Növényi alapú hamburgert készíteni tulajdonképpen nem nagy ördöngösség: rengeteg receptvariációból válogathatsz. Készíthetsz például diós céklaburgert, vagy kipróbálhatod ezt a feketebabos burgert is.
A feketebab remek növényi fehérjeforrás, emellett gazdag rostban, ami segíti az emésztést és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosít. Alacsony glikémiás indexének köszönhetően stabilizálhatja a vércukorszintet, így cukorbetegek számára is előnyös lehet. Magas foláttartalma támogatja a sejtek egészséges működését, különösen fontos terhesség alatt. Emellett antioxidánsai és káliumtartalma révén hozzájárulhat a szív- és érrendszer védelméhez is.
A fűszeres babpogácsa mellé tökéletesen passzol az avokádókrém, a karamellizált hagyma, a friss paradicsom, a ropogós saláta és a burgerzsemle, de egyéb körettel is megállja a helyét.
A grillszezon egyik nagy favoritja lehet: kerti tárcsalapon sütve is remekül működik. Ha azonban grillezni szeretnéd, arra érdemes jó előre felkészülni. A pogácsákat ebben az esetben ugyanis praktikus sütés előtt néhány órára hűtőbe tenni, hogy jól összeálljanak, és tárcsalapon sütve is egyben maradjanak.
Hozzávalók
2 db 140g-os pogácsához
- 240 g konzerves feketebab
- 60 g vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 6 g fűszerpaprika
- 3 g füstölt fűszerpaprika
- 2 g só
- 1,5 g őrölt római kömény
- 2 teáskanál vegán Worcestershire-szósz
- 2 teáskanál szójaszósz
- 20 g zabpehelyliszt
- 3 evőkanál olívaolaj*
*2 evőkanál a masszába, 1 evőkanál a sütéshez.
A feketebabos burger elkészítése
- A feketebabkonzervet szűrd le, öblítsd át alaposan folyó víz alatt, majd csepegtesd le, és tedd egy tálba. Villával törd össze: ha simább állagot szeretnél, dolgozd el alaposabban, ha viszont rusztikusabb, texturált pogácsára vágysz, akkor csak enyhén nyomkodd szét.
- A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel, majd add a babhoz.
- Tedd hozzá a fűszereket, a Worcestershire-szószt, a szójaszószt, a zabpehelylisztet és 2 evőkanál olívaolajat. Alaposan keverd össze, hogy jól formázható masszát kapj.
- Formázz belőle két egyforma pogácsát.
- Egy serpenyőben hevíts fel 1 evőkanál olívaolajat, és pirítsd a pogácsákat közepes lángon mindkét oldalukon aranybarnára.
- Tedd sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 180 °C-ra előmelegített sütőben 15 percig.
- Burgerzsemlében (szükség szerint GM zsemlében), kedved szerinti zöldségekkel tálald, de önmagában, saláta mellé is szuper.

Varga Szilárd több mint 25 éve dolgozik szakácsként, de 2019-ben végleg szakított az állati eredetű alapanyagokkal. Egy jógára épülő életmódváltó program során belső meggyőződésből váltott növényi étrendre, és azóta teljes szívvel ezt az utat képviseli. Szakmai tudását ma már a vegán gasztronómia szolgálatába állítja, hitelesen és szenvedéllyel. Célja, hogy inspirálja az embereket az együttérzőbb és tudatosabb étkezésre.