Gluténmentes almás pite: hozzáadott cukor és olaj nélkül is isteni

Cukormentes, olajmentes, vegán almáspite

Magyarországon elterjedtebb a vastag tésztás, szögletes alakú almás pite. Ez a változat azonban jobban hasonlít a klasszikus, amerikai változatra, amit kör alakú piteformában sütünk. A hozzávalókat egészségesebb, növényi alapú, gluténmentes, cukormentes és olajmentes alapanyagokra cseréltünk, de biztosíthatunk róla, hogy így is isteni, vendégeket lenyűgöző lesz a végeredmény.

Az alma kevés olyan gyümölcsünk egyike, aminek gyakorlatilag egész évben szezonja van. És bár talán a „napi egy alma az orvost távol tartja” mondás enyhe túlzás, az biztos, hogy ez a gyümölcs tökéletes választás, ha kicsit megdobnád a vitamin- és rostbeviteledet.

Ezenfelül számos értékes tulajdonsága van élettanilag azon túl, hogy isteni és sokoldalúan felhasználható: például teljes értékű almás pite is készülhet belőle. Ha kétségeid vannak azzal kapcsolatban, hogy létezik olyan almás pite, ami beilleszthető a teljes értékű növényi étrendbe, akkor olvass tovább: mutatjuk, hogyan készül.

Az almás pite összetevőiről

Datolya: vajas tészta helyett puha datolya, magvaj és zabpehelyliszt alkotják a tésztát. Ehhez fontos, hogy puha datolyát használj. Ilyen például a király (medjool) datolya. Ha csak keményebb vagy szárított fajtához jutsz hozzá, áztasd előtte negyed órát forró vízben, mert akkor fogod tudni krémesre turmixolni.

Magvaj: használhatsz mandula- vagy mogyoróvajat is, de ha teljes értékű növényi étrendbe szeretnéd illeszteni a pitét, akkor fontos, hogy ellenőrizd az összetevőket: a bolti változatokhoz gyakran adnak cukrot vagy olajat.

Zabpehelyliszt: ezzel váltjuk ki a hagyományos finomlisztet, hogy gluténmentessé tegyük. Ha nem jutsz hozzá vagy éppen nem lelhető fel a háztartásodban, akkor késes aprítóban finomra darált zaphelyhet is használhatsz.

Alma: az alma lehetőleg mindig legyen friss, inkább keményebb húsú, sütéskor ugyanis a puhább húsú alma a kelleténél jobban szétesik. Jó választás a Gála, a Granny Smith, a Jonagold, a Jonatán, a Pink Lady és az Idared. Ezeket a fajtákat akár keverheted is a még komplexebb és változatosabb ízhatásért.

Hozzávalók

Az alaphoz

  • 300 g zabpehelyliszt
  • 200 g cukormentes mogyoró- vagy mandulavaj
  • 4 szem húsos datolya
  • 50 ml növényi tej

A töltelékhez

  • 1 kg alma lereszelve
  • 2-3 evőkanál agávé-, juhar- vagy datolyaszirup
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 biocitrom reszelt héja és leve

A tetejére

  • 1 alma félszeletekre vágva
  • egy marék durvára vágott dió vagy pisztácia
  • 2 evőkanál baracklekvár

Almás pite elkészítése

  1. Ha nem extra puha a datolyád, akkor áztasd negyed órára forró vízbe, majd turmixold krémesre a cukormentes magvajjal. Mixeld hozzá a zabpehelylisztet és a növényi tejet, majd egyengesd bele a masszát egy piteformába.
  2. Az almát pucold meg, reszeld le, majd jól nyomkodd ki a levét. Keverd hozzá a fahéjat, az édesítőt, a megmosott biocitrom lereszelt héját és a felének a levét.
  3. Az almás keveréket tedd a pitetésztára, majd a vékony félszeletekre vágott almát oszd el a tetején. Jöhet a tetejére a cukormentes baracklekvár és a durvára vágott dió vagy pisztácia.
  4. Süsd 180 fokon 35-40 percig.
  5. Miután kivetted az almás pitét, hagyd hűlni 20-30 percet felvágás előtt.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.