lazac helyett répalazac, íme a recept hozzá

Füstös vegán répalazac

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Szilvás morzsasüti felszeletelve, mellette egész és felezett szilvák

Szilvás morzsasüti – a tökéletes, egyszerre omlós és ropogós őszi desszert

Vegán sushi, mellette evőpálcikák

Vegán sushi – a hagyomány és a kreativitás izgalmas ötvözete

Vegán túrós csusza répapörccel

Vegán „túrós” csusza ropogós répapörccel és kaporral

A répalazac lehet, hogy nem ismeretlen a számodra, ugyanis már több helyen kaphatóak ezzel készült vegán szendvicsek és az interneten is számos recept lelhető fel.

Nincs kétség: a répából készült lazac kinézetre megszólalásig hasonlít a lazacra. A nori laptól pedig igazán „halas” beütést kap a répa is.

Hasonlóan névadójához, a répalazac is tökéletesen felhasználható szendvicsfeltétként, salátaelemként vagy hidegtálakhoz. Előbbire adunk is egy ötletet.

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb répa
  • 1 nori lap*
  • 1 evőkanál miso paszta**
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál friss citrom leve
  • 1 teáskanál folyékony füst
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál só

*Kapható bioboltokban vagy nagyobb áruházak nemzetközi részlegén, és elengedhetetlen a „halas” íz érdekében.
**Ez az összetevő szintén kapható bioboltokban vagy nagyobb áruházak nemzetközi részlegén, de ha nem jutsz hozzá, helyettesítheted két extra evőkanál szójaszósszal.

Vegán répalazac elkészítése:

  1. A répát alaposan mosd meg (nem szükséges meghámozni).
  2. Ennél a pontnál két lehetőséged is van: 180 ℃-on előmelegített sütőben sóval bedörzsölve süsd 40 percig a répákat, vagy lobogó sós vízben főzd 8 percig. Ha elsőre próbálod, érdemes mindkét módon elkészíteni, hogy el tudd dönteni, melyik lesz nálad a befutó.
  3. A hőkezelés közben készítsd el a répalazacpácot. Ehhez daráld le vagy vágd kis darabokra a nori lapot, és tedd egy csatos üvegbe, amibe majd bele fog férni a felszeletelt répa. Add hozzá a többi összetevőt: a misót, a szójaszószt, az olívaolajat, a citromlevet, a folyékony füstöt, a fokhagymaport és a sót, majd alaposan keverd össze.
  4. Ha elkészült a répa, tedd félre hűlni 10 percre, majd egy éles késsel vagy hámozóval vágd vékony szeletekre, és tedd a csatos üvegbe. Öntsd rá annyi forró vizet, ami éppen ellepi a répát, és zárd le.
  5. Ha már nem forró, tedd a hűtőbe egy éjszakára állni. Hűtőben tárolva a répalazac egy hétig eláll.

Ehhez a recepthez ajánljuk ezt a házi készítésű bagelt, vegán krémsajttal, avokádóval, salátával és a répalazaccal megtöltve.

Vegán répalazac bagelben

Ez a cikk is érdekelhet:

Korosodó házaspár főz együtt, egy konyhaszigetnél állva

Csökkenthető a vastagbélrák kockázata bizonyos ételek fogyasztásával

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének