Észre sem vették a diákok, hogy több a vegetáriánus opció, mégis kétszer annyian választottak ilyen főételt egy francia egyetemen. A kutatást végzők arra voltak kíváncsiak, ha megnövelik a vegetáriánus ételek arányát, az milyen módon befolyásolja a diákok választását és elégedettségét az étterem kínálatával szemben.
Kutatók egy csoportja érdekes dolgot tárt fel egy francia egyetem étkezdéjében végzett négyhetes kísérlet alapján. Az érdekelte őket, hogy mi történik, ha az étkezde vegetáriánus kínálatát növelik, erről viszont nem tájékoztatják a diákokat. A változást követően a vegetáriánus ételekből kétszer annyi fogyott, mint a korábbi kínálat alatt – írja a Plant Based News.
A kutatás négyhetes időtartama alatt két hétig a főételek 24 százaléka volt csupán húsmentes az egyetem étkezdéjében. Ezt követte két olyan hét, amikor a vegetáriánus főételek arányát 48 százalékra növelték, vagyis megduplázták a kínálatot. A változtatásról a diákok nem tudtak, ráadásul a kutatást követő kérdőív alapján mindössze 6 százalékuk vette észre, hogy növekedett a vegetáriánus kínálat. A húsmentes főételek arányának megduplázása végül 96 százalékos növekedést eredményezett a vegetáriánus főételek választásában. Tehát lényegében kétszer annyian választották a húsmentes ételeket a megnövekedett kínálat következtében, mint korábban.
A vegetáriánus főételek számának megduplázása következtében kétszer annyian választották ezeket az ételeket, a diákok pedig elégedettebbek voltak és jobban kedvelték a fogásokat ebben az időszakban. Az eredmények alapján feltételezhető, hogy ha egyenlő arányban kínálunk húsos és húsmentes ételeket, az a francia egyetemi étkezdékben jó módszer lehet a környezeti károkozás csökkentésére
– olvasható a tanulmány absztraktjának eredményeket összefoglaló részében.
A vegetáriánus étrend környezeti hatását is vizsgálták
A tanulmány nemcsak a diákok elégedettségét vizsgálta a kísérleti periódus után, hanem a főételek környezeti hatásával kapcsolatban is felmérte a változásokat. Ezek alapján pedig az az eredmény született, hogy a vegetáriánus fogások arányának növekedésével az étkezések által okozott környezeti károkozás csökken.
A vegetáriánus étkezés alacsonyabb környezeti hatását a húsos étrendhez képest több tanulmány is alátámasztja. Tavaly az Oxfordi Egyetem kutatói az egyik legátfogóbb tanulmányt készítették a témában, amiben a vegetáriánus akár 60 százalékkal, a vegán étkezés pedig akár 75 százalékkal kisebb szén-dioxid-kibocsátással járhat, mint a húsos étrend.
Mivel az egyetemi korosztály az egyik leginkább befogadó réteg a növényi étkezésre, nem meglepő, hogy a kampuszok az étkezési reformok forrópontjai is. Idén a Lancasteri Egyetem hallgatói önkormányzata döntött úgy, hogy 2027-re teljesen vegán menzát alakítanak ki. A Plant-Based Universities szervezet pedig azt a célt tűzte ki maga elé, hogy minél több egyetemen érjenek el hasonló változásokat.
Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.