Ha olyan salátát keresel, ami annyira laktató, hogy nemcsak köretként, hanem önálló fogásként is megállja a helyét, emellett azonban gluténmentes is, akkor a legjobb helyen jársz: összegyűjtöttük a kedvenc kiadós salátáinkat, amik gluténérzékenyeknek is tökéletesen megfelelnek.
Gluténmentes válogatást készítettünk már levesekről, főételekről és süteményekről is, az alábbiakban pedig gluténmentes salátarecepteket mutatunk. Ezek a fogások könnyen elkészíthetőek, és fogyaszthatod őket önállóan vagy főétel kiegészítéseként is.
Mandulás tofusaláta szőlővel
![Majonézes saláta szőlővel és tofuval két szelet kenyéren fehér tányéron oldalnézetből](https://prove.hu/wp-content/uploads/2021/12/mandulas-tofusalata-szolovel-provehu-700x465.jpg)
A mandulás tofusaláta egy klasszikus, amerikai barbecue-kon népszerű saláta veganizált verziója: mi hús helyett tofuval készítjük. De nemcsak ezért áll messze a „klasszikus” salátáktól, hanem az izgalmas, nem hétköznapi összetevői miatt is: a tofu mellett kerül bele friss szőlő és mandula is, és szinte biztosak vagyunk benne, hogy erre a kombinációra legtöbben még soha nem gondoltak salátaalapként.
Hidd el, megéri legalább egyszer kipróbálni: csak úgy, mint a franciasalátában az alma, ebben a gluténmentes salátában is tökéletesen megtalálja a helyét a friss, savanykás szőlő a roppanós mandula és a fűszeres, sült tofu mellett.
A receptért kattints ide!
Barackos saláta mogyoróvajas-gyömbéres öntettel
![Káposztás barackos saláta fehér tálban felülnézetből, a tetején mogyoró, mellette só és mogyoró tálkákban](https://prove.hu/wp-content/uploads/2024/07/kaposzta-salata-700x467.jpg)
Bár se a mogyoróvajról, se a barackról nem a saláta jut az embernek legelőször eszébe, biztosíthatunk róla: ezeknek a nem mindennapi összetevőknek köszönhetően lesz ez a saláta igazán ízletes és harmonikus.
A saláta alapja a ropogós káposzta és fodros kel, amiket édes barackkal és répával egészítünk ki. Az öntethez mogyoróvajat, gyömbért, szójaszószt és lime-ot használunk, amiknek kombinációja krémes, pikáns szószt eredményez. A saláta textúráját a pirított, sós földimogyoró teszi teljessé.
Hogy a saláta biztosan gluténmentes legyen, válassz a klasszikus helyett gluténmentes szójaszószt vagy tamari szószt.
A receptért kattints ide!
Mediterrán fehérbabsaláta
![Mediterrán fehérbabsaláta fehér tálban felülnézetből, mellette olívaolaj és egy csokor petrezselyem](https://prove.hu/wp-content/uploads/2024/01/gettyimages-663978250-700x467.jpg)
A mediterrán fehérbabsaláta legnagyobb előnye, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthető. Ha nincs időd bonyolultabb ebédet készíteni, akkor ezt neked találták ki, ugyanis néhány összetevőből seperc alatt laktató salátát tudsz készíteni.
Ez a saláta a fehérbabnak köszönhetően laktató, emellett paradicsom, uborka és lilahagyma színesíti, amit frissítő petrezselymes-citromos-olívaolajos öntet koronáz meg. Bármikor és bármilyen alakalomra bevetheted, akár hétköznapi, akár ünnepi étkezések alkalmával.
A receptért kattints ide!
Kapros csicseriborsó-saláta
![Kapros csicseriborsó saláta recept felülnézetből világos felületen](https://prove.hu/wp-content/uploads/2020/12/Kapros-csicseriborso-salata-recept-vegan-700x467.jpg)
Ez a csicseriborsó-saláta minden, csak nem unalmas, és bár tálalható más fogásokkal, egyedül is megállja a helyét a vacsoraasztalon.
A kapros, csemegeuborkás változat kelet-európai ízvilágot idéz, de néhány változtatással egészen más irányba is elviheted: ezt a két domináns összetevőt lecserélheted például almára és mazsolára, vagy fekete só hozzáadásával tojássaláta-jellegű ételt készíthetsz. Dél-ázsiai ízvilágú csicserisalátáért pedig keverhetsz a majonézbe curry-fűszerkeveréket.
A receptért kattints ide!
Meleg quinoasaláta
![Mexikói feketebabos, kukoricás, quinoasaláta agyagtálban, felülnézetből](https://prove.hu/wp-content/uploads/2024/09/meleg-quinoasalata-700x467.jpg)
Ez a meleg quinoasaláta nemcsak gluténmentes, de a teljes értékű növényi étrendbe is beilleszthető. Ráadásul akár egy napra előre elkészítve, utazós ebédként is tökéletesen megállja a helyét.
A quinoán kívül kerül bele még feketebab, csemegekukorica, kaliforniai paprika, paradicsom és friss korianderlevél is, a dresszing alapja pedig egy frissítő, fokhagymás-mustáros öntet.
A receptért kattints ide!
A cikk eredetileg 2024. 09. 26-án jelent meg a Prove-on.
![](https://prove.hu/wp-content/uploads/2022/03/domjan-csenge-provehu-180x180.jpg)
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.