1970 óta ünnepeljük világszerte a Föld napját. Figyelembe véve azt, hogy úgy tűnik; a politikai erőknek, az üzleti érdekeknek feltett szándéka rombolni a környezetünket, minden napnak a Föld napjának kellene lennie. A világunknak több törődésre és gyógyulásra van szüksége. Igazi politikai és üzleti vezetők hiányában ez a ”kisemberek” felelőssége.

A Föld napja tiszteletére összeszedtünk 7 olyan módszert, amivel környezetbaráttá tudod tenni az életed.

1. Termeld meg a saját élelmed

Őrülten hangzik, de ez a legfontosabb lépés, amelyet meg kellene tennünk. Ez nem csak a letűnt korok hagyatéka: az előző évszázad végéig a legtöbb amerikai háztartás saját maga számára termelte az élelmet.

Ez szokás körülbelül 1980-as évek közepén szűnt meg, mikor az a generáció, akitől az önellátás gondolata nem volt idegen, kihalt. A nagyszüleink nagy része csak lisztért, sóért ment a boltba, a többit maguknak termelték meg.

Hogy vált tőlünk idegenné ez a teljesen természetes szokás? A rövid válasz a következő: évtizedeken keresztül azt mondták számunkra, hogy a boltban vásárolt étel a gazdagság jele. Most az élelemellátásunkért az élelmiszeripar a felelős, amely érdekelt abban, hogy boltban vásárolj, illetve a tartósítószerek, állagjavítók és vegyszerek használatát is elfogadottá tette.

Ezek az ételek felelősek az elhízásért, a cukorbetegségért, a szívbetegségekért és más étrendhez köthető betegségek kialakulásáért. Tegyél magadnak egy szívességet és vedd kezedbe az irányítást.

Ez is érdekelhet ➡  Ma van a Föld Órája – Te mit teszel a bolygó jövőjéért?

Mindegy, hogy csak egy erkélyed van, vagy kertes házban laksz, próbáld meg! Meg fogsz lepődni, hogy mennyire könnyű a zöldség- és gyümölcstermesztés, illetve, hogy mennyire finom lesz a végeredmény!

2. Vásárolj helyi termelőktől

Vásárolj helyi termelőktől
Jakub Kapusnak / Rawpixel

Ha egész egyszerűen nem tudod megvalósítani, hogy magadnak termeld meg a számodra szükséges élelmiszert, akkor vedd fontolóra, hogy helyi termelőktől származó termékekkel töltöd meg az éléskamrádat.

Sok helyi kistermelőnél tudsz friss zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket kapni. Ezzel nem csak a helyi vállalkozásokat támogatod, de így kevesebb élelmiszert kell szállítani a világ egyik pontjából a másikba. A kevesebb szállítás pedig kevesebb kamiont jelent az utakon, ezzel csökkentve a légkörbe kibocsátott fosszilis üzemanyag mértékét.

3. Közvetlenül a helyi tanyáról szerezd be az élelmiszert

Ha közvetlenül a termelőtől veszed meg a számodra szükséges élelmiszert, azzal megspórolható az a felesleges és hosszú szállítási út, amely szükséges lenne, ha termékeket a boltba szállítanák. A termékek boltba történő szállítása és nem közvetlenül a végfelhasználónak való eladása felesleges kitérő, amely a levegőszennyezéssel hozzájárul az üvegházhatáshoz.

Ezenfelül, ha közvetlenül a termelőtől vásárolsz, akkor sokkal frissebb és táplálóbb ételhez jutsz. Ennek az az oka, hogy a zöldségek és gyümölcsök gyorsan veszítenek a tápértékükből, miután leszedték őket. A szállítási idő jelentős tápanyagvesztést okoz az élelemben.

4. Étkezz növényi alapon

A vegánok a legegészségesebbek

Bár egyesek próbálják elkendőzni a valóságot, de tény, hogy a növényi étrend sokkal környezetkímélőbb a bolygó számára, mint mikor jelentős mértékű erőforrást használunk fel arra, hogy húst termeljünk.

Az sem mellékes, hogy a növények elnyelik a szén-dioxidot, míg az állatok termelik azt. Ezenfelül rengeteg kutatás megerősítette, hogy a növényi étrend egészségesebb, mint az az étrend, amelyben hús is megtalálható.

Az Amerikai Orvosszövetség online folyóiratában megjelent tanulmány megállapította, hogy a növényi étrenddel hatékonyabban tudják leadni a kilókat a fogyni vágyók, mint más diéta követésével.

Egy másik tanulmány szerint pedig a növényi alapú étrend követése 40%-kal csökkentette a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét. Ez az étrend nem csak a te egészségednek tesz jót, de a bolygónak is.

5. Válaszd a vegyszermentességet és a biotermékeket

Ha biotermékeket vásárolsz, vagy termelsz magadnak, azzal hozzájárulsz, hogy a világ mezőgazdasági területeit ne szennyezzék olyan vegyszerekkel, amelyek növelik például a rák kialakulásának kockázatát, hiszen így nem támogatod a vegyszereket használó gazdaságokat.

6. Igyál tisztított csapvizet

Igyál több vizet az egészségedért

Ha az ásványvíz helyett a tisztított csapvizet választod, azzal segítesz, hogy a több milliárd műanyagüveg ne a szeméttelepen, az út mellett vagy a vizekben végezze.

Segíthet csökkenteni a bolygó műanyag-szennyezettségét, ha a saját újrafelhasználható vizesüvegedet viszed magaddal. Ez pedig egy igencsak egyszerű, könnyen betartható szokás.

7. Egyél kevesebb csomagolt és feldolgozott élelmiszert

A saját ételeid elkészítése nem csupán egészségesebb és finomabb, de a szeméttelepeken lévő hulladék mennyiségét is csökkenti, illetve kevesebb anyagot kell újrahasznosítani a hulladékfeldolgozó üzemekben.

Ez kis odafigyelést és energiabefektetést igényel, de ha kevesebb csomagolt és feldolgozott ételt fogyasztunk, azzal sokat tehetünk a Földért.


 

Eszter

Eszter

Közgazdász, publicista
Budapesten jártam egyetemre és végeztem közgazdaságtan szakon. Már akkor is visszásnak tartottam a fogyasztói társadalom túlkapásait, és elkezdtem megoldás után kutatni, így találtam rá a veganizmusra. Azért kezdtem el írni, hogy másokkal is megosszam az állat- és környezetvédelem fontosságát.

Írd le a véleményed!