A flammkuchen – más néven tarte flambée – egy hagyományos elzászi specialitás, amely tökéletes választás egy rohanós fogadásra. Nem kell keleszteni, így szinte pillatok alatt elkészül, és bármilyen alkalomra tökéletes.
A flammkuchen nagyon hasonló az itthon is jól ismert kenyérlángoshoz, azzal a különbséggel, hogy nem kelesztett tésztából készül, ezért sokkal gyorsabb és egyszerűbb az elkészítése. Csupán lisztre, sóra, olajra és vízre van hozzá szükség.
Feltétként a hagyományos összetevők növényi alapú változatát használjuk: növényi tejfölt és sajtot, füstölt tofukockákat, valamint az elmaradhatatlan vöröshagymát. Természetesen kedved szerint variálhatod is: készíthetsz például rozmaringos-burgonyás, olívabogyós-paradicsomos, de körtés-diós vagy fügés-diós változatot is.
Hozzávalók
A tésztához
- 500 g liszt
- 250 ml víz
- 60 ml olívaolaj (4 evőkanál)
- 1 teáskanál só
A tetejére
- 1 nagyobb vagy 2 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 150 g vegán tejföl
- 180 g (egy csomag) füstölt tofu
- 100 g növényi sajt
- ízlés szerint só, frissen őrölt bors
A flammkuchen elkészítése
- Mérj ki egy tálba fél kilogramm lisztet, egy teáskanál sót, majd keverd el, és adj hozzá 60 ml olívaolajat és 250 ml vizet. Alaposan gyúrd össze, amíg homogén tésztát nem kapsz – ez 10 percig is eltarthat. Ezután műanyag fóliába csomagolva hagyd 15-20 percet pihenni.
- Amíg a tészta pihen, készítsd elő a feltéteket. A vöröshagymát pucold meg, majd vágd vékony félkarikára. A fokhagymát zúzd össze, keverd el a növényi tejföllel és ízlés szerint sóval és frissen őrölt borssal. A füstölt tofut vágd apró kockákra, a növényi sajtot pedig reszeld le.
- Miután pihent a tészta, vágd ketté, és amelyik felét nem használod, csomagold vissza, hogy ne száradjon ki, majd tedd egy kiolajozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe.
- Miután kivetted, oszlasd el rajta a feltétek felét: a fokhagymás tejfölt, a félkarikákra vágott vöröshagymát, az apró kockára vágott füstölt tofut és a reszelt sajtot.
- Süsd 250 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig, amíg aranybarna nem lesz a széle. Ezeket a lépéseket végezd el a tészta másik felével is.
Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.