Most olvasott cikk
Európai állatkertek buktak le, alapvető előírásokat szegtek meg

Európai állatkertek buktak le, alapvető előírásokat szegtek meg

Egy majom egy rács mögött, feltehetően egy állatkertben, mindkét kezével a rácsot fogja és kifelé néz

Az állatkerti körülmények nem elfogadhatóak számos európai intézményben egy brit jótékonysági szervezet vizsgálata szerint. Van, ahol a víziló nem kapott medencét, de olyan esetet is regisztráltak, aminek során nagy hidegben zárták ki az elefántokat a menedékükből. A szervezet szerint a probléma részben abból fakad, hogy az állatkerteket ellenőrző testület fennmaradása a befizetett tagdíjaktól függ, ez pedig csökkenti a szigort.

Európa-szerte futott súlyos állatjóléti problémákba az Aspinall Alapítvány (Aspinall Foundation) egy tizenkét európai ország 29 különböző állatkertjére kiterjedő, átfogó vizsgálat során – számolt be a One Green Planet. A brit jótékonysági szervezet 18 hónapon keresztül elemezte az érintett intézményeket. Ennek során több mint háromezer esetben jutottak arra, hogy megsértették az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (European Association of Zoos and Aquaria, EAZA) előírásait.

Az európai állatkerteket és akváriumokat tömörítő szervezet célja az állatgondozás és a populációkezelés magas színvonalának biztosítása. Az EAZA-akkreditáció – elméleti szinten – garancia lenne arra, hogy a tagsággal rendelkező állatkertek optimális állatjóléti feltételeket garantálnak. Bizonyos időközönként át is kell esniük ezeknek a létesítményeknek egy átvilágításon, a minősítés megtartása végett.

Az EAZA legfrissebb – 2023 októberi – adatai alapján teljes tagsággal 308 intézmény rendelkezik, ideiglenessel húsz, valamint a felvételre is húsz várakozik. A teljes akkreditációval rendelkező intézmények közé sorolható egyébként az a nürnbergi állatkert is, amely a közelmúltban tömeges eutanázia mellett döntött.

Az állatkert igazgatója, Dag Encke jelentette be, hogy az állatkertben élő páviánpopuláció közel felét kiirtják, miután sikertelenül próbáltak gátat szabni a populáció gyors gyarapodásának. A 25 egyedre tervezett majomházban így már 45 pávián zsúfolódott össze. A helyhiány pedig egyre több szociális problémát és véres összecsapásba torkolló konfliktust szült az állatok között.

Elkeserítő állatkerti körülményeket lepleztek le

Az Aspinall Alapítvány számos elszomorító esetet tárt fel, amelyek mind az állatokkal való rossz állatkerti bánásmódról árulkodnak.

  • Elefántokat zártak ki a menedékükön kívülre, mégpedig a hidegben.
  • Betonkerítéssel körülvéve, bármiféle búvóhely nélkül tartanak medvéket.
  • Egy vízilónak pedig nem biztosítottak medencét.

A jelentés szerint az EAZA két komoly hibát követ el, ezek pedig hosszabb távon az állatkerti körülmények romlását eredményezik. Az egyik, hogy ellenőrzik ugyan az akkreditált intézményeket, de ezt mindig előre bejelentik, és még ezek között is sok idő, hét-tíz év telik el. A másik nagy problémaként pedig azt vetették fel, hogy az EAZA fennmaradása nagyrészt függ a tagdíjaktól. Ez pedig megmutatkozhat a szervezet szigorúságában, vagy inkább annak hiányában az Aspinall Alapítvány szerint.

© 2018-2023 Prove.hu – Empátia Sztori Nonprofit Kft.