Bár sokan azt gondolják, hogy a gluténmentes ételek íztelenek és unalmasak, valójában számtalan finom és változatos lehetőség rejlik bennük, különösen a levesek világában. Az alábbiakban bemutatunk öt mennyei gluténmentes levest, amelyek nemcsak egészségesek, de egyszerűen elkészíthetőek és laktatóak is.
Ha a gluténmentes leveseken túl más mentes receptek is érdekelnek, akkor kattints ide, ahol összegyűjtöttük a legjobb gluténmentes sütirecepteket.
Vörösbabos céklaleves, avagy vegán borscs
A vörösbabos céklaleves a méltatlanul kevéssé ismert, de az annál inkább különleges és mennyei borscs vegán változata. Területtől függően rengeteg változata ismert, ebben a verzióban a húst vörösbabbal helyettesítjük. Ennek előnye, hogy sokkal egyszerűbb és gyorsabb is elkészíteni.
Ezt a levest szokás szerint savanyítják, amihez ízlés szerint használhatsz ecetet vagy friss citromlevet is. Hasonlóképpen a zöldfűszert is variálhatod: tálalhatod friss kaporral vagy petrezselyemmel megszórva.
A receptért kattints ide!
Vegán vietnámi pho leves
A pho leves térhódítása az utóbbi években az itthoni éttermeket is elérte, ami egyáltalán nem meglepő, hiszen ez a vietnámi leves nemcsak isteni és laktató, de elképesztően egészséges is.
Számtalan módon készítik a pho levest, ebben a receptben zöldségekből, tofuból és bárhol beszerezhető fűszerekből elkészíthető változatot mutatunk. A vegán pho leves előnye, hogy a húsos verzióval ellentétben nem kell hosszú órákig főzni.
Gluténmentes változatért a receptben szereplő szójaszószt cseréld tamari szószra.
A receptért kattints ide!
Harira, a gazdag marokkói paradicsomleves
A harira egy gazdag paradicsomos leves csicseriborsóval és lencsével, amit gyömbérrel, borssal, fahéjjal és friss fűszernövényekkel ízesítenek. A marokkói konyha egyik kiemelkedő levese, ami különösen népszerű a ramadán idején, ugyanis tipikusan a böjt megtörésekor szolgálják fel.
A sok zöldségnek és hüvelyesnek köszönhetően ez a gluténmentes leves annyira laktató, akárcsak egy főétel. Ráadásul gazdag ízvilága garantáltan különleges élményt nyújt, és elfelejthetjük a vizes, ízetlen zöldségleveseket.
A receptért kattints ide!
Selymes zöldborsókrémleves bazsalikommal
Ez a bazsalikomos zöldborsókrémleves olyan étel, amit ha egyszer elkészítesz, akkor garantáltan fel fog kerülni a heti menüsorra. A bazsalikomos zöldborsókrémleves egy igazi vitaminbomba, tele egészséges mikro- és makrotápanyagokkal.
De nemcsak a tápanyagtartalma miatt ajánljuk ennek az ételnek az elkészítését, hanem a praktikussága miatt is. A krémleves mindig kényelmes választás, hiszen az összetevők előkészítésén túl nem igényel több aktív energiát. Csak bele kell dobálni a hozzávalókat a fazékba, ami után a leves szinte megfőzi magát; ennek ellenére mégis rendkívül izgalmas ízvilágú, isteni ételt kapunk végeredményként.
A receptért kattints ide!
Hamis húsleves: titkos összetevőtől lesz olyan, mint az igazi
A vegán húsleves, bár önmagában oximoronnak hangzik, mégis lehetséges. Az ízéért egy olyan összetevő felel, amire valószínűleg elsőre nem (de talán még másodjára vagy harmadjára sem) gondolnál: a tökbél.
A hamis húsleves minden, amire a vasárnapi ebédkor vagy akár egy hétköznapi vacsora alkalmára az ember vágyik: könnyű, mégis laktató, és az elkészítése is pofonegyszerű, ráadásul a hagyományos változatnál sokkal gyorsabb is.
A receptért kattints ide!
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.