Most olvasott cikk
Figyelmeztető jelzések kerülhetnek a húsokra és más egészségtelen termékekre Kanadában

Figyelmeztető jelzések kerülhetnek a húsokra és más egészségtelen termékekre Kanadában

Feldolgozott darált hús

Kanadában rövidesen bevezethetik a figyelmeztető jelzések használatát egyes húskészítmények csomagolásán.

A környezetre, egészségre ártalmas termékek csomagolásán már megszokhattuk a különböző figyelmeztető, figyelemfelhívó jeleket, amik arra szolgálnak, hogy a terméket vagy fokozott óvatossággal, vagy jó esetben egyáltalán ne használjuk – gondoljunk mondjuk a cigarettás dobozokon szereplő elrettentő üzenetekre.

Eddig talán utópisztikus elképzelés volt, hogy a szódiummal, cukorral és telített zsírsavakkal megpakolt élelmiszerek is hasonló – nem grafikus, hanem szöveges – jelzésekkel legyenek ellátva, hiszen egyrészt az élelmiszeripari lobbi túl erős, másrészt az ilyen jelzések sokkal több embert érintenének érzékenyen, mint a cigarettás dobozok intelmei, Kanadában ez mégis valósággá válhat.

A Health Canada – az ország közegészségüggyel foglalkozó kormányzati szerve – előterjesztett egy olyan javaslatot, amely bizonyos élelmiszerek esetében kötelezővé tenné a különböző figyelmeztető feliratok elhelyezését a csomagolás elején.

Az előterjesztés alapján azoknak az előre csomagolt élelmiszereknek, amelyek a NBÉ (napi beviteli érték) 15%-át tartalmazzák szódiumból, cukorból, vagy telített zsírsavakból, ezt jól láthatóan és egyértelműen fel kell tüntetniük a csomagolás elején. Ezt azt jelenti, hogy nem elrejtett, kisbetűs, a perforáció mentén nyomtatott szövegről van szó, hanem egy olyan figyelmeztetésről, amit mindenki garantáltan észrevesz, amikor rápillant a csomagolásra.

Számos termék azonban kap egy kis teret, ahogy az előterjesztésben fogalmaznak, mint például az előre csomagolt egytálételek, ahol ez az érték 30%-ra növekszik, illetve sok terméken nem is kellene feltüntetni a figyelmeztetést, mint például a tojáson, vagy a színhúsokon. Hasonlóan a gyümölcsök és zöldségek sem kapnának kiegészítő jelzéseket.

Mit szeretnének elérni a figyelmeztetéssel?

A kanadai lakosság körében elég magas a krónikus betegségek száma. Egyre többen rendelkeznek 2-es típusú cukorbetegséggel és a stroke, valamint a szívelégtelenségek a vezető halálozási okok közt vannak.

Az egyre öregedő kanadai lakosság és a magas vérnyomás, valamint az elhízottság előreláthatóan tovább fogja növelni ezeket a negatív mutatókat. Az egészségtelenedő lakosság pedig nem csak önmagában sajnálatos dolog, de elég komoly anyagi terheket is ró a kormányra, ezáltal pedig az állampolgárokra.

“Az egészségtelen táplálkozás az egyik legnagyobb rizikófaktora a krónikus betegségek és túlsúly okozta gondoknak Kanadában. Az éves közgazdasági terhet 6.6 milliárd dollárra becsülik, melyből a közvetlen betegellátási költség 1.3 milliárd dollárra rúg. […] A szódiumban, cukorban, valamint telített szírsavban gazdag étkezési szokások szorosan összefüggnek az elhízással, illetve a krónikus betegségek kialakulásával. Ezen tápanyagok fogyasztásának csökkentése érdekében tett lépések csökkenthetik a Kanadára nehezedő terheket.”

– áll a javaslatban.

A tápanyagösszetétel és az allergén információk régóta szerepelnek már a termékeken, ezért az ilyen jellegű tájékoztatás nem új keletű, ám ezek alapján nehéz eligazodni egy termék egészségre gyakorolt hatásait illetően.

A Health Canada célja, hogy a megfelelő tájékoztatás következtében sikerüljön mérsékelnie a lakosság körében az egészségre káros összetevők jelenlegi túlfogyasztását, hogy ezzel is javítsanak a lakosság általános egészségi állapotán.

(Plant Based News)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.