Most olvasott cikk
A növényi étrend akkor is segíthet a fogyásban, ha feldolgozott ételeket tartalmaz

A növényi étrend akkor is segíthet a fogyásban, ha feldolgozott ételeket tartalmaz

Egy fekete-fehér kockás szalvétával letakart tál, amiben sült krumpli és egy oldalára fektetett növényi alapú burger van, felette egy kéz, ami épp egy krumplit vesz ki a tálból

A túlsúllyal küzdők számára a növényi étrend akkor is segíthet a fogyásban, ha feldolgozott ételeket is fogyasztanak – állítja egy új tanulmány. A négy hónapos vizsgálatot követően a növényi étrendet követő alanyok testsúlya csökkent, az anyagcseréjük pedig javult az állati eredetű termékeket is fogyasztó kontrollcsoportéhoz képest.

A feldolgozott élelmiszer nem mindig a legjobb választás, már amennyiben az egészséges táplálkozás a cél. Minél természetesebb formában fogyasztunk egy ételt, általában annál jobb az egészségügyi hatása is. De a „feldolgozott” jelző, valamint a negatív képzettársítás kezd részben megdőlni, legalábbis ami a növényi alapú termékeket illeti. Pedig a növényi húsalternatívák elleni dezinformációs kampány egyik legerősebb ütőkártyája jó ideje a termékek feldolgozott jellegének hangoztatása volt. Egy friss elemzés most újabb bizonyítékokkal szolgálhat arról, hogy a növényi élelmiszerek még akkor is jobbak, ha történetesen feldolgozott formában fogyasztjuk őket.

A Vegconomist számolt be arról az elemzésről, amelyet a Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) kutatói végeztek egy korábbi tanulmány kapcsán. Az általuk górcső alá vett tanulmányt még 2020-ban publikálták. Ez azt vizsgálta, hogy milyen hatással van az alacsony zsírtartalmú vegán étrend a testsúlyra, inzulinyérzékenységre stb. A PCRM kutatói ezt a tanulmányt vetették alá másodlagos elemzésnek, hogy kiderüljön, mi a helyzet a feldolgozott növényi élelmiszerek egészségügyi hatásaival. Az eredmények tovább erősítik a növényi étrend egészségmegőrző szerepét.

Az új tanulmányunk fontos emlékeztető, hogy a feldolgozottnak tekintett növényi élelmiszerek, mint a babkonzerv, zabkása vagy vega hamburger, igazából beletartozhatnak az egészséges étrendbe. Ezek segítségével hatékonyan felvehetjük a harcot az Amerikát fenyegető, étkezéshez köthető krónikus betegségek járványával szemben

– nyilatkozta Hana Kahleova, a PCRM kutatási vezetője.

A feldolgozottság mértéke nem olyan fontos, mint a növényi forrás

Az eredeti tanulmányban 244 résztvevőt osztottak két csoportba, és tizenhat hét elteltével megvizsgálták az egészségügyi értékeik változását. Az egyik csoport alacsony zsírtartalmú növényi étrendet követett (kalórialimit nélkül), a másik csoport pedig a megszokott étrendjét folytatta. A résztvevők háromnaponta jelentették az elfogyasztott ételeket.

A tanulmány megállapította, hogy a növényi étrendet követő csoport tagjai átlagosan 5,9 kg-ot fogytak a tizenhat hét alatt. A PCRM kutatói a másodlagos elemzéshez a NOVA-skálát használták, ami 1-től 4-ig kategorizálja az élelmiszereket feldolgozottsági szintjük alapján. Az 1-es a legkevésbé feldolgozott, a 4-es szint pedig az ultrafeldolgozott kategóriát jelentette.

Habár a feldolgozott élelmiszereket általában a testsúlynövekedéssel szokták összefüggésbe hozni, ez a tizenhat hetes klinikai vizsgálat rávilágított, hogy az állati eredetű élelmiszerek csökkentése és azok növényi élelmiszerekkel történő helyettesítése jelentős súlyvesztéshez vezet. És ez független attól, hogy a növényi élelmiszer milyen mértékben feldolgozott

– olvasható a tanulmányban.

A súlyveszteséggel leginkább összefüggésbe hozható három faktor a feldolgozott, minimálisan feldolgozott, valamint az ultrafeldolgozott állati élelmiszerek fogyasztásának csökkentése volt. A kutatók úgy gondolják, ennek az oka a bevitt kalóriák csökkenése, az élelmi rostok fogyasztásának megnövekedése, valamint az étkezést követő megnövekedett energiafelhasználás, amely az anyagcseréhez szükséges.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének