A gombás spagetti önmagában egy mindennapi tésztaétel lenne, fehérborral, mustárral és kaporral társítva azonban már a legkevésbé sem hétköznapi ízélmény. Egyszerre otthonos és izgalmas fogás ez, amelynek elkészítése mellett szól az is, hogy nagyon gyorsan elkészül.
Nyugtatóan krémes, mégis kellően pikáns – ez a spagetti minden falatban egyszerre simogat és felpezsdít. A fehérbor és a mustár elegáns savassága szépen kiegyensúlyozza a növényi tej lágy selymességét, míg a friss kapor és a pirított gomba földes, karakteres jegyeket visz a tányérra.
A kaprot egyébként is praktikus minél gyakrabban fogyasztani számos jótékony hatása miatt. Ezek közé sorolható többek között, hogy gazdag antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatású, támogathatja a szív egészségét, valamint segítheti a vércukorszint szabályozását. Kis mennyiségben tartalmaz A- és C-vitamint, kalciumot, vasat, mangánt.
A gombafogyasztás pedig egyes kutatások szerint az agyi egészséghez járulhat hozzá. A gomba kitinben gazdag, ennek köszönhetően jó élelmirost-forrás. Béta-glükánokat is tartalmaz, így csökkenti a koleszterinszintet. Ráadásul azon kevés élelmiszerek egyike, amely képes D-vitamint felvenni, még ha csak tíz percig is éri a napfény, így természetes módon tartalmazza ezt a vitamint.
Egyszerre otthonos és izgalmas tésztaétel ez a fehérboros-mustáros, kapros-gombás spagetti. Tökéletes választás lehet akár egy hűvös estén is, amikor valami különlegesre vágysz, de nincs kedved órákig főzni.
Hozzávalók
2 adaghoz
- 200 g durumspagetti (vagy gluténmentes spagetti)
- 500 g barna csiperkegomba
- kb. 2 evőkanál olívaolaj
- 2-3 gerezd fokhagyma, finomra vágva
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 dl száraz fehérbor*
- 1-2 teáskanál mustár
- 150 ml szójatej**
- 1 marék friss kapor***
- só
- frissen őrölt bors
- szerecsendió
- 1-2 evőkanál keményítő****
*Vigyázz, nem minden bor vegán, érdemes ezért vásárlás előtt utánajárni annak, használ-e a borászat állati eredetű alapanyagokat például a derítés során.
**Más alapanyagból készült növényi tejjel is elkészíthető.
***Ha nem tudsz friss kaprot használni, helyettesítheted szárítottal is, de a frissel lesz teljes az ízélmény.
****Mi borsókeményítőt használtunk, de burgonya- vagy kukoricakeményítővel is működik.
A kapros-gombás spagetti elkészítése
- Főzd meg a spagettit sós vízben al dentére – nem túl puhára, de nyers se legyen. Szűrd le, és tegyél félre egy keveset a főzővízből.
- Tisztítsd meg és szeleteld fel a gombát. Egy nagy serpenyőben hevíts olívaolajat, majd pirítsd le a gombát magas lángon, amíg enyhén aranybarna lesz. Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd párold pár percig.
- Öntsd fel a fehérborral, és közepes lángon főzd néhány percig, hogy az alkohol elpárologjon.
- Keverd bele a mustárt, majd öntsd hozzá a növényi tejet. Alacsony lángon forrald fel, majd pici vízzel elkevert keményítővel állítsd be a preferált krémességet, ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, és szórd bele az apróra vágott kaprot.
- Forgasd bele a leszűrt tésztát a mártásba, és ha szükséges, lazítsd egy kevés főzővízzel.
- Tálaláskor díszítsd friss kaporral, és akár cseppenthetsz rá egy kis citromlevet is. Jól áll neki a fekete szezám. Ízrobbanásért pedig biocitrom héját is reszelj rá tálaláskor!

Lajos Laura több mint hét éve élvezi a vegán életmódot, amely számára nemcsak táplálkozási forma, hanem tudatos döntés a bolygó, az állatok és a saját egészsége érdekében. Vegán séfként és életmód tanácsadóként nap mint nap azon dolgozik, hogy megmutassa: az etikus étkezés lehet változatos, izgalmas és nagyon is finom. Hiszi, hogy a jövő kulcsa a fenntarthatóságban, a tudatosságban és az együttérzésben rejlik – ezek az értékek pedig minden egyes receptjében ott vannak.