Most olvasott cikk
Feketebabos burger – ez a fehérjedús zöldségpogácsa lehet a grillszezon favoritja

Feketebabos burger – ez a fehérjedús zöldségpogácsa lehet a grillszezon favoritja

Hamburgerzsemlében zöldségpogácsa, saláta, karamellizált hagyma, paradicsom, mellette külön edényben avokádókrém.

Növényi alapú hamburgert készíteni tulajdonképpen nem nagy ördöngösség: rengeteg receptvariációból válogathatsz. Készíthetsz például diós céklaburgert, vagy kipróbálhatod ezt a feketebabos burgert is.

A feketebab remek növényi fehérjeforrás, emellett gazdag rostban, ami segíti az emésztést és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosít. Alacsony glikémiás indexének köszönhetően stabilizálhatja a vércukorszintet, így cukorbetegek számára is előnyös lehet. Magas foláttartalma támogatja a sejtek egészséges működését, különösen fontos terhesség alatt. Emellett antioxidánsai és káliumtartalma révén hozzájárulhat a szív- és érrendszer védelméhez is.

A fűszeres babpogácsa mellé tökéletesen passzol az avokádókrém, a karamellizált hagyma, a friss paradicsom, a ropogós saláta és a burgerzsemle, de egyéb körettel is megállja a helyét.

A grillszezon egyik nagy favoritja lehet: kerti tárcsalapon sütve is remekül működik. Ha azonban grillezni szeretnéd, arra érdemes jó előre felkészülni. A pogácsákat ebben az esetben ugyanis praktikus sütés előtt néhány órára hűtőbe tenni, hogy jól összeálljanak, és tárcsalapon sütve is egyben maradjanak.

Hozzávalók

2 db 140g-os pogácsához

  • 240 g konzerves feketebab
  • 60 g vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 g fűszerpaprika
  • 3 g füstölt fűszerpaprika
  • 2 g só
  • 1,5 g őrölt római kömény
  • 2 teáskanál vegán Worcestershire-szósz
  • 2 teáskanál szójaszósz
  • 20 g zabpehelyliszt
  • 3 evőkanál olívaolaj*

*2 evőkanál a masszába, 1 evőkanál a sütéshez.

A feketebabos burger elkészítése

  1. A feketebabkonzervet szűrd le, öblítsd át alaposan folyó víz alatt, majd csepegtesd le, és tedd egy tálba. Villával törd össze: ha simább állagot szeretnél, dolgozd el alaposabban, ha viszont rusztikusabb, texturált pogácsára vágysz, akkor csak enyhén nyomkodd szét.
  2. A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel, majd add a babhoz.
  3. Tedd hozzá a fűszereket, a Worcestershire-szószt, a szójaszószt, a zabpehelylisztet és 2 evőkanál olívaolajat. Alaposan keverd össze, hogy jól formázható masszát kapj.
  4. Formázz belőle két egyforma pogácsát.
  5. Egy serpenyőben hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat, és pirítsd a pogácsákat közepes lángon mindkét oldalukon aranybarnára.
  6. Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig.
  7. Burgerzsemlében (szükség szerint GM zsemlében), kedved szerinti zöldségekkel tálald, de önmagában, saláta mellé is szuper.

© 2025 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének