatait, mediterrán ízvilágot idéző fogásokat vagy épp különleges fúziós ételeket. Az egyszerű hétköznapokhoz is találsz gyorsan elkészíthető ötleteket, de az ünnepi asztalra való fogások sem maradnak ki.

Hogy néhányat említsünk, találsz fogásokat a különleges laskasülttől egészen a szószos gombás Sztroganov-tésztán át a mediterrán rakott muszakáig. Bármelyik receptet is választod, garantáltan az asztal fénypontja lesz.

Aszalt szilvás gombafasírt glutén- és olajmentes változatban

Őzgerinc formában sült gombafasírt sötét felületen oldalnézetből, körülötte apróra vágott petrezselyem, a háttérben fénysor, ünnepi atmoszféra
Getty Images

Ez az aszalt szilvás gombafasírt amellett, hogy mennyei és esztétikus, még a teljes értékű növényi étrendbe is beleilleszthető. Az alapja zabpehely, gomba, lencse és édesburgonya. Nem tartalmaz hozzáadott olajat, mégis isteni a végeredmény, úgyhogy mindenképp érdemes kipróbálnod.

Csakúgy, mint a hagyományos fasírtot, ezt a változatot is sokféleképp felhasználhatod: tökéletesen illik hozzá például bármilyen főzelék vagy friss saláta, de sült zöldségekkel és házi kencével akár szendvicstöltelék is készülhet belőle.

A receptért kattints ide!

Hajdina sült koktélparadicsommal, dióval és gombával variálva

Hajdina sült paradicsommal, dióval és gombával
Fotó: Prove

A hajdinára legtöbbször csak köretként gondolunk, pedig jóval több van ebben az alapanyagban. Egy méltatlanul alulértékelt álgabonáról van szó, pedig amellett, hogy teljes értékű növényi fehérjeforrás, isteni, karakteres íze is van.

Ráadásul jól megválasztott összetevőkkel dúsítva laktató, ízletes önálló fogásként is megállja a helyét, mint például ebben a sült koktélparadicsommal, dióval és gombával készült változatban.

A receptért kattints ide!

Vegán gombás Sztroganov egyszerűen

Vegán gombás stroganoff edényben, mellette csíkos konyharuha
Fotó: Domján Flóra / Prove

A Sztroganov eredetileg hússal és tejföllel készülő, orosz étel, amelynek vegetáriánus, gombás változata is nagy népszerűségnek örvend. Az alábbi receptben ezt tisztán növényi alapon, egyszerűen, mindössze néhány összetevővel készítettük el.

Ehhez a recepthez semmilyen drága húshelyettesítőre nem lesz szükséged, hiszen gombát használunk, tejföl helyett pedig egyszerűen növényi tejet, ami már minden sarki közértben kapható. A tejföl savanyúságát kevés száraz fehérbor és citromlé hozzáadásával fogjuk a vegán Sztroganovunkba varázsolni.

A receptért kattints ide!

Diós-gombás enchiladas

Diós-gombás enchiladas félbevágva egy tányéron a két sarka egymásra téve, körülötte avokádókrém és paradicsomsaláta, oldalnézet
Fotó: Prove

Ha szereted a sós, töltött palacsintákat, a mexikói enchiladas-t nem érdemes kihagyni. Egyrészt mivel kész tortillalapokból készül, nem kell a tűzhely fölött állni, mint a palacsintánál, másrészt a mexikói konyha egészen más oldalról közelíti meg ezt a klasszikus komfortételt.

A leggyakrabban hússal készülő tölteléket most olyan, növényi alapokra helyezett változatban hoztuk el, amihez sem tofu, sem semmilyen vegán „húshelyettesítő” nem szükséges, csak olyan, mindenhol kapható hozzávalók, mint például a gomba.

A receptért kattints ide!

Vegán gombapaprikás nokedlivel

Vegán gombapaprikás tányérban sötét felületen, mellette pirospaprika
Fotó: Prove

Igazi magyar étel a gombapaprikás nokedlivel, ráadásul egyike azon kevés főételünknek, ami hús nélkül készül. Pontosan ezért mindössze egy-két összetevőt kell benne variálni ahhoz, hogy tökéletesen illeszkedjen a növényi étrendbe.

A nokedliben például a tojást a csicseriborsóliszt helyettesíti, a paprikásban a tejfölt pedig egyszerűen vegán tejföl. Ennél a receptnél is érvényes, hogy minél többféle gombát használsz benne, annál finomabb és komplexebb a végeredmény.

A receptért kattints ide!

Kapros „juhtúróval” töltött gombafejek

Kapros juhtúróval töltött gombafejek egy tepsin
Fotó: Prove

Ha gombás receptek merülnek fel, elsőként a rántott gombafej jut mindenki eszébe. A töltött gombafej ennek a kevésbé unalmas, ám hasonlóan egyszerű unokatestvére: krémesebb, fűszeresebb és ízesebb.

Ráadásul sokkal különlegesebb lesz a végeredmény, ha fehér csiperkegomba helyett valami izgalmasabb fajtából készíted. A töltelék alapját morzsolt tofu adja, ami remekül helyettesíti a juhtúró állagát.

A receptért kattints ide!

Laskasült: agávés-mustáros rizslapban sült laskagomba

Laskasült, vagyis rizslapba tekert laskagomba sült zöldségágyon
Fotó: Prove

Ha van egy bizonyos hagyományos étel, amire ez a laskasült kinézetre megszólalásig hasonlít, az nem a véletlen műve. A hagyományos sültek adták az inspirációt, ennek a növényi alapú változata ez a recept.

Fűszeres, szálaira szedett laskagomba az alapja a tölteléknek, amit beáztatott rizspapírba tekerünk. Végül egy agávés-mustáros máz kerül rá, és így tesszük a sütőbe, amitől a mázzal lekent rizslap ropogósra sül.

A receptért kattints ide!

Vegán muszaka

Egy kocka muszaka, vagyis mediterrán rakott padlizsán kék tányéron, világos felületen
Getty Images

A muszaka kétségtelenül Görögország egyik legnépszerűbb étele. Úgy is emlegetik, mint a görög lasagnét, azonban a paradicsomos ragu tésztalap helyett padlizsánnal van rétegezve, besamel szósszal a tetején.

A hagyományos muszaka elkészítése beletelik némi időbe, de megéri a fáradtságot, ezért ajánljuk, hogy egyszerre nagyobb adagot készíts, mivel másnap még mennyeibb.

A receptért kattints ide!

Fenséges, diós céklaburger

Hamburger céklapogácsával oldalról sötét felületen, a háttérben fények, mellette egy fej fokhagyma
Fotó: Prove

A cékla, a dió és a bab hármasa páratlan ízélményt ígér. Már csak ezért is érdemes kipróbálni ezt a fenséges, gombás-diós céklaburgert. További előnye lehet még az is, hogy gluténmentes.

Ez a gombás céklaburger annyira finom, hogy még a megrögzött klasszikus burgerfanok is imádni fogják.

A receptért kattints ide!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének