A Vivera csoport lett az első európai vállalat, amely teljesen megszüntette a húsipari termékek forgalmazását. Helyette vegán húspótlókat árul Európa-szerte.
A vállalat eladta a fagyasztott mirelit húsokat forgalmazó vállalatát, az Enkco-t a holland Van Loon csoportnak. Ezzel a lépéssel elérték, hogy a Vivera csoport vállalatai már csak vegán termékeket forgalmazzanak. A csoport tagjai közé tartozik a Vivera, a Culifrost és a Dutch Tofu Company.
„Az állati eredetű termékektől való elfordulás hozzá fogja segíteni a vállalatcsoportot, hogy az európai vegán élelmiszeripar növekedési lehetőségeire koncentráljon”
– nyilatkozott a Vivera csoport egy sajtóközleményben. A vállalat piaci pozíciója erős a régióban, köszönhető ez a Vivera márkanévnek, amely olyan vegán húspótlókat is forgalmaz, mint a zsírmentes vegán bacon.
„A világon az első olyan vállalat vagyunk, amely végleg búcsút mondott a húskészítményeknek a vegán termékek javára. Mostantól csak növényi alapú ételeket forgalmazunk, hiszen ezek lassan meghódítják a világot”
– nyilatkozta Willem van Weede, a Vivera vállalatcsoport ügyvezető igazgatója.
„Egyre több és több fogyasztó fedezi fel, hogy a növényi alapú termékek ugyanolyan ízletesek, mint az állati hús. Ezenfelül rengeteg pozitív hatása van az emberi egészségre, környezetre és állatjóllétre”
– folytatta Van Weede.
Az ügyvezető azt is hozzátette, hogy a húsipari vállalatától való megszabadulás lehetővé teszi, hogy a csoport tovább erősítse a nemzetközi jelenlétét.
Vivera és a vegán ételek
Múlt évben a Vivera forgalomba hozta az első vegán steaket. A húsmentes verzió szójából, búzasikérből, napraforgóolajból és céklából készült.
A terméket 400 Tesco áruházban lehetett kapni. Az első 40.000 darabos szállítmányt szinte rögtön eladták. Gert Jan Gombert, a Vivera kereskedelmi vezetője szerint
a vegán steakek szinte kirepültek a Tesco polcairól.
A bevezetés óta több mint egymillió növényi alapú steaket vásároltak a Tescoban.
Azóta a Vivera számtalan másik terméket hozott forgalomba, például aszalt zöldségeket, shawarma kebabot és hamburgerpogácsákat. Ezzel elérhetővé szeretnék tenni a növényi alapú táplálkozást mindenki számára.
„Mi a Viveránál hiszünk abban, hogy az élet szebb, ha kevesebb húst fogyasztasz. A vegán termékek könnyűvé teszik a döntést: több élet, kevesebb hús”
– olvasható a vállalat weboldalán.
Budapesten jártam egyetemre és végeztem közgazdaságtan szakon. Már akkor is visszásnak tartottam a fogyasztói társadalom túlkapásait, és elkezdtem megoldás után kutatni, így találtam rá a veganizmusra. Azért kezdtem el írni, hogy másokkal is megosszam az állat- és környezetvédelem fontosságát.