A menzáról jól ismert finomfőzelék selymes állagát ebben a vegán, gluténmentes receptben a rizstej és kókuszkrém keveréke adja. Készíthetsz mellé akár zöldségfasírtot is.
Közismert étel Magyarországon a finomfőzelék, ám szinte minden háztartásban kicsit másképp készítik. Van, ahol zöldbabbal főzik, máshol karalábé is kerül bele, a legismertebb változat azonban valószínűleg az, amely a sárgarépa, zöldborsó és kukorica hármasából készül. Ezt a klasszikus verziót álmodtuk most újra, teljesen növényi és gluténmentes formában.
A selymes állagot ebben a rizstej és kókuszkrém keveréke adja. A kókusz lágy íze épp csak finoman jelenik meg a főzelékben, de ha nem kedveled a kókuszos ízvilágot, a felére csökkentheted a kókuszkrém mennyiségét, és pótolhatod több rizstejjel. Ebben az esetben viszont kicsivel több keményítőre lesz szükség a sűrítéshez.
A finomfőzelék gyakran fasírt kíséretében kerül az asztalra, de ez is könnyen megoldható növényi kereteken belül. Összeállíthatsz például egy zöldségfasírtot szinte bármiből, amit otthon találsz. De készíthetsz mellé zabpelyhes lencsefasírtot, magyaros szójafasírtot vagy tofufasírtot is.
Hozzávalók
4 adaghoz
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- ¼ teáskanál fehérbors
- csipet szerecsendió
- 2 nagyobb sárgarépa (kb. 300 g)
- 300 g fagyasztott zöldborsó
- 300 g konzerv csemegekukorica (a levével együtt)
- 1 csokor friss petrezselyemzöld
- 1 szál friss lestyán*
- 5 dl rizstej
- 5 evőkanál konzerves kókusztej (a sűrű, fehér része)
- 1 teáskanál burgonyakeményítő
*Elhagyható, de nagyon feldobja.
A finomfőzelék elkészítése
- Egy nagyobb lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá a cukrot, és karamellizáld aranybarnára.
- Szórd rá a felkockázott vöröshagymát, és pirítsd 3-4 perc alatt aranyszínűre.
- Fűszerezd sóval, fehérborssal és egy csipet szerecsendióval.
- Add hozzá a kis kockára vágott sárgarépát, és pirítsd pár percig, amíg félig megpuhul.
- Tedd bele a fagyasztott zöldborsót, és kevergetve párold, amíg a borsó kiengedi a levét. Amikor elpárolog a lé, pirítsd meg egy picit az egészet.
- Öntsd hozzá a konzerv kukoricát a levével együtt, majd szórd bele a finomra vágott petrezselymet és lestyánt.
- Öntsd fel a rizstejjel, és forrald össze.
- Egy külön tálban keverd csomómentesre a kókuszkrémet a burgonyakeményítővel. Adj hozzá egy-két merőkanálnyit a főzőléből, keverd el simára, majd öntsd vissza a főzelékhez.
- Forrald össze 1-2 percig, amíg besűrűsödik.

Varga Szilárd több mint 25 éve dolgozik szakácsként, de 2019-ben végleg szakított az állati eredetű alapanyagokkal. Egy jógára épülő életmódváltó program során belső meggyőződésből váltott növényi étrendre, és azóta teljes szívvel ezt az utat képviseli. Szakmai tudását ma már a vegán gasztronómia szolgálatába állítja, hitelesen és szenvedéllyel. Célja, hogy inspirálja az embereket az együttérzőbb és tudatosabb étkezésre.