Most olvasott cikk
Gombafasírtos Buddha-tál (vegán)

Gombafasírtos Buddha-tál (vegán)

Életerő buddha tál-min

Hozzávalók a quinoához:

  • 1 csésze fehér quinoa
  • 1 és ½ csésze víz
  • pici citromlé (opcionális)

Elkészítés:

  1. A quinoát folyó víz alatt, szűrőben alaposan átmossuk.
  2. Ráöntjük a másfélszeres vizet, felforraljuk, majd alacsony lángon addig főzzük, amíg a quinoaszemek ki nem fordulnak (kis “farkinca” lesz a végükön, kb. 15 perc).
  3. Elzárva fedő alatt hagyjuk pár percig pihenni, majd villával megkeverjük, hogy a szemek szétessenek.

Gombafasírt hozzávalói:

  • 50 dkg gomba, apróra vágva (késes aprítóban gyorsan elvégezhető)
  • 1 közepes hagyma, apróra kockázva
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 6 evőkanál áztatott zabpehely
  • 2 evőkanál lenmagpehely
  • 6 evőkanál meleg víz
  • petrezselyemzöld
  • kb ½ teáskanál kakukkfű
  • panírmorzsa, ha lágy lenne a massza, illetve a hempergetéshez

Elkészítés:

  1. Első lépésként elkészítjük a lenmag “tojást”. A lenmagpelyhet összekeverjük a 6 evőkanál meleg vízzel és félretesszük.
  2. Alacsony lángon, kevés olajon 8-10 perc alatt megdinszteljük a hagymát, majd hozzáadjuk a gombát is. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a kakukkfüvet.
  3. Addig sütjük közepes lángon, míg a gomba leve elfő, és pirulni nem kezd: ezután még 4-5 percet pirítjuk.
  4. Hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet.
  5. Lehúzzuk a tűzről, és kicsit hűlni hagyjuk.
  6. Hozzáadjuk a lepirított gombához a 6 evőkanál áztatott zabpelyhet, a lenmagzselét, és ha szükséges, utófűszerezzük, illetve zsemlemorzsát adunk hozzá, ha a massza igényli. (A “nyers” fasírtmasszának kicsit túl sósnak kell lennie ahhoz, hogy sütés után ízletes legyen.)
  7. Formázzuk, lapítjuk, majd panírmorzsába forgatás után kevés olajon mindkét oldalt alacsony lángon szép barnára sütjük.

A tofu hozzávalói:

  • egy csomag tofu (arra figyelj, hogy kemény tofu legyen: az ázsiai boltban kaphatóak általában puhábbak)
  • ¼ bögre szójaszósz
  • ¼ bögre víz
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 gerezd fokhagyma (opcionális)
  • 1 teáskanál agavé szirup
  • só, bors

A tofu elkészítése:

  1. A tofut egyenlő darabokra kockázzuk.
  2. Összekeverjük a pác hozzávalóit, belekeverjük a tofukockákat, és hagyjuk kis ideig pácolódni (kb 20-30 perc), majd serpenyőben alacsony-közepes lángon szép barnára pirítjuk kb. 7-8 perc alatt.

Az édesburgonya hozzávalói: 

  • 2-3 db közepes édesburgonya
  • só, bors, vagy jöhetnek a kedvenc fűszereid
  • olívaolaj

Elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  2. Meghámozzuk es felkockázzuk az édesburgonyákat, majd fűszerezzük és meglocsoljuk olívaolajjal.
  3. 10-15 percenként megkeverve 30-40 perc alatt megsütjük.

Tahini öntet hozzávalói:

  • ¼ csésze tahini (szezámmagkrém)
  • ¼ csésze citromlé
  • 3 evőkanál élesztőpehely (opcionális)
  • 1-2 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 evőkanál víz
  • só, ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Az összetevőket egy tálba tesszük és simára keverjük.

Tányérra szedünk mindenből és salátával fogyasztjuk, amit meglocsolunk tahini öntettel.

Napsugár Buddha-tál

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.