Most olvasott cikk
5 gluténmentes leves: így készíts egészséges és laktató fogásokat

5 gluténmentes leves: így készíts egészséges és laktató fogásokat

Hat lábas különböző krémleves felülnézetből két sorban

Bár sokan azt gondolják, hogy a gluténmentes ételek íztelenek és unalmasak, valójában számtalan finom és változatos lehetőség rejlik bennük, különösen a levesek világában. Az alábbiakban bemutatunk öt mennyei gluténmentes levest, amelyek nemcsak egészségesek, de egyszerűen elkészíthetőek és laktatóak is.

Ha a gluténmentes leveseken túl más mentes receptek is érdekelnek, akkor kattints ide, ahol összegyűjtöttük a legjobb gluténmentes sütirecepteket.

Vörösbabos céklaleves, avagy vegán borscs

Vegán borscs, vagyis vörösbabos céklaleves felülnézetből, fehér tányérban, kaporral megszórva
Getty Images

A vörösbabos céklaleves a méltatlanul kevéssé ismert, de az annál inkább különleges és mennyei borscs vegán változata. Területtől függően rengeteg változata ismert, ebben a verzióban a húst vörösbabbal helyettesítjük. Ennek előnye, hogy sokkal egyszerűbb és gyorsabb is elkészíteni.

Ezt a levest szokás szerint savanyítják, amihez ízlés szerint használhatsz ecetet vagy friss citromlevet is. Hasonlóképpen a zöldfűszert is variálhatod: tálalhatod friss kaporral vagy petrezselyemmel megszórva.

A receptért kattints ide!

Vegán vietnámi pho leves

Vegán pho leves színes tálban felülnézetből, benne sült tofu, brokkoli, rizstészta, répa és mungóbab csíra, újhagymával megszórva
Fotó: Domján Csenge

A pho leves térhódítása az utóbbi években az itthoni éttermeket is elérte, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen ez a vietnámi leves nemcsak isteni és laktató, de elképesztően egészséges is.

Számtalan módon készítik a pho levest, ebben a receptben zöldségekből, tofuból és bárhol beszerezhető fűszerekből elkészíthető változatot mutatunk. A vegán pho leves előnye, hogy a húsos verzióval ellentétben nem kell hosszú órákig főzni.

Gluténmentes változatért a receptben szereplő szójaszószt cseréld tamari szószra.

A receptért kattints ide!

Harira, a gazdag marokkói paradicsomleves

Harira, vagyis marokkói paradicsomleves felülnézetből, petrezselyemmel megszórva, körülötte zöldségek: paradicsom, petrezselyem, csicseriborsó
Getty Images

A harira egy gazdag paradicsomos leves csicseriborsóval és lencsével, amit gyömbérrel, borssal, fahéjjal és friss fűszernövényekkel ízesítenek. A marokkói konyha egyik kiemelkedő levese, ami különösen népszerű a ramadán idején, ugyanis tipikusan a böjt megtörésekor szolgálják fel.

A sok zöldségnek és hüvelyesnek köszönhetően ez a gluténmentes leves annyira laktató, akárcsak egy főétel. Ráadásul gazdag ízvilága garantáltan különleges élményt nyújt, és elfelejthetjük a vizes, ízetlen zöldségleveseket.

A receptért kattints ide!

Selymes zöldborsókrémleves bazsalikommal

Zöldborsókrémleves bazsalikommal és tejszínnel díszítve felülnézetből, körülötte spenótlevelek
Getty Images

Ez a bazsalikomos zöldborsókrémleves olyan étel, amit ha egyszer elkészítesz, akkor garantáltan fel fog kerülni a heti menüsorra. A bazsalikomos zöldborsókrémleves egy igazi vitaminbomba, tele egészséges mikro- és makrotápanyagokkal.

De nemcsak a tápanyagtartalma miatt ajánljuk ennek az ételnek az elkészítését, hanem a praktikussága miatt is. A krémleves mindig kényelmes választás, hiszen az összetevők előkészítésén túl nem igényel több aktív energiát. Csak bele kell dobálni a hozzávalókat a fazékba, ami után a leves szinte megfőzi magát; ennek ellenére mégis rendkívül izgalmas ízvilágú, isteni ételt kapunk végeredményként.

A receptért kattints ide!

Hamis húsleves: titkos összetevőtől lesz olyan, mint az igazi

Zöldségleves vagy hamis húsleves piros alapon fehér pöttyös cserépedényben, körülötte az asztalon nyers zöldségek
Getty Images

A vegán húsleves, bár önmagában oximoronnak hangzik, mégis lehetséges. Az ízéért egy olyan összetevő felel, amire valószínűleg elsőre nem (de talán még másodjára vagy harmadjára sem) gondolnál: a tökbél.

A hamis húsleves minden, amire a vasárnapi ebédkor vagy akár egy hétköznapi vacsora alkalmára az ember vágyik: könnyű, mégis laktató, és az elkészítése is pofonegyszerű, ráadásul a hagyományos változatnál sokkal gyorsabb is.

A receptért kattints ide!

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.