Most olvasott cikk
Ezek a menhelyi kutyusok életükben először látnak takarót – a reakciójuk szívmelengető

Ezek a menhelyi kutyusok életükben először látnak takarót – a reakciójuk szívmelengető

Menhelyi kutyusok először látnak takarót

Egyáltalán nem könnyű a menhelyi kutyák élete, de sokuknak a menhelyre való bekerülés szabadulást is jelent. Rengeteg kutyus érkezik például szaporító telepekről, ahol évekig gyötrelmes körülmények között tengődtek. Számukra szinte megváltás a menhely vagy egy puha takaró. 

Van egy sajátos hagyomány az amerikai Peyton városában található National Mill Dog Rescue (NMDR) menhelyen. “Minden alkalommal, amikor új mentettek érkeznek hozzánk, mindannyian kapnak egy takarót”- mondja Melody Kathava, a szervezet média menedzsere a The Dodonak.

menhelyi kutyák
Fotó: Melody Kathava/National Mill Dog Rescue

Ez egy különleges pillanat a mentett kutyák számára. Sokan érkeznek közülük szaporító telepekről, vannak, akik sosem láttak még takarót, sosem feküdtek még egy puha és kényelmes pokrócon.

Legtöbbjük olyan ketrecekben élt, melyeknek drótokból van az alja. Így amikor először találkoznak ezekkel a takarókkal, nem teljesen tudják, mit kellene tenniük – meséli Melody.

Az NMDR nemrég meg is osztott egy megható videót erről a Facebookon. Ezen egy új, 16 kutyából álló csoportot mutatnak be, akiket frissen mentettek szaporítóktól. A kisfilmben jól látható, hogy néhány kiskutya még egyáltalán nem tudja, mire való a kapott pokróc. Mások – mint például a kis corgi – rövid időn belül rájönnek arra, hogy mire is szolgál az ajándék és örömmel veszik birtokba.

A videóban látható kutyák július 3-án kerültek be a szervezethez, és sajnos jóval több orvosi ellátásra szorultak, mint általában szokás. Néhányuknak bőrproblémája volt, míg mások – mint a barna cocker spániel – teljesen vakon érkeztek.

A köztük lévő különbségek ellenére az összes kutya ugyanúgy reagált az üdvözlő ajándékokra. És bár a legtöbbjüknek eddig borzalmas élete volt, mégsem bizonyultak bizalmatlannak.

Örökbeadáskor sem távoznak üres kézzel

Kahtava szerint a menhelyi kutyák tétovázó reakciója nem szokatlan. “Sokan csinálják az elővigyázatos szimatolást. Néhányuk pedig ráugrik a pokrócra, mintha ez lenne a legjobb dolog, amit valaha láttak. Szerencsére egy idő után még a legbizonytalanabb kutyák is elterülnek a takarókon, és élvezik a kényelmet.”

Minden bizonnyal elég gyorsan megtanulják nagy becsben tartani őket. Legtöbbjüket rendszeresen látni, ahogy magukhoz ölelik a takarójukat – folytatja Melody.

Amikor eljön az örökbeadás ideje, minden kutya kap egy vadiúj pokrócot, hogy hazavihesse magával. Ez egy nagyon különleges része a menhely örökbefogadási folyamatának, mely az idők folyamán már szinte megható szertartássá vált.

menhelyi kutyák
Fotó: Melody Kathava/National Mill Dog Rescue

A menhely pokrócai egyébként a nagylelkű közösségi média követőiktől származnak, akik folyamatosan segítik adományokkal menhelyi kutyák életét. Az ő támogatásuknak köszönhetően, minden édes kiskutya megtapasztalhatja, milyen is az első takaró. És a végén meg is tarthat egyet búcsúajándékként.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.