Most olvasott cikk
Új felmérés: a húsevés továbbra is az egyik legférfiasabbnak tartott tulajdonság

Új felmérés: a húsevés továbbra is az egyik legférfiasabbnak tartott tulajdonság

Egy új tanulmány szerint a férfiakat az gátolja meg a húsevés felfüggesztésében, hogy attól félnek, emiatt kevésbé lennének férfiasak. Ráadásul minél inkább férfiasnak tartja magát valaki, annál elutasítóbb a veganizmus gondolatával kapcsolatban.

Az Australian National University (ANU) és a University of Canberra (UOC) munkatársai 5.244 ember megkérdezésével végeztek kutatást a nemi szerepek, valamint a húsevés kapcsolatáról. Az adatokat végül 4.897 résztvevő válaszai alapján elemezték ki.

A Sex Roles (Nemi szerepek) folyóiratban megjelent kutatásban arra is kíváncsiak voltak, hogy a megkérdezettek mennyire tartják magukat a jellegzetes nemi szerepeknek megfelelőnek, vagyis a férfiak mennyire gondolják magukról, hogy férfiasak, illetve a nők, hogy nőiesek.

Ezekből az adatokból derült ki például az, hogy az ausztrál férfiak azért nem szándékozzák csökkenteni a húsfogyasztásukat, mert úgy érzik, ez veszélyt jelenthet a férfiasságukra. Valamint hogy a magukat nőiesnek tartó nők és férfiasnak tartó férfiak szükségesnek tartják az állatok fogyasztását.

Vagyis az, hogy mennyire azonosul valaki a klasszikus nemi sztereotípiákkal, alkalmas arra, hogy következtetéseket vonjunk le a húsfogyasztással kapcsolatos hozzáállásáról. A magukat férfias férfinak tartók esetében ez a korreláció erősebb.

A nemi szerepeknek jobban megfelelők veganizmussal szembeni elutasítása fakadhat abból is, hogy míg a húsevést normális és tradicionális dolognak tartják, a veganizmus, vagy vegetarianizmus egy konformitáson túli, radikális dolognak tűnhet.

A húsevés nem férfias, a veganizmus nem nőies

Régóta létező, és kifejezetten káros sztereotípia, hogy az állatok használatát, fogyasztását, hordását elutasító férfiak gyengék, érzelgősek, általánosságban véve nem annyira macsók, mint azok, akik zöldséget maximum köretként, valamilyen állat valamelyik sült része mellé fogyasztanak. Pedig a vegán férfiak tesztoszteronszintje még magasabb is lehet a húst faló társaikénál.

Ráadásul már az is közismert, hogy kizárólag növényi alapú fehérjével is ugyanolyan mértékű izomtömeg-növekedést lehet elérni, mintha folyamatosan csak tejsavóturmixot és állati fehérjét fogyasztanánk.

A Game Changers című dokumentumfilmben megszólaltatott profi sportolók pedig nemcsak erre jelentenek élő példát, hanem arra is, hogy a csúcsteljesítmény eléréséhez is remek eszköz a növényi étrend.

Ausztráliában az egy főre jutó húsfogyasztás az egyik legmagasabb a világon. A kutatók szerint a tanulmány segíthet abban, hogy jobban megértsük, milyen szerepet játszanak a nemek a húsfogyasztásban.

A jövőben a pszichológiai tényezők, mint például a nemi és szociális normák megváltoztatásával talán több ember számára lehetne a veganizmus is vonzó.

(Totally Vegan Buzz)

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.