Most olvasott cikk
Filozófiai hit lett az etikai veganizmus Nagy-Britanniában

Filozófiai hit lett az etikai veganizmus Nagy-Britanniában

A brit bíróság egy munkaügyi per kapcsán jutott arra a következtetésre, hogy az etikai veganizmus filozófiai hitnek minősül, így a magukat etikai vegánnak vallókat is megilleti az egyenlőség védelme. Hogy mit jelent mindez a gyakorlatban? Máris elmondjuk!

Ha a feltett kérdésre egyetlen mondattal szeretnénk válaszolni, akkor ezt mondanánk: a norwich-i munkaügyi bíróság ítéletének köszönhetően mostantól egyetlen, magát etikai vegánnak valló angol munkavállalót sem érhet hátrányos megkülönböztetés a munkahelyén azért, mert a veganizmust többnek tekinti egy egyszerű étrendnél.

Kik az etikai vegánok?

A veganizmus elsősorban az állatok kizsákmányolásának és tárgyiasításának megszüntetéséről, és ezen keresztül az egészségünk megőrzéséről, a környezetvédelemről, az ökológiai lábnyomunk csökkentéséről is szól. Ennél fogva a veganizmus sokkal több, mint egy egyszerű, növényi alapú étrend: olyan filozófiát, illetve életmódot takar, ami minden szinten elutasítja az állatok önös érdekből való használatát. A jelszava lehetne akár az is, hogy „ne árts”.

Természetesen attól függően, hogy milyen motivációk állnak a veganizmusunk hátterében, több szintet is megkülönböztethetünk egymástól, bár ezek közül kettőről már te is biztosan hallottál. Azok, akik a gyökerüknél fogva ragadják meg a filozófiát, az étrendi vegánok, vagy növényi étrendet követők. Ők a növényi étrendet követve száműzték a tányérjukról a húst és minden más állati eredetű élelmiszert, például a tejtermékeket, a tojást, a mézet.

Ezzel szemben az etikai vegánként élők egy kicsit tovább mentek: már tudatosan odafigyelnek arra is, hogy semmilyen állatai eredetű vagy állatkísérletek végtelen sorával tesztelt terméket se vásároljanak. Éppen ezért nem hordanak például gyapjúból, bőrből, vagy épp selyemből készült ruhákat, és nem vásárolnak olyan kozmetikai cikkeket, amelyeket bizonyíthatóan állatokon teszteltek.

Ezen kívül ügyelnek arra is, hogy ha például szórakozni mennek, akkor olyan programot, illetve helyet válasszanak, ahol egyetlen állatnak sem kellett szenvednie az emberek pillanatnyi öröméért. Ezért az etikai vegánok kerülik például az állatkerteket, cirkuszokat, vadasparkokat, vagyis minden olyan helyet, ahol az állatokat fogva tartják és üzletszerzési célból kizsákmányolják.

Ezt a törekvést azonban nem mindenki tolerálja

Legalábbis erre enged következtetni Jordi Casamitjana története is, akit állítása szerint azért bocsátottak el a munkahelyéről, mert felhívta a főnökei figyelmét arra a nem elhanyagolható tényre, hogy cégük olyan vállalatok nyugdíjalapjaiba fektet be, amik előszeretettel alkalmaznak akár állatkísérleteket is a terméktesztek során.

Mindez azért különösen érdekes, mert a férfi egyébként pont egy állatjóléttel foglalkozó jótékonysági szervezet, a Kegyetlen Sportok Elleni Liga alkalmazottja volt az ominózus felszólalásig. Bár a két fél között azon továbbra is megy a vita, hogy mi állt az elbocsátás hátterében – Casamitjana állatkísérletekkel szembeni felszólalása, vagy ahogy a szervezet állítja, súlyos kötelezettségmulasztás –, egy nagyon fontos dolgot máris kimondtak a norwich-i munkaügyi bíróságon.

Robin Postle bíró ugyanis úgy ítélte meg, hogy az etikai veganizmus számos ponton megfelel a brit szigeteken 2010 óta érvényben lévő, egyenlőségről szóló törvény által védett filozófiai meggyőződésnek. Többek között annak a kitételnek is, ami kimondja, hogy egy demokratikus társadalomban az adott filozófia nem összeegyeztethetetlen az emberi méltósággal és mások alapvető jogaival.

Teljes mértékben meggyőződtem arról, hogy az etikai veganizmus filozófiai hitet takar

– mondta Postle.

Mit jelent a jövőre nézve az etikai vegánság filozófiai védettsége?

Maga Casamitjana arra számít, hogy a védettség kimondása által könnyebb helyzetbe kerülhetnek az etikai vegánok a munkahelyükön, hiszen az egyenlőségi törvény kiterjesztése miatt a hátrányos megkülönböztetés esetükben is tiltottá válik.

Emellett a Vegan Society szerint ez a precedens értékű – vagyis más ítéletekben és döntéshozatalban is hivatkozható, irányadó – ítélet jelentős hatással lehet majd az oktatásra, az edukációs programokra, a foglalkoztatási szokásokra, a közlekedésre, a munkahelyi struktúrákra, az áruk-szolgáltatások nyújtására és természetesen mindennek alapjára: az állatok védelemre is.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.