Most olvasott cikk
Hatalmas gazdasági válsággal fenyegeti az Egyesült Királyságot a természet pusztulása

Hatalmas gazdasági válsággal fenyegeti az Egyesült Királyságot a természet pusztulása

A londoni Temze folyó, a kép előterében egy partra vetett hal, a háttérben felhőkarcolók

A 2008-as világválságnál és a Covid–19 miatt bekövetkezett gazdasági válságnál is nagyobb GDP-csökkenéssel fenyegetik az Egyesült Királyságot a természetpusztulással kapcsolatos folyamatok. Az elemzések riasztó képet festenek a szigetország jövőjéről. A jelentés készítői remélik, hogy munkájuk felkelti a döntéshozók figyelmét és cselekvésre ösztönzi őket.

Az emberi tevékenység következtében fellépő természetromlás egy olyan terület, amit eddig előszeretettel nélkülöztek a különböző krízisvizsgáló modellek. Pedig a talaj degradációja, a biodiverzitás csökkenése és a vízhiány cseppet sem elhanyagolható tényezők.

Az Egyesült Királyságban 2030-ra akár 12 százalékos GDP-csökkenést is okozhat a természet folyamatos pusztulása – adta hírül a The Guardian. A pusztulási folyamatok alatt a talajdegradációt, a vízhiányt, a légszennyezést és a biodiverzitás csökkenését kell érteni.

Az elemzés az évtized hátralévő részében várható gazdasági válságot két közismert eseménnyel állítja szembe. Az egyik a 2008-as gazdasági világválság, amely a szigetország számára 5 százalékos GDP-csökkenést eredményezett. Ennél kétszer jobban megsínylette az ország a 2020-as Covid–19-járványt – ekkor 11 százalékkal esett vissza a bruttó hazai termék értéke.

Az előrejelzések szerint viszont mindkét eseményen túltehet 2030-ra a természetes környezet folyamatos romlása miatt bekövetkező gazdasági válság. Akár 12 százalékos GDP-csökkenés is elképzelhető, ha folytatódik a degradáció.

A válság szempontjából ezek a tényezők legalább annyira fontosak, mint az éghajlatváltozás okozta csökkenés. Ezzel szemben ezeket az előrejelzéseket jellemzően nem kalkulálják bele az üzleti vagy pénzügyi döntésekbe.

Ezek a számok segítségére lehetnek az embereknek és a vállalatoknak, hogy megértsék, az ő érdekük is, hogy mielőbb és minél hatékonyabb lépéseket tegyenek a bolygó és a jövő nemzedéke érdekében

– mondta Richard Benyon környezetvédelmi miniszter.

A gazdasági válság számos tényezőből tevődik össze

Az Egyesült Királyságot fenyegető természeti pusztulásból fakadó GDP-veszteség körülbelül fele a szigetország határain kívüli területeken tapasztalható állapotokból fakad. Vagyis azoknak az országoknak a természetromlásából, amelyektől a szigetország élelmiszer, víz vagy nyersanyag szempontjából erősen függ.

Az Egyesült Királyság egyike azoknak az országoknak, melyek a negyedét sem fizetik a legújabb ENSZ-keretegyezményben foglalt, alacsony jövedelmű országoknak juttatandó hozzájárulásnak, ami a természet helyreállítását szolgálná.

A biodiverzitás csökkenésének és a természet degradációjának hatásait nem önmagukban fogjuk érezni. Ezek összeadódnak a klímaváltozás hatásaival, és erősítik egymást. Mindkettő folyamat egy időben történik, illetve erős összefüggés van a kettő között

– olvasható a jelentésben.

Az elemzés elkészítésében számos szervezet és minisztérium együttműködött, valamint az oxfordi és readingi egyetemek, valamint az ENSZ is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.