Kínai húspiac

Éves szinten 90.000 haláleset köthető a megnövekedett húsfogyasztás miatti légszennyezettséghez Kínában

Az ország jelentős mértékben megnövelte húsfogyasztását az elmúlt évtizedekben, ami közvetlenül hozzájárult a légkörbe jutó ammónia, ezzel együtt pedig a szálló por által okozott halálesetek emelkedéséhez.

Egy frissen megjelent tanulmány állításai szerint a húsfogyasztás ugrásszerű megnövekedése számos korai halálesetért tehető felelőssé Kínában. Mindennek a nagyipari állattartás elképesztő környezetkárosító hatásaihoz van köze, névlegesen az ammóniaszennyezéshez.

A kutatás – melyet a China University és az angliai University of Exeter munkatársai jegyeznek – decemberben jelent meg a Nature Food című tudományos folyóiratban.

A vizsgálódás fő tárgyát az képezte, hogy milyen módon változtak az ország lakosainak táplálkozási szokásai, valamint hogy milyen módon alkalmazkodott a megnövekedett húsfogyasztáshoz az élelmiszeripar.

Az időszakra vonatkoztatva a húsfogyasztás kapcsán ugyanis elképesztő, 433%-os növekedés figyelhető meg. Ezzel egy időben pedig a mezőgazdasági forrásból származó ammóniakibocsátás majdnem a duplájára emelkedett, melynek 63%-áért a megváltozott táplálkozási szokások tehetők felelőssé – állítják a kutatók. Legjelentősebb forrásai az állati ürülék, valamint a takarmánynövények termesztéséhez használt műtrágya.

Kína népessége az utóbbi 30 évben gyors növekedésnek indult és az egyes emberek által fogyasztott hús mennyisége napi 30 grammról 150 grammra emelkedett

– mondja a kutatást vezető Hong Kong-i professzor, Amos Tai Pui-kuen.

Az ammónia megnövekedett jelenléte a légkörben azért jelent komoly problémát, mert más szennyezőanyagokkal keveredve PM2,5 besorolású (2,5 mikrométernél kisebb) szálló port alkot, ami nem csak könnyen belélegezhető, de jó eséllyel nem is ürül ki a tüdőből. Túlzott belélegzése vaksághoz, szívproblémákhoz, tüdőrákhoz és halálhoz is vezethet.

Légszennyezettség és halálozások

A szálló por okozta megbetegedések hazánkban is nagyon komoly gondot okoznak. Európa egyik legszennyezettebb levegőjű országaként 2020-ban a Mathias Corvinus Collegium (MCC) Klímapolitikai Intézete által végzett kutatás szerint 13.000 honfitársunk haláláért volt felelős a rossz levegőminőség.

Kínában ez a szám évente 1,83 millióra rúg. Ennek 5%-a, vagyis kicsit több mint 90.000 haláleset írható a megváltozott étkezési szokások számlájára a kutatás alapján.

A tanulmány szerzői szerint viszont ez a szám drasztikusan – mintegy 75.000-rel – csökkenthető lenne, ha a 2016-ban kiadott táplálkozási útmutató alapján étkeznének az emberek, ami naponta 40-75 gramm – nagyjából egy tenyérnyi – hús fogyasztását javasolja.

A megtörtént károkozást természetesen már nem tudjuk kijavítani, amit viszont tudunk, hogy változtatunk a táplálkozási szokásainkon, főként a zöldségek és a nagyon kevés hús irányába

nyilatkozta Amos Tai Pui-kuen professzor a South China Morning Postnak.

Reméljük, hogy az emberek nem csak a saját egészségükért, de a környezet egészségéért is meghozzák a helyes döntést

– tette hozzá a tanulmány társszerzője, Lam Hon-ming.

2019-ben egy ENSZ jelentés már figyelmeztetett a szálló por és a légszennyezettség okozta veszélyekre. 70 ország 250 szakértője jelezte, hogy a romló levegő a következő 30 évben „milliók korai halálához vezethet”, legfőképp Ázsiában és Afrikában. Emiatt nem is meglepő, hogy az ENSZ is a kevesebb húst tartalmazó étrendeket javasolja.

(Plant Based News, South China Morning Post)

Ez a cikk is érdekelhet:

Kollázs: három fotó egymás mellett, mindegyiken Zendaya szerepel

Újabb budapesti vegán étteremben tűnt fel Zendaya

A nyáron Budapesten forgató Zendaya a Napfényes Étterem után ismét

Kőrösi Bogdán írás iránti szeretete hosszú évekre nyúlik vissza. Az ELTE BTK egyetemi újságjának hasábjain és több online felületen jelentek meg cikkei, filmkritikái, beszámolói. Az írás mellett lelkesen érdeklődik a fenntarthatóság és a természetvédelem iránt. A Mondolo Egyesület alapítótagjaként rendszeresen részt vesz környezeti neveléssel, fenntarthatósággal és ismeretterjesztéssel kapcsolatos projektek szervezésében és lebonyolításában. A veganizmus jelenti számára azt az életfilozófiát, amivel kompromisszumok nélkül tud azonosulni, immáron közel egy évtizede.

Küldd tovább a cikket!

Kövess minket Facebookon is!

Neked ajánljuk

Panna cotta kék tányéron, körülötte fügék, fügelevelek

Fügés panna cotta – légiesen elegáns desszert az ősz ízeivel

Káposztás gnocchi kék tányérban, céklakrémmel körülvéve, rajta pirított tofukockák

Káposztás gnocchi céklakrémmel és füstölt tofuval – ünnepi ízek hétköznapokra

Két szelet káposztás rétes fehér tányéron

Káposztás rétes – pikk-pakk betölti a konyhád a füstösen édeskés, nosztalgikus illata

Legnépszerűbb

Receptajánlók és a legfontosabb tippek a tudatos élethez

Csatlakozz 40 000 fős hírlevél-közösségünkhöz, és kapj heti inspirációkat.

Olvass tovább:

Szűrők

Elkészítési idő

Elkészítési idő

Recept típusa

Recept típusa filter

Konyha

Konyha filter

Allergén

Allergének