Most olvasott cikk
Föld napja: 7 egyszerű tipp, amivel te is hiteles környezetvédő lehetsz

Föld napja: 7 egyszerű tipp, amivel te is hiteles környezetvédő lehetsz

Föld Napja - hogyan legyél hiteles környezetvédő

1970 óta ünnepeljük világszerte a Föld napját. Figyelembe véve azt, hogy úgy tűnik; a politikai erőknek, az üzleti érdekeknek feltett szándéka rombolni a környezetünket, minden napnak a Föld napjának kellene lennie. A világunknak több törődésre és gyógyulásra van szüksége. Igazi politikai és üzleti vezetők hiányában ez a ”kisemberek” felelőssége.

A Föld napja tiszteletére összeszedtünk 7 olyan módszert, amivel környezetbaráttá tudod tenni az életed.

1. Termeld meg a saját élelmed

Őrülten hangzik, de ez a legfontosabb lépés, amelyet meg kellene tennünk. Ez nem csak a letűnt korok hagyatéka: az előző évszázad végéig a legtöbb amerikai háztartás saját maga számára termelte az élelmet.

Ez szokás körülbelül 1980-as évek közepén szűnt meg, mikor az a generáció, akitől az önellátás gondolata nem volt idegen, kihalt. A nagyszüleink nagy része csak lisztért, sóért ment a boltba, a többit maguknak termelték meg.

Hogy vált tőlünk idegenné ez a teljesen természetes szokás? A rövid válasz a következő: évtizedeken keresztül azt mondták számunkra, hogy a boltban vásárolt étel a gazdagság jele. Most az élelemellátásunkért az élelmiszeripar a felelős, amely érdekelt abban, hogy boltban vásárolj, illetve a tartósítószerek, állagjavítók és vegyszerek használatát is elfogadottá tette.

Ezek az ételek felelősek az elhízásért, a cukorbetegségért, a szívbetegségekért és más étrendhez köthető betegségek kialakulásáért. Tegyél magadnak egy szívességet és vedd kezedbe az irányítást.

Mindegy, hogy csak egy erkélyed van, vagy kertes házban laksz, próbáld meg! Meg fogsz lepődni, hogy mennyire könnyű a zöldség- és gyümölcstermesztés, illetve, hogy mennyire finom lesz a végeredmény!

2. Vásárolj helyi termelőktől

Vásárolj helyi termelőktől
Jakub Kapusnak / Rawpixel

Ha egész egyszerűen nem tudod megvalósítani, hogy magadnak termeld meg a számodra szükséges élelmiszert, akkor vedd fontolóra, hogy helyi termelőktől származó termékekkel töltöd meg az éléskamrádat.

Sok helyi kistermelőnél tudsz friss zöldségeket, gyümölcsöket és fűszernövényeket kapni. Ezzel nem csak a helyi vállalkozásokat támogatod, de így kevesebb élelmiszert kell szállítani a világ egyik pontjából a másikba. A kevesebb szállítás pedig kevesebb kamiont jelent az utakon, ezzel csökkentve a légkörbe kibocsátott fosszilis üzemanyag mértékét.

3. Közvetlenül a helyi tanyáról szerezd be az élelmiszert

Ha közvetlenül a termelőtől veszed meg a számodra szükséges élelmiszert, azzal megspórolható az a felesleges és hosszú szállítási út, amely szükséges lenne, ha termékeket a boltba szállítanák. A termékek boltba történő szállítása és nem közvetlenül a végfelhasználónak való eladása felesleges kitérő, amely a levegőszennyezéssel hozzájárul az üvegházhatáshoz.

Ezenfelül, ha közvetlenül a termelőtől vásárolsz, akkor sokkal frissebb és táplálóbb ételhez jutsz. Ennek az az oka, hogy a zöldségek és gyümölcsök gyorsan veszítenek a tápértékükből, miután leszedték őket. A szállítási idő jelentős tápanyagvesztést okoz az élelemben.

4. Étkezz növényi alapon

A vegánok a legegészségesebbek

Bár egyesek próbálják elkendőzni a valóságot, de tény, hogy a növényi étrend sokkal környezetkímélőbb a bolygó számára, mint mikor jelentős mértékű erőforrást használunk fel arra, hogy húst termeljünk.

Az sem mellékes, hogy a növények elnyelik a szén-dioxidot, míg az állatok termelik azt. Ezenfelül rengeteg kutatás megerősítette, hogy a növényi étrend egészségesebb, mint az az étrend, amelyben hús is megtalálható.

Az Amerikai Orvosszövetség online folyóiratában megjelent tanulmány megállapította, hogy a növényi étrenddel hatékonyabban tudják leadni a kilókat a fogyni vágyók, mint más diéta követésével.

Egy másik tanulmány szerint pedig a növényi alapú étrend követése 40%-kal csökkentette a szívbetegségek kialakulásának valószínűségét. Ez az étrend nem csak a te egészségednek tesz jót, de a bolygónak is.

5. Válaszd a vegyszermentességet és a biotermékeket

Ha biotermékeket vásárolsz, vagy termelsz magadnak, azzal hozzájárulsz, hogy a világ mezőgazdasági területeit ne szennyezzék olyan vegyszerekkel, amelyek növelik például a rák kialakulásának kockázatát, hiszen így nem támogatod a vegyszereket használó gazdaságokat.

6. Igyál tisztított csapvizet

Igyál több vizet az egészségedért

Ha az ásványvíz helyett a tisztított csapvizet választod, azzal segítesz, hogy a több milliárd műanyagüveg ne a szeméttelepen, az út mellett vagy a vizekben végezze.

Segíthet csökkenteni a bolygó műanyag-szennyezettségét, ha a saját újrafelhasználható vizesüvegedet viszed magaddal. Ez pedig egy igencsak egyszerű, könnyen betartható szokás.

7. Egyél kevesebb csomagolt és feldolgozott élelmiszert

A saját ételeid elkészítése nem csupán egészségesebb és finomabb, de a szeméttelepeken lévő hulladék mennyiségét is csökkenti, illetve kevesebb anyagot kell újrahasznosítani a hulladékfeldolgozó üzemekben.

Ez kis odafigyelést és energiabefektetést igényel, de ha kevesebb csomagolt és feldolgozott ételt fogyasztunk, azzal sokat tehetünk a Földért.


 

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.