Készen állsz egy igazi hangulatos őszi receptre? Ez az aszalt szilvás gombafasírt amellett, hogy mennyei és esztétikus, még a teljes értékű növényi étrendbe is beleilleszthető.
Ennek a fasírtnak az alapja a zabpehely, a gomba, a lencse és az édesburgonya. Nem tartalmaz hozzáadott olajat, mégis isteni a végeredmény, úgyhogy mindenképp érdemes kipróbálnod.
Csakúgy, mint a hagyományos fasírtot, ezt a változatot is sokféleképp felhasználhatod: tökéletesen illik hozzá például bármilyen főzelék vagy friss saláta, de friss zöldségekkel és házi kencével akár szendvicstöltelék is készülhet belőle.
Segítség a gombafasírt hozzávalóihoz
Zabpehely: erre azért van szükség, hogy felszívja a felesleges nedvességet a fasírtban. Nem minden zabpehely garantáltan gluténmentes, ezért mindenképp olyat válassz, amin szerepel a gluténmentes címke. Ha nem probléma a glutén, használhatsz helyette zsemlemorzsát vagy lisztet is, de ebben az esetben nem lesz teljes értékű az étel.
Gomba és dió: a gomba az egyik alapja a fasírtnak, ami umami ízhatást kölcsönöz neki. Hasonló mélységet ad a fasírt ízének a sült dió is, így ezeket az összetevőket semmiképp nem érdemes belőle kihagyni.
Lencse: a lencse növeli a fasírt tömegét és tápértékét, ráadásul enyhe íze nagyon jól passzol a gombához és dióhoz. Ha mindenképp szeretnéd helyettesíteni, használhatsz más, enyhébb ízű hüvelyeseket, például fehérbabot.
Édesburgonya és lenmagpehely: ezek az összetevők a fasírt összetartásában segítenek. Édesburgonya helyett használhatsz sütőtököt vagy sárgarépát, lenmagpehely helyett pedig chiamagot is.
Worcestershire-szósz: nem mindegyik márka vegán és gluténmentes, ezért mindenképp ellenőrizd az összetevőket, mielőtt megvásárolod.
Hozzávalók
- 4 gerezd fokhagyma lereszelve
- 250 g gomba felszeletelve
- 250 g édesburgonya felkockázva
- 240 g főtt lencse (egy kis konzerv)
- 200 g dió
- 100 g finomszemű zabpehely (gluténmentes)
- 10 szem aszalt szilva négybe vágva
- 4 evőkanál vegán Worcestershire-szósz (gluténmentes)
- 4 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 teáskanál őrölt római kömény
- 1 teáskanál kakukkfű
- fél teáskanál gyömbér
- egy csipet fahéj
- só
- frissen őrölt bors
Gombafasírt elkészítése
- Melegítsd elő a sütőt 180 ℃-ra. A diót halmozd egy tepsire, és süsd 10-12 percig, amíg aranybarna nem lesz.
- Forrósíts fel egy nagyobb serpenyőt, majd szárazon, közepes lángon kezdd el pirítani a felszeletelt gombát, és sózd, borsod. Ha már összeesett és elpárolgott a kiengedett leve, add hozzá a reszelt fokhagymát és két evőkanál Worcestershire-szószt. Sűrűn kevergetve pirítsd még néhány percig, amíg aranybarna nem lesz.
- Eközben forralj vizet egy lábasban, sózd, tedd bele a meghámozott, felkockázott édesburgonyát, és főzd puhára 10-15 perc alatt.
- Tedd késes aprítóba a sült diót, és néhány nyomással mixeld durvára. Ezután add hozzá az édesburgonyát, a gombát, a római köményt, a gyömbért és a fahéjat, majd mixeld homogén péppé. Végül add hozzá a lencsét, és mixeld addig, hogy lazán összeálljon, de még ne legyen püré.
- Tedd át a keveréket egy nagy keverőtálba, és add hozzá a paradicsompürét, két evőkanál vegán Worcestershire-szószt, kevés sót és pár tekerés frissen őrölt borsot.
- Ezután apránként keverd hozzá a zabpelyhet és a felvágott aszalt szilvát. Kóstold, és ha szükséges, fűszerezd tovább.
- A keveréket tedd át egy sütőpapírral bélelt őzgerincformába, és nyomkodd bele, hogy egyenletes legyen.
- Süsd 180 ℃-on 45 percig, amíg a teteje aranybarna és kissé száraz tapintású nem lesz. Felvágás előtt hagyd 10-15 percet pihenni.

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.