Kanadában rövidesen bevezethetik a figyelmeztető jelzések használatát egyes húskészítmények csomagolásán.
A környezetre, egészségre ártalmas termékek csomagolásán már megszokhattuk a különböző figyelmeztető, figyelemfelhívó jeleket, amik arra szolgálnak, hogy a terméket vagy fokozott óvatossággal, vagy jó esetben egyáltalán ne használjuk – gondoljunk mondjuk a cigarettás dobozokon szereplő elrettentő üzenetekre.
Eddig talán utópisztikus elképzelés volt, hogy a szódiummal, cukorral és telített zsírsavakkal megpakolt élelmiszerek is hasonló – nem grafikus, hanem szöveges – jelzésekkel legyenek ellátva, hiszen egyrészt az élelmiszeripari lobbi túl erős, másrészt az ilyen jelzések sokkal több embert érintenének érzékenyen, mint a cigarettás dobozok intelmei, Kanadában ez mégis valósággá válhat.
A Health Canada – az ország közegészségüggyel foglalkozó kormányzati szerve – előterjesztett egy olyan javaslatot, amely bizonyos élelmiszerek esetében kötelezővé tenné a különböző figyelmeztető feliratok elhelyezését a csomagolás elején.
Az előterjesztés alapján azoknak az előre csomagolt élelmiszereknek, amelyek a NBÉ (napi beviteli érték) 15%-át tartalmazzák szódiumból, cukorból, vagy telített zsírsavakból, ezt jól láthatóan és egyértelműen fel kell tüntetniük a csomagolás elején. Ezt azt jelenti, hogy nem elrejtett, kisbetűs, a perforáció mentén nyomtatott szövegről van szó, hanem egy olyan figyelmeztetésről, amit mindenki garantáltan észrevesz, amikor rápillant a csomagolásra.
Számos termék azonban kap egy kis teret, ahogy az előterjesztésben fogalmaznak, mint például az előre csomagolt egytálételek, ahol ez az érték 30%-ra növekszik, illetve sok terméken nem is kellene feltüntetni a figyelmeztetést, mint például a tojáson, vagy a színhúsokon. Hasonlóan a gyümölcsök és zöldségek sem kapnának kiegészítő jelzéseket.
Mit szeretnének elérni a figyelmeztetéssel?
A kanadai lakosság körében elég magas a krónikus betegségek száma. Egyre többen rendelkeznek 2-es típusú cukorbetegséggel és a stroke, valamint a szívelégtelenségek a vezető halálozási okok közt vannak.
Az egyre öregedő kanadai lakosság és a magas vérnyomás, valamint az elhízottság előreláthatóan tovább fogja növelni ezeket a negatív mutatókat. Az egészségtelenedő lakosság pedig nem csak önmagában sajnálatos dolog, de elég komoly anyagi terheket is ró a kormányra, ezáltal pedig az állampolgárokra.
“Az egészségtelen táplálkozás az egyik legnagyobb rizikófaktora a krónikus betegségek és túlsúly okozta gondoknak Kanadában. Az éves közgazdasági terhet 6.6 milliárd dollárra becsülik, melyből a közvetlen betegellátási költség 1.3 milliárd dollárra rúg. […] A szódiumban, cukorban, valamint telített szírsavban gazdag étkezési szokások szorosan összefüggnek az elhízással, illetve a krónikus betegségek kialakulásával. Ezen tápanyagok fogyasztásának csökkentése érdekében tett lépések csökkenthetik a Kanadára nehezedő terheket.”
– áll a javaslatban.
A tápanyagösszetétel és az allergén információk régóta szerepelnek már a termékeken, ezért az ilyen jellegű tájékoztatás nem új keletű, ám ezek alapján nehéz eligazodni egy termék egészségre gyakorolt hatásait illetően.
A Health Canada célja, hogy a megfelelő tájékoztatás következtében sikerüljön mérsékelnie a lakosság körében az egészségre káros összetevők jelenlegi túlfogyasztását, hogy ezzel is javítsanak a lakosság általános egészségi állapotán.

Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.