Egy finom vegán tortát keresel? Legyen gluténmentes és olajmentes is? Akkor megtaláltad a tökéletes receptet. Ez a gluténmentes vegán édesburgonyás csokolédétorta hamar a kedvenc csokitorta recepted lesz.
Gluténmentes vegán csokitorta
Elkészítési idő: 60 perc
Hozzávalók:
- A tortához:
-
150 g főtt édesburgonya
-
180-200 ml víz
-
70g datolya
-
1 evőkanál almaecet
-
1 teáskanál vanília aroma
-
150 g hajdina liszt
-
55g kókuszcukor
-
50 g csokoládé csepp
-
egy csipet só
-
40 g kakaópor
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
1 teáskanál sütőpor
-
-
A datolyakrémhez:
-
körülbelül 100-120g puha datolya
-
1-2 evőkanál jó minőségű kakaópor
-
forró víz, attól függően, hogy milyen krémesre szeretnéd
-
Gluténmentes vegán csokitorta elkészítése:
- Melegítsd elő a sütőt 180 ° C-ra. Sütőpapírral bélelj ki egy 20 vagy 22cm átmérőjű tortaformát.
-
Tedd egy konyhagépbe a főtt és kihűlt édesburgonyát, a vizet, a datolyát, az almaecetet és a vaníliát. Mixeld alaposan össze.
-
Egy nagy tálban keverd össze a hajdinalisztet, a kókuszcukrot, a csokoládé cseppet és a sót. Szitáld a kakaóport, a szódabikarbónát és a sütőport a tálba. Ugye annál nincs rosszabb, mint a sütőpor darabkák a kész tortában?
-
Add a nedves összetevőket a szárazhoz. Egy spatula segítségével kapard ki az összes krémet a konyhagépből. Keverd össze a nedves és a száraz összetevőket, de ne keverd túl sokáig. Öntsd a keveréket a tortaformába és süsd 20-22 percig. Egy rácson hagyd kihűlni. Közben készítsd el a krémet a tetejére.
-
Tedd a datolyát és a kakaóport a konyhagépbe (aprítóba). Adj hozzá egy evőkanállal forró vizet (legalább 5 kanállal). Ha a datolyák puhábbak, kevesebb vízre van szükség.
-
Annyi vizet tegyél még hozzá, amennyitől számodra tökéletes állagú lesz. A krém a hűlés során be fog sűrűsödni.
-
Kend meg a krémmel a torta tetejét, és tálald friss cseresznyével vagy bármilyen gyümölccsel, ami éppen idényben van.
Megjegyzés:
Szükségünk van-e az olajra?
Otthon szinte sohasem használunk olajat. Sütéshez az elején nehezen tudtam elképzelni, hogy lehet valamivel helyettesíteni, de most már bátran teszem, illetve egyre több külföldi blogger süt és főz olaj nélkül. Ez a vegán csokitorta isteni finom lesz olaj nélkül, ne aggódjatok!
Főzéshez fontos, hogy jó minőségű, tapadásmentes serpenyőt használjatok. Én a Tefal serpenyőket nagyon szeretem. Palacsintát például simán sütök olaj nélkül. Főzéshez pedig olaj helyett egy kevés vizet használok. Nincs szükségünk az olajra, sokkal jobb, ha diók és magvak formájában juttatjuk be a zsírokat a szervezetünkbe. Az olaj csak plusz kalória.
További receptek a Prove.hu-n
Yoli vagyok, 4 éve Berlinben lakom. Ételfotósként, Bloggerként és Social Media Managerként dolgozom a földrajz tanulmányaim mellett. Majdnem 3 éve vagyok már vegán és egyik életem legjobb döntése volt! Célom, hogy minél több ember szemét és lelkét nyissam fel, hogy nyitottabb legyen a növényi táplálkozás felé.