A túlsúllyal küzdők számára a növényi étrend akkor is segíthet a fogyásban, ha feldolgozott ételeket is fogyasztanak – állítja egy új tanulmány. A négy hónapos vizsgálatot követően a növényi étrendet követő alanyok testsúlya csökkent, az anyagcseréjük pedig javult az állati eredetű termékeket is fogyasztó kontrollcsoportéhoz képest.
A feldolgozott élelmiszer nem mindig a legjobb választás, már amennyiben az egészséges táplálkozás a cél. Minél természetesebb formában fogyasztunk egy ételt, általában annál jobb az egészségügyi hatása is. De a „feldolgozott” jelző, valamint a negatív képzettársítás kezd részben megdőlni, legalábbis ami a növényi alapú termékeket illeti. Pedig a növényi húsalternatívák elleni dezinformációs kampány egyik legerősebb ütőkártyája jó ideje a termékek feldolgozott jellegének hangoztatása volt. Egy friss elemzés most újabb bizonyítékokkal szolgálhat arról, hogy a növényi élelmiszerek még akkor is jobbak, ha történetesen feldolgozott formában fogyasztjuk őket.
A Vegconomist számolt be arról az elemzésről, amelyet a Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) kutatói végeztek egy korábbi tanulmány kapcsán. Az általuk górcső alá vett tanulmányt még 2020-ban publikálták. Ez azt vizsgálta, hogy milyen hatással van az alacsony zsírtartalmú vegán étrend a testsúlyra, inzulinyérzékenységre stb. A PCRM kutatói ezt a tanulmányt vetették alá másodlagos elemzésnek, hogy kiderüljön, mi a helyzet a feldolgozott növényi élelmiszerek egészségügyi hatásaival. Az eredmények tovább erősítik a növényi étrend egészségmegőrző szerepét.
Az új tanulmányunk fontos emlékeztető, hogy a feldolgozottnak tekintett növényi élelmiszerek, mint a babkonzerv, zabkása vagy vega hamburger, igazából beletartozhatnak az egészséges étrendbe. Ezek segítségével hatékonyan felvehetjük a harcot az Amerikát fenyegető, étkezéshez köthető krónikus betegségek járványával szemben
– nyilatkozta Hana Kahleova, a PCRM kutatási vezetője.
A feldolgozottság mértéke nem olyan fontos, mint a növényi forrás
Az eredeti tanulmányban 244 résztvevőt osztottak két csoportba, és tizenhat hét elteltével megvizsgálták az egészségügyi értékeik változását. Az egyik csoport alacsony zsírtartalmú növényi étrendet követett (kalórialimit nélkül), a másik csoport pedig a megszokott étrendjét folytatta. A résztvevők háromnaponta jelentették az elfogyasztott ételeket.
A tanulmány megállapította, hogy a növényi étrendet követő csoport tagjai átlagosan 5,9 kg-ot fogytak a tizenhat hét alatt. A PCRM kutatói a másodlagos elemzéshez a NOVA-skálát használták, ami 1-től 4-ig kategorizálja az élelmiszereket feldolgozottsági szintjük alapján. Az 1-es a legkevésbé feldolgozott, a 4-es szint pedig az ultrafeldolgozott kategóriát jelentette.
Habár a feldolgozott élelmiszereket általában a testsúlynövekedéssel szokták összefüggésbe hozni, ez a tizenhat hetes klinikai vizsgálat rávilágított, hogy az állati eredetű élelmiszerek csökkentése és azok növényi élelmiszerekkel történő helyettesítése jelentős súlyvesztéshez vezet. És ez független attól, hogy a növényi élelmiszer milyen mértékben feldolgozott
– olvasható a tanulmányban.
A súlyveszteséggel leginkább összefüggésbe hozható három faktor a feldolgozott, minimálisan feldolgozott, valamint az ultrafeldolgozott állati élelmiszerek fogyasztásának csökkentése volt. A kutatók úgy gondolják, ennek az oka a bevitt kalóriák csökkenése, az élelmi rostok fogyasztásának megnövekedése, valamint az étkezést követő megnövekedett energiafelhasználás, amely az anyagcseréhez szükséges.

Amatőr tájképfotós, öko-podcaster és állatjogi aktivista, aki lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. Több civil egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. Szabadidejét leginkább olvasásra, túrázásra, önképzésre és angol nyelvű vegán videók feliratozására fordítja.