lencsés receptek

Ezogelin çorbası: a török vöröslencse-leves

Hozzávalók

Neked ajánljuk

Sültpaprika-krémleves díszes tálban

Sültpaprika-krémleves fűszeres pirított csicseriborsóval

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Szürke színű, fekete szezámos fagylalt egy fehér tálban

Szezám Éjszakája fagylalt – misztikus ízek nyárutóra

Az ezogelin çorbası a török konyha egyik legnépszerűbb levese, fő összetevői a vörös lencse, a bulgur és a menta. Tökéletes választás lehet a hideg téli napokon, ráadásul egyszerű és nem igényel sok időt az elkészítése.

Törökországban hagyományosan az étkezést levessel kezdik, azonban ezt a bulguros vöröslencse-levest gyakran reggelire is fogyasztják a másnaposság gyógymódjaként. Általában török lapos kenyérrel, chilis vajjal, valamint citromszeletekkel tálalják.

Hozzávalók (6 adaghoz):

A leveshez:

  • 1 közepes fej fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 150 g vörös lencse
  • 150 g bulgur
  • 50 g rizs
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1,5 l zöldségalaplé/víz
  • 1 evőkanál szárított menta
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • só, bors

A tetejére:

  • 2 evőkanál olívaolaj/vegán vaj
  • ½ teáskanál őrölt chilipaprika
  • friss citrom leve

Elkészítés:

  1. Egy nagyobb lábasban hevíts fel két evőkanál olajat. Add hozzá a felkockázott hagymát és alacsony lángon pirítsd öt percig, majd add hozzá a zúzott fokhagymát.
  2. Egy perc után húzd le a tűzről és keverd hozzá a fűszerpaprikát. Miután visszatetted, adj hozzá sűrített paradicsomot és pirítsd még két percig.
  3. Ezután jöhet az átmosott vörös lencse, bulgur és rizs. Ezeket egy perc kevergetés után öntsd fel másfél liter zöldségalaplével vagy vízzel, sózd, borsozd és add hozzá a mentát, majd főzd lefedve 30 percen keresztül (időnként keverd át, hogy ne tapadjon le).
  4. Amíg fő a leves, addig elkészítheted az olajat, ami majd a leves tetejére fog kerülni. Egy serpenyőben melegíts fel két evőkanál olívaolajat vagy vegán vajat és a tűzről félrehúzva keverj hozzá fél teáskanál őrölt chilipaprikát.
  5. Ha szükséges a végén víz hozzáadásával állítsd be a leves állagát.
  6. A kész levesre tálaláskor önts a chiliolajból és ízesítsd friss citrommal.

Ez a cikk is érdekelhet:

Egér a természetben

Egerek a házban? Így tarthatod távol a téli menedéket kereső rágcsálókat

Domján Csenge korábban biomérnök hallgató volt, jelenleg szociológiát tanul az ELTE-n. Már 7 éve vegán az állatokért és a környezetért. Célja, hogy tanulmányain keresztül a veganizmus tudományos aspektusait közérthetővé tegye és környezetvédelmi vonatkozásaiban segítsen eligazodni másoknak. Szívesen kísérletezik receptekkel, ezzel megmutatva a növényi alapú ételek sokszínűségét.

Küldd tovább a cikket!

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének